chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - e-Platforma za obrazovanje odraslih u Europi

Blog

Milica Buha, μια Ιστορία της Κοινότητας από τη Σερβία

15/06/2020
po Geormary Fragko...
Jezik: EL
Document available also in: EN IT MT SK FR

Milica Buha

Το κείμενο αποτελεί μετάφραση. Το πρωτότυπο κείμενο συντάχθηκε για την EPALE της Σερβίας από τη Milica Buha.

Είμαι 53 ετών και εργάζομαι ως βιβλιοθηκονόμος περίπου είκοσι χρόνια στην Δημοτική Βιβλιοθήκη του Βελιγραδίου. Εμείς οι βιβλιοθηκονόμοι είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε πιστοποιημένα μαθήματα και εργαστήρια κάθε χρόνο. Ένα από τα πρώτα εργαστήρια που συμμετείχα ήταν το εργαστήριο “Viki Bibliotekar”, το 2015. Μου άρεσε ιδιαίτερα η δραστηριότητα που αφορούσε τη δωρεάν ανταλλαγή γνώσεων και πήρα την πρωτοβουλία να την εφαρμόσω στο δίκτυό μας στη βιβλιοθήκη. Αφού εκπαίδευσα μερικούς συναδέλφους μου, σχηματίστηκε μια ομάδα και το 2019 ξεκίνησε το πρόγραμμα “Viki Senior”. Η πανδημία του Κορωνοϊού μάς απέσπασε από τις δραστηριότητές μας, αλλά δεν τις εγκαταλείψαμε. Προσπαθήσαμε να τις αναπτύξουμε μέσω διαδικτύου.

Έμαθα για την EPALE από έναν προϊστάμενό μου, που γνώριζε το έργο μου για τους ενήλικες. Η πρώτη μου εμπειρία με την EPALE ήταν η συμμετοχή μου σε έναν διαγωνισμό που αφορούσε τη συγγραφή του καλύτερου ιστολογίου αναφορικά με τις πρακτικές στον τομέα εκπαίδευσης ενηλίκων, και για τον οποίο συνέταξα ένα κείμενο αναφερόμενη στο πρόγραμμα “Viki Senior”. Αυτό ήταν και το πρώτο μου κείμενο, στην ενότητα ιστολόγια της πλατφόρμας. Ο οργανισμός μας αναζητά να εμπλακεί περισσότερο με τη διαδικασία της εκπαίδευσης ενηλίκων και το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μια από τις δραστηριότητες που υλοποιήσαμε ώστε να το επιτύχουμε. Καθώς διερευνούσα την πλατφόρμα, συνάντησα αρκετές ενδιαφέρουσες ιδέες και η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να τις εφαρμόσουμε.

Το Πρόγραμμα “Wiki Senior” Project, πραγματοποιήθηκε υπό συνθήκες απομόνωσης στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Κορωνοϊού

Ξεκινήσαμε το πρόγραμμα “Wiki Senior” στην Δημοτική Βιβλιοθήκη του Βελιγραδίου, στα τέλη του 2018. Η ιδέα ήταν να γνωρίσουμε στους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας, τη διαδικασία συγγραφής άρθρων στη σερβική εκδοχή της Βικιπαίδεια. Ως επικεφαλής του έργου, έγραψα γι αυτή την αρχική εμπειρία στο παρακάτω άρθρο: ’Wiki Senior’ Project at the Belgrade City Library”.
Δυστυχώς, ξέσπασε η πανδημία του Κορωνοϊού ακριβώς στην αρχή του δεύτερου έτους υλοποίησης του έργου.

Στο σημείο που διακόψαμε τα εργαστήρια μας, συνεργαζόμασταν με δέκα ενεργούς συμμετέχοντες. Τέσσερις συμμετέχοντες παρακολουθούσαν κάθε εβδομάδα. Τα εργαστήρια πραγματοποιούνταν μια φορά την εβδομάδα, με τους συμμετέχοντες μέχρι στιγμής να αγγίζουν τους 26. Από τους τέσσερις με τακτική συμμετοχή, μονάχα ένας είχε τη δυνατότητα να γράφει με αυτονομία άρθρα στη Βικιπαίδεια. Καθώς δεν μπορούσαμε πλέον να συναντιόμαστε μέσω των εργαστηρίων μας, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την κατάρτιση διαδικτυακά.

Καθότι, όμως, δεν επιλύονται όλα τα προβλήματα μέσω γραπτής επικοινωνίας, χρησιμοποιήσαμε κι άλλες εφαρμογές. Αρχικώς, τράβηξα φωτογραφίες με το κινητό μου τηλέφωνο, απεικονίζοντας βήμα προς βήμα τα διαφορετικά στάδια που χρειάζεται να ακολουθήσει κάποιος, προκειμένου να επιτύχει έναν συγκεκριμένο στόχο. Ήταν, όμως, μια χρονοβόρα διαδικασία. Κατόπιν, μου γεννήθηκε η ιδέα να το πραγματοποιήσω σε πραγματικό χρόνο. Δημιουργήσαμε μια ομάδα επαφής μέσω της εφαρμογής Viber και κατάφερα να περάσω από όλα τα απαραίτητα βήματα στον φορητό υπολογιστή μου, ενώ ταυτόχρονα τα κατέγραφα στην οθόνη μου με την κάμερα. Η εκπαιδευόμενή μου επανέλαβε αυτά τα βήματα στον υπολογιστή της και ολοκλήρωσε με επιτυχία όλες τις εργασίες.

Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα και ασυνήθιστη εμπειρία για μένα.

Γύρω στα μέσα Μαρτίου, κατά τη διάρκεια των αυστηρών μέτρων που λήφθηκαν στη Σερβία, ως τα τέλη Απριλίου, τούτη η συγκεκριμένη χρήστρια συνέταξε μόνη της περισσότερα από 80 εντυπωσιακά άρθρα. Πέραν της αρχικής μου βοήθειας σε μερικά από αυτά, έγραψε όλα τα υπόλοιπα με ελάχιστη δική μου παρέμβαση.

Ljiljana Sundać

Θα πρέπει να τονιστεί ότι αυτή η συγκεκριμένη συμμετέχουσα στο έργο “Wiki Senior” είναι μια ενεργή γυναίκα 70 ετών. Πριν την καραντίνα, φρόντισε να τραβήξει φωτογραφίες για κάθε άρθρο, ώστε να μπορεί να γράψει σχετικά με το Βελιγράδι.

Για κείνη υπήρξε μια υπερβολικά απολαυστική σωματική άσκηση και ταυτόχρονα διασκεδαστική. Ένα σημαντικό στοιχείο του έργου μας, κατά τη διάρκεια της απομόνωσης, αποτελεί το γεγονός ότι στη Σερβία, οι άνθρωποι άνω των 65 απαγορεύονταν ρητά να βγουν από τα σπίτια τους, πέραν της μιας φοράς την εβδομάδα, μεταξύ 4 και 7 το πρωί.

Τούτο κράτησε περισσότερο από ένα μήνα. Η συγκεκριμένη χρήστρια επιβεβαίωσε τις υποψίες μου ότι αυτή η δραστηριότητα – η συγγραφή άρθρων στη Βικιπαίδεια - τη βοήθησε κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων στιγμών της απόλυτης απραξίας.

Δεν είμαι σίγουρη πότε θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε τις τακτικές δραστηριότητές μας και να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερους συμμετέχοντες, αλλά είμαι βέβαιη ότι αυτό το είδος δραστηριότητας ήταν εξαιρετικά χρήσιμο στην κατάσταση που βρισκόμασταν εξαιτίας της πανδημίας του Κορωνοϊού.

Η χρήστρια στη Βικιπαίδεια με την οποία συνεργάζομαι είναι η Λιλιάνα Σούντκατς και η συμβολή της στη σερβική εκδοχή της Βικιπαίδεια το 2020, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του έργου.

  Η Λιλιάνα έγραψε το πρώτο της άρθρο της στη Βικιπαίδεια στις 11 Οκτωβρίου 2019.

  Λυπάται μόνο που δεν ξεκίνησε να γράφει νωρίτερα!


Ανυπομονούμε να μάθουμε τη δική σας ιστορία. Μοιραστείτε την Ιστορία σας μαζί μας σήμερα!

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email
 • Slika korisnika Stanka Jovicic
  As Milica's  colleague, I know how much effort she has been putting into all of this. Thank you Milica for this great story.
 • Slika korisnika Marios Zittis
  Πολύ ενδιαφέρον το έργο και πολύ ωραία ιστορία. 

  Πέραν του ότι ενεργοποιήθηκαν πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας κατά τη διάρκεια της περιόδου των κατ΄ οίκον περιορισμών, δημιουργήθηκε υλικό το οποίο είναι ελεύθερα προσβάσιμο σε όλους και το οποίο μπορούν νέοι χρήστες να βελτιώσουν.

  Ευχαριστούμε που τη μοιραστήκατε μαζί μας! 
 • Slika korisnika Milica Buha
  Χαίρομαι που απολαύσατε αυτήν τη δραστηριότητα. Το απόλαυσα, παρά την απομόνωση και τις πραγματικά φρικτές συνθήκες, οι οποίες ήταν ακόμη χειρότερες για τη Λιλιάνα. Συνεχίζει να συνεισφέρει στη Wikipedia και σύμφωνα με αυτήν, λυπάται που δεν ξεκίνησε νωρίτερα. Νομίζω ότι αυτή η δουλειά μας βοήθησε και οι δύο να αντιμετωπίσουμε αυτήν την αδύνατη κατάσταση όσο το δυνατόν πιο εύκολα. Ελπίζω ότι το κείμενο έχει μεταφραστεί καλά, αλλά θα το επαναλάβω και στα Αγγλικά.

  I'm glad you enjoyed this activity. I enjoyed it, despite the isolation and the really horrible conditions, which were even worse for Ljiljana. She continues to contribute to Wikipedia and according to her, she is sorry that she did not start earlier. I think that this work helped us both to get through this impossible situation as easily as possible.
 • Slika korisnika Brid Connolly
  This is a wonderful story. It shows the potential that is unleashed as soon as time becomes available. The pandemic is tragic, of course, but it provides opportunities to develop ourselves and to reflect on what is really and truly important!
 • Slika korisnika Milica Buha
  Thanks, I'm glad you liked it. In this situation, it will be a little harder to reach new users, but I am convinced that it was very useful, especially for Ljiljana, so we will try to spread this story among our fellow citizens and encourage them to join us.