chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - e-Platforma za obrazovanje odraslih u Europi

Blog

A Felnőttkori Tanulás Európai Cselekvési Programjának Nemzeti Koordinátora projekt regionális tájékoztató napja Békéscsabán (2019. szeptember 26.)

14/12/2019
po Eszter KARVAZY
Jezik: HU

/hr/file/al-agenda-regionalis-tajekoztato-nap-bekescsaban-0AL Agenda regionális tájékoztató nap Békéscsabán

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal által koordinált „Kompetenciafejlesztési pályák: Új lehetőségek felnőttek számára” c. program keretében 2019. szeptember 26-án került sor az ötödik regionális tájékoztató napra Békéscsabán, a Békéscsabai Szakképzési Centrumban.

A tájékoztató program célja a felnőttkori tanulás terén aktív szereplők tapasztalatainak, eredményeinek, valamint a térségben és más régióban már működő jó gyakorlatok megismerése a felnőttkori tanulás területein: a készségfelmérés, a személyre szabott, rugalmas és minőségi tanulási lehetőségek biztosítása, valamint a megszerzett készségek érvényesítése és elismertetése.

A szakmai beszélgetésen részt vettek a Békés Megyei Önkormányzat, a Békés Megyei Kormányhivatal, a Szakképzési Centrum, és a helyi Pedagógiai Oktatási Központ képviselői, valamint a Kodolányi János Egyetem – Orosházi Oktatási Központ igazgatója.

A szakmai beszélgetést Karvázy Eszter projektmenedzser nyitotta meg, aki bemutatta a Felnőttkori Tanulás Európai Cselekvési Programjának Nemzeti Koordinátora projekt alapjául szolgáló „Upskilling Pathways’ Tanácsi ajánlást, illetve a projekt mérföldköveit. Előadása után arra kérte a résztvevőket osszák meg helyi jó gyakorlataikat és meglátásaikat az alapkészségfejlesztés terén.

A Békés Megyei Kormányhivatal az Erasmus+ nemzetközi projektjeinek jógyakorlatait és az elért eredmények mindennapi hasznosítását mutatta be.

A „BACK TO LEARNING” projekt az alapkészség-fejlesztés, míg az „ACCESS TO VET” a kulcsképesség-fejlesztés témájában hozott olyan eredményeket, amelyek a helyi munkaerőhiány, illetve az alacsony készségű munkaerő tartalék problémáinak megoldásaira kereste/keresi a válaszokat.

A résztvevők részletes képet kaptak a Békés Megyei Önkormányzat által koordinált „Együtt az integrációért Békésen” című Terület- és Településfejlesztési Operatív Programjá megvalósításáról. A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex program célja, a leszakadó és leszakadással veszélyeztetett városi területeken élők közösségi és egyéni szintű társadalmi integrációja a foglalkoztathatóság elősegítésével, az alkalmazkodóképesség erősítésével, a  közösségfejlesztéssel, valamint az esélyegyenlőség javításával.

A műhelymunka során a résztvevők szakmai beszélgetést folytattak azokról a helyileg alkalmazott eszközökről, amelyeket leginkább hatékonynak találnak a célcsoport eléréséhez, a jelenleg használt bemeneti mérőeszközről, a projektek által fejlesztett motivációs eszközökről, a mentorok és támogató munkatársak továbbképzési lehetőségeiről továbbképezni, illetve az aktív és sikeres helyi együttműködések módszereiről.

A tájékoztató napot Vedovatti Anildo, az EPALE projekt koordinátora zárta a felnőttkori tanulás elektronikus európai platformjának bemutatásával, amely további támogatást nyújt a helyi jó gyakorlatok disszeminációjához és megosztásához európai szinten is.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn