chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - e-Platforma za obrazovanje odraslih u Europi

Blog

Hoe kan volwasseneneducatie in Europa impact hebben op de wereldwijde overbevolking?

12/12/2019
po NSS EPALE Nederland
Jezik: NL
Document available also in: EN RO

Het team van EPALE is altijd op zoek naar interessant, leerzaam of leuk nieuws om te delen via deze website. Zo kwamen we nu een bericht tegen geschreven door Tuomas MacGilleon.

 

Hoe kan volwasseneneducatie in Europa impact hebben op de wereldwijde overbevolking?

Dit kan kortweg op drie manieren. Migratie kan gunstige gevolgen hebben als de vruchtbaarheidscijfers in Europa dalen. Volwasseneneducatie is de sleutel tot de integratie van de volwassen migranten, zegt antropoloog Björn Wallén.

De vruchtbaarheidscijfers in veel Europese landen lopen al decennia lang terug, en die daling is de laatste tien jaar nog harder gegaan dan eerst. Maar terwijl Europeanen in het algemeen minder kinderen krijgen, groeit in veel landen buiten Europa de bevolking nog steeds erg snel.

Ondanks dat er minder kinderen worden geboren, blijft de bevolking in Europese landen door netto-migratie groeien.
Björn Wallén, voorzitter van de Finse vereniging voor volwasseneneducatie FAEA en opgeleid als antropoloog, zegt dat ondanks de huidige politieke inspanningen om de migratie in Europa een halt toe te roepen het fenomeen niet zal ophouden te bestaan.

Integendeel, zegt hij: we moeten ons voorbereiden op een nog groter aantal migranten in de toekomst, en we moeten deze mensen met open armen verwelkomen.
Volgens hem zijn er drie belangrijke manieren waarop Europese instellingen voor volwasseneneducatie ons kunnen helpen ons aan te passen aan de wereldwijde overbevolking, en het probleem zelfs op te lossen:

 1. Door migranten te helpen te integreren in hun nieuwe thuisland
  “Door de klimaatverandering en de wereldwijde demografische asymmetrie zal er in de toekomst een groot aantal mensen naar Europa trekken.
  De migratie van jonge mensen van arbeidsgeschikte leeftijd naar Europa is ook essentieel voor de toekomst van ons continent. Zonder deze migratie krijgen we een negatieve economische groei en kunnen landen hun vergrijzende bevolking niet onderhouden.
  Volwasseneneducatie is de sleutel tot de integratie van volwassen migranten. Naast een gebrek aan kennis van de nieuwe taal hebben veel migranten ook problemen door laaggeletterdheid. Deze problemen moeten worden opgelost als we willen dat zij actief gaan deelnemen aan onze maatschappij.
  Eén uitdaging waarmee we te maken hebben, is hoe we juist die mensen kunnen bereiken die het onderwijs het hardste nodig hebben. Een belangrijke doelgroep zijn de thuisblijfmoeders onder de migranten. Veel van deze huisvrouwen zullen zelf hun weg naar volwasseneneducatie niet vinden – in plaats daarvan moeten we actie ondernemen om hen te bereiken en moeten we sociaal-cultureel sensitieve studiegroepen opzetten.”
   
 2. Door wereldburgerschap onder de aandacht te brengen en duurzaamheid te bevorderen
  “Er moet meer worden gefocust op educatie over global citizenship – oftewel wereldburgerschap. Eén onderdeel hiervan is de ontwikkeling van een meer duurzame levensstijl, maar de aandachtspunten variëren in de verschillende delen van de wereld.
  In Europa betekent het dat we leiderschap moeten tonen door in actie te komen tegen de klimaatverandering, die een cruciale rol speelt in de overbevolking. Om dit te bewerkstelligen, moeten we inzicht krijgen in deze complexe, onderling samenhangende mondiale problemen.
  Plekken zoals instellingen voor volwasseneneducatie zijn bijzonder geschikt voor het bereiken van volwassenen en oudere mensen. Zij kunnen meer doen om wereldburgerschap onder de aandacht te brengen en een duurzame manier van leven te bevorderen. Ik denk dat Phenomenon-Based Learning hier een goede aanpak voor is, maar deze onderwerpen kunnen ook aan bod komen tijdens gesprekken in een eenvoudige taalcursus.
 3. Door kennis en best practices te exporteren
  “Volwasseneneducatie biedt ook de mogelijkheid om grote aantallen mensen te bereiken in landen waar de toegang tot traditioneel onderwijs minder goed geregeld is. In Afrika, bijvoorbeeld, zijn ongeveer een miljoen studiegroepen, waar onderwerpen als gezinsplanning of hiv worden besproken.
  De effecten van dit soort voorlichtingscampagnes variëren per land, en veel landen hebben nog steeds moeite om hun onderwijssystemen goed op te zetten.
  Professionals in de volwasseneneducatie uit Europa zouden kunnen helpen om mensen op te leiden in landen waar de bevolking nog steeds snel groeit, maar een dergelijke export van onderwijs moet wel aansluiten bij de normen van de betreffende landen.
  Educatie, en dan vooral de educatie van vrouwen, is cruciaal als we de wereldwijde bevolkingsgroei willen stoppen. Elk meisje dat naar school gaat, is van belang.”

Björn Wallén

 • woont in de Finse plaats Inkoo en werkt als Directeur/CEO van de Lärkkulla Foundation
 • is opgeleid als sociaal antropoloog (MA) aan de Universiteit van Helsinki en is docent politieke wetenschap
 • heeft meer dan 30 jaar werkervaring op het gebied van volwasseneneducatie
 • is momenteel voorzitter van de Finse vereniging voor volwasseneneducatie FAEA


Bron ->> Elm Magazine

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn