chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - e-Platforma za obrazovanje odraslih u Europi

Resurs

Качество и равенство в училищното образование: поглед през резултатите от PISA 2018

Jezik: BG

Objavio Rumiana Kostadinova

Политиката в сферата на образованието в България, както в повечето страни по света, си е поставила за цел осигуряване на равен достъп до качествено образование на всички ученици, независимо от техния социално-икономически статус. Равенството в образованието се разбира в контекста на отличните постижения. Нито една образователна система не се стреми към ситуация, в която всички ученици имат еднакви постижения независимо от социално-икономическия им статус, но те са ниски. 

Данните на PISA 2018, по подобие на PISA 2015 за пореден път показват, че високите постижения и равенството в образованието не са взаимно изключващи се характеристики на образователните системи. Една образователна система е ефективна, когато добри постижения имат както учениците от семейства с висок, така и учениците от семейства с нисък социален, икономически и културен статус.

Autor(i) resursa: 
Институт за изследвания в образованието
Datum objave:
Petak, 13 Prosinac, 2019
Vrsta resursa: 
Studije i izvješća
Država:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn