chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - e-Platforma za obrazovanje odraslih u Europi

Blog

Tanácsadás vs. coaching

03/04/2020
po Eszter KARVAZY
Jezik: HU

Az egész életen át tartó tanulásról eddig is sok gondolat és információ jelent meg, kiemelve, mennyire fontos, hogy a tanulásra úgy tekintsünk, mint egy állandó, az életünk minden területét érintő folyamatra. Életutunk során ma már többször is változhatnak a munka- vagy magánéleti körülményeink, illetve olyan társadalmi változások történhetnek, mint például a korona vírus megjelenése, amelyek szó szerint „kikényszerítik” az új ismeretek, készségek megszerzését.

A munka és karrier döntésekben nagy segítséget jelentenek a tanácsadó szolgáltatások.

Létezik  pályaorientációs, pályaválasztási, és  munkavállalási tanácsadás, és a most divatos karrier coaching. 

Vajon mit takarnak ezek a szolgáltatások és melyiket mikor válasszuk?

 
Pályaválasztási tanácsadó, munkavállalási tanácsadó 

A pályaválasztási és/vagy munkavállalási tanácsadó az életpálya különböző szakaszaiban egyéni és/ vagy csoportos tanácsadást nyújt pályaválasztási, pályamódosítási, munkavállalási vagy karrierépítési döntésekben. A még tanuló fiatalokat főleg a pályaorientációban, a már munkavállalókat állásuk megtartásában, vagy karrierjük építésében, a munkanélkülieket az álláskeresésben segíti.

Általában a tanácsadó szakemberek szakosodnak, és a célcsoportnak megfelelően segítenek bármely élethelyzetben vagy életkorban az egyéni szakmai életutat érintő problémák feldolgozásában. A tanácsadási tevékenység része egyrészt a releváns és naprakész információ-átadás, másrészt az egyén igényeihez alkalmazkodó közös együtt gondolkodás és útkeresés alapján a legjobb megoldás megtalálása.

 
Karrier coach

A karrier coach a karrierrel, munkával kapcsolatos célok megvalósításában nyújt támogatást a coaching szemlélet és módszertan alkalmazásával. A szakember végigkíséri és szükség esetén segítséget nyújt abban, hogy az egyén szemléletmód váltásával tartós, pozitív változás következzen be a karrier és a magánélet összefüggésében.

A coach is szakosodik, megkülönböztetünk life coachot, business coachot és executive coachot.

A coach bármely területen, jellemzően magánéleti és üzleti problémák megoldásában is segít, olyan módszerrel dolgozik, amely a jelen kérdéseivel a pozitív pszichológia eszköztárát felhasználva járul hozzá az egyén boldogulásához.

Első olvasásra nehéz eldönteni melyiket vegyük igénybe és mikor.

 
Tanácsadás vs. coaching

A karrier coaching jellegénél fogva hasonló a munkavállalási tanácsadáshoz. A munkavállalási vagy pályaválasztási tanácsadó inkább ágazati- munkavállalási információkat és tanácsokat nyújt, amelyek segítenek munkát találni, vagy pályát módosítani. A karrier coach hasonló cél érdekében mélyebben áttekinti az egyén helyzetét és életkörülményeit.

Pályaválasztási tanácsadóval valószínűleg először az általános- vagy középiskolában találkozunk, ahol olyan típusú önértékelő eljárások kitöltésére kerül sor, amely során a kompetenciákat, képességeket méri fel a szakember és az önismereti és pályaismereti  eredmények alapján világít rá a potenciális karrierválasztási lehetőségekre. A munkavállalási tanácsadóval és/vagy a karrier coach-csal ugyanakkor a munkavállalás előtt, de már valamely iskolai fokozat után, munkavállalás, karrierváltás közben vagy munkanélküliként találkozunk. A munkavállalási tanácsadó főleg az elhelyezkedéshez és álláskereséshez vagy a munkaerő-piaci információkkal kapcsolatban nyújt segítséget a munkaerő-piaci releváns és kurrens információk birtokában. A coach a személyiség és a karrier együttes elemzésével értékel és a belső motiváció- és személyiségfejlesztés felhasználásával támogatja az útkeresést.

A pályaválasztási tanácsadó inkább oktatási, az egyént orientáló megközelítést alkalmaz, amely során az egyénnel közösen felépítik a munkavállaláshoz szükséges eszközök tárházát. A pályaválasztási  tanácsadó segíthet felmérni a jelenlegi foglalkoztatási helyzetet azáltal, hogy olyan információkat nyújt, mint az iparági tendenciák, a foglalkoztatási statisztikák, a  várható fizetési igények és így tovább. Technikai támogatást is nyújthatnak munkakereséshez, például az önéletrajz finomításához, frissítéséhez, motivációs levél írásához vagy álláskeresési egyéb technikákhoz.

A karrier coach szintén rendelkezik eszköztárral, például egy kiemelkedő önéletrajz kialakításához, vagy vezetők sikeres felvételi beszélgetéséhez, de elsődleges célja, hogy az egyén erősségeire, tehetségére és belső-külső értékeire összpontosítva megtalálja az élethelyzetéhez, tudásához, kompetenciáihoz és készségeihez legjobban illeszkedő karriert. A coach és az egyén együtt dolgozik azon, hogy a munka/karrier valódi kihívást és egyben örömöt jelentsen a mindennapokban. A coaching alapfeltevése, hogy ha már minimum 8 órát töltünk a munkahelyen, akkor olyasvalamivel foglalkozunk, amit jól végzünk és szeretünk.

A pályaválasztási tanácsadás, pályaorientációs tanácsadás és a munkavállalási tanácsadás konkrétabb és rövidebb idő alatt elérhető célokhoz nyújthat hathatós segítséget.

A karrier coaching több időt szán arra, hogy feltérképezze az egyén életét és munkáját összekötő szituációkat. Különféle eszközöket és módszertant használ az egyén karriercéljainak azonosításához, és kritikus megközelítéssel támogatja az egyént a szükséges lépések megtételében. 

A szolgáltatások igénybevétele előtt mindenképp érdemes jól körülnézni, átgondolni, hogy pontosan milyen céllal szeretnénk megkeresni a tanácsadót. A pályaválasztási és pályaorientációs tanácsadás az első munkavállalás előtt lehet igen hasznos. A munkavállalási tanácsadás pályamódosítás, új karrier lehetőségek keresése és a munkanélküliség leküzdésében nyújthat segítséget, a karrier coaching pedig akár egy évekig tartó egyéni fejlesztési folyamatban támogathatja az egyént.

 

Felkeltettük az érdeklődését?
Olvassa el az Életpálya-tanácsadás témahetünk további cikkeit is!

Karrier Újratöltve – a Euroguidance Pályatanácsadó Díjra beadott pályázatok felnőttekkel foglalkozó jó gyakorlata

Változó készségstruktúrák: kereslet és kínálat alakulása a jövő munkaerőpiacán

VR eszközök használatának előnyei az életpálya-tanácsadás területén

Életpálya-tanácsadási rendszerek és fejlesztési lehetőségei
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email
 • Slika korisnika Éva Kovácsné Péter
  A munkaerő-piac változása a munkavállalóktól egyre nagyobb rugalmasságot, alkalmazkodás követel. Az egyén egyre gyakrabban kényszerül pályamódosításra, átképzésre, továbbképzésre s ezáltal készségei, kompetenciái fejlesztésére. Ahhoz, hogy merre induljon, mit tegyen ezen célok elérése érdekében jól kell ismernie saját képességeit, valamint megfelelő ismeretekkel, információkkal kell rendelkeznie. A gyorsan változó, ingoványos munkaerő-piacon és képzési struktúrákban való tájékozódás elősegítésében a pályaorientációnak/ pályatanácsadásnak/carrier-tanácsadásnak egyre fontosan szerepe van és lesz. 
 • Slika korisnika Anildo Vedovatti
  Mindenképpen pozitív változás hogy a coaching túl lépett azon az elsők között megismert formán, hogy ez egy, a vezetők számára nyújtott személyre szabott szolgáltatás. Remélhetőleg erősödik az a folyamat, hogy ezt a szolgáltatást professzionális szakemberek minél szélesebb körnek tudják nyújtani, és ehhez fontos lenne az általános tapasztalatok megosztása is, úgy a coachok, mint a bevont alanyaik részéről. 
 • Slika korisnika Erika Kiss
  Egy cikkben találtam, de nagyon megtetszett, mert nagyon jól érzékelteti a karrierépítés folyamtát és a coach szerpét: "A karrier átmenetek legszebb metaforája a hős utazása (Campbell, 1949). A karrier coach útitárs és vezető és segítő ezen az úton."
 • Slika korisnika Annamária Kiss
  A jövőben biztosan előtérbe fognak kerülni ezek a szolgáltatások, hiszen egy fajta tudatos hozzáállással sokkal könnyebben érhetjük el a kitűzött, vágyott karriercélokat. Az emberek pedig egyre inkább keresik az önmegvalósítás lehetőségeit. Ugyanakkor nem csak a módszer, hanem a tanácsadó/coach személyisége is meghatározó.
 • Slika korisnika Eszter KARVAZY
  A tanácsadó/coach személyisége a legmeghatározóbb, ha nem rendelkezik a megfelelő kompetenciákkal és szakmai tudással, akkor nemhogy segíteni nem tud, de valószínűleg akár ronthat is az egyén helyzetén.
 • Slika korisnika Zsuzsa Kozákné
  Fontos lenne, hogy ellenőrizhető legyen, milyen releváns végzettséggel rendelkezik az adott szakember (vagy aki annak mondja magát). Egészen hajmeresztő történetekkel találkoztam. Sajnos néhány hónapos képzés után is coach-nak nevezik magukat sokan. Attól, hogy ki tud fizetni többszázezer ft-ot valaki, még nem fog szert tenni olyan kompetenciákra (pl. értő figyelem), amit egy pszichológus évekig tanul.
 • Slika korisnika Alexandra Szabo
  Többször is részt vettem életem során karrier tanácsadáson. Rendkívül hasznos volt, mivel egy-egy döntésnél gyorsabban megtaláltam a megoldást és tovább tudtam lépni. Egy jó tanácsadó, aki kívülről lát minket és valós tudással rendelkezik a munkaerőpiaci helyzetről, sokat tud segíteni.
 • Slika korisnika Vartmann György
  A coaching mindenképp egy hosszas folyamat, egy fajta tudatosodás saját értékeink és fejlesztési területeink mélyebb megismerésére. Bármilyen beosztásban és munkatípusnál ajánlom.