chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - e-Platforma za obrazovanje odraslih u Europi

Blog

Karrier Újratöltve – a Euroguidance Pályatanácsadó Díjra beadott pályázatok felnőttekkel foglalkozó jó gyakorlata

03/04/2020
po Adrienn Leffler
Jezik: HU

A Euroguidance Magyarország az Európai Bizottság Erasmus+ program keretében működő Euroguidance hálózat tagja. Tevékenységét 2000-ben kezdte meg, jelenleg a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szervezeti keretei között látja el a feladatait. A 34 országban működő Euroguidance hálózat fő feladatai közé az uniós és hazai életpálya tanácsadással és mobilitással kapcsolatos információk és jó gyakorlatok gyűjtése és terjesztése tartozik. 

2018-ban másodszor került meghirdetésre a Euroguidance Pályatanácsadó Díj, melynek célja az volt, hogy a pályatanácsadással vagy pályaorientációval foglalkozó szervezeteknek, magánszemélyeknek fórumot biztosítson a megjelenésre, és hogy összegyűjtse és népszerűsítse a hazai jó példákat, gyakorlatokat. 

A pályatanácsadói díjra többnyire általános vagy középiskolás korosztályt, esetleg felsőfokú intézmény hallgatóit megcélzó programok ismertetésével pályáztak.

Egy pályázat foglalkozott kifejezetten karrierváltás előtt álló felnőttekkel, mely jó gyakorlatot ezúton ajánlunk az EPALE közösségének figyelmébe, és bátorítjuk a terület szakértőit, hogy az idén újra meghirdetésre kerülő pályázaton részt vegyenek.

 

Pályázó neve: Juhász Erika 

Címe: Karrier Újratöltve 

 

A stabil szakmai identitás a hitelességen, önazonosságon, valós kompetenciákon alapul. Ehhez önismeretre, saját válaszok megtalálására van szükség. A karrier téma szempontjából is fontos kérdések ezek. Elengedhetetlen, hogy időről-időre felülvizsgáljuk, meddig jutottunk az önmagunk számára kijelölt úton. Ilyen „checkpoint”-nak tekinthető ez az interaktív program, amely coaching szemléletű megközelítéséből kiindulva megmutatja a résztvevőknek, hogy létre lehet hozni olyan gondolati keretet, amely célirányos kérdések és hasznos összefoglalások segítségével rendezi az elképzeléseket, konkretizálja a célokat, tudatosítja az erőforrásokat és segít a következő lépés megtervezésében. 

A tematika újszerűsége, hogy abba önismereti, önreflexiós eszközök kerültek be, így a résztvevők gyakorlati szinten, „saját bőrükön” megtapasztalva élhetik meg a tudatos karriermenedzsment fontosságát. 

A program alkalmával a mindenkiben meglévő kreatív „alkotót” mozgósítják. A résztvevők a szakmai életútjuk „filmjén” dolgoznak. 

 

Karrier szempontból a következőket vizsgálják: 

 • a „szereplőt” – Hogyan látjuk a karaktert, önmagunkat, „brandünket” képességeink és lehetőségeink fényében? Cél saját kompetenciáink tartalékjainak tudatosítása és arra alapozva konkrét lépések meghatározása. 
 • a „forgatókönyvírót” – Mi a narratívája a szakmai pályafutásunknak? Cél az eredmények tudatosítása, ami segíti a résztvevőt, hogy újra felfedezze, mi mindenre képes. 
 • a „rendezőt” – Mit jelent karriertervezéskor az „agilis” hozzáállás, a különböző perspektívában való gondolkodás? Cél a horizont tágítása, a választási lehetőségek felismerése. 
 • a „producert” – Hogyan működik a networking a munkaerőpiacon? Cél a következő lépések konkretizálása és a networking lehetőségek feltárása. 

 

A program hasznos mindazoknak, akik karriermódosításban, -elakadásban vannak, vagy egyszerűen csak változtatni szeretnének életpályájukon, függetlenül attól, hogy pályakezdők, munkaerőpiacra visszatérők, vagy karrierváltók. A tematika eredményesen használható pályaorientációs, emberi erőforrás területen dolgozó szakembereknek is.

 

Felkeltettük az érdeklődését?
Olvassa el az Életpálya-tanácsadás témahetünk további cikkeit is!

Karrier tanácsadás vs. coaching

Változó készségstruktúrák: kereslet és kínálat alakulása a jövő munkaerőpiacán 
VR eszközök használatának előnyei az életpálya-tanácsadás területén
Életpálya-tanácsadási rendszerek és fejlesztési lehetőségei
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email
 • Slika korisnika Alexandra Szabo
  A tudatosság az egyik kulcsa a sikeres karrierépítésnek. Ez azt jelenti, hogy már az egyetemi évek alatt is kell tervezni és keresni azokat a lehetőségeket, amelyek tapasztalatot adnak. A továbbiakban pedig akár kudarc, akár sikerélmény ér minket, a tapasztalatokat mindenképp a fejlesztésünkre tudjuk fordítani.
 • Slika korisnika József Kovács
  Változó világunkban sokszor pályamódosításra kényszerülünk. Ehhez szükséges, hogy tisztában legyünk képességeinkkel, valamint hogy folyamatosan fejlesszük életpálya-építő kompetenciáinkat. A cikkben említett " Karrier újratöltve" program jó lehetőséget biztosít, a pályaváltáson gondolkodók kompetenciáink feltérképezésére, valamint a további karrier céljaik meghatározására. 
 • Slika korisnika Kiss Ilona
  Nagyon fontos, hogy  megismerjünk több olyan módszert, amely sikeresen alkalmazható egy tanácsadási szituációban, főleg a felnőtteket érintő pályamódosítás kapcsán. A módszer segít időbeli távlatokba helyezni az eddigi szakmai pályafutás történéseit, és elgondolkodtatja a tanácskérőt abban, hogyan tudna proaktív lenni a karrierjében bekövetkező változások menedzselésében. Tetszik, hogy a saját karrierjének alakulását több szempontból vizsgálhatja meg a résztvevő.