chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - e-Platforma za obrazovanje odraslih u Europi

Blog

Yrkeshögskolan HAMKs onlineutbildning för studiehandledare i Finland

20/11/2019
po Euroguidance Finland
Jezik: SV
Document available also in: FI EN

/hr/file/canva-womanandmanlookingatlaptop3jpgcanva_-_woman_and_man_looking_at_laptop_3.jpg

 

Vägledning och studiehandledning förändras på grund av digitaliseringen inom utbildning. Det pedagogiska tillvägagångssättet och metoderna inom vägledning och studiehandledning behöver uppdateras. Detta beror på den snabba förändringen gällande kundförväntningar och kundbehov inom handledningsfältet.

Digitaliseringen erbjuder nya verktyg för vägledning och studiehandledning. Den aktuella trenden med individuella studievägar kan också stöttas med hjälp av olika digitala lösningar. Behovet av och efterfrågan på kreativt tänkande är ständigt närvarande inom vägledning. Därför måste studiehandledarutbildningen förändras i syfte att bidra med nya kunskaper och färdigheter till framtida studiehandledare. 

År 2016 startade HAMK ett kompetensbaserat utbildningsprogram på nätet för studiehandledare. Programmet är unikt i sig, eftersom det är den enda onlineutbildningen för studiehandledare i Finland. Programmet har varit mycket populärt bland studerande som sökt till programmet. Lanseringen av onlineutbildningen skapade livlig diskussion bland övriga aktörer på läroanstalter och yrkespersoner inom vägledning och studiehandledning. Oro uttrycktes över utbildningsprogrammets innehåll och pedagogiska praxis. För att trygga programmets tillförlitlighet, lanserades det med följande garanti: en ingående utredning och undersökning av studerandenas inlärningsprocesser, förvärvade kunskaper och kompetenser kommer att genomföras. 

Onlineutbildningen för studiehandledare vid HAMK består av fyra moduler som återspeglar kompetensområdena inom vägledning och studiehandledning. Modulerna är följande: Självutvecklingskompetens, väglednings- och studiehandledningskompetens, studiehandledarens operativa och yrkeslivskompetens samt kompetens inom organisering och utveckling av studiehandledningsprocesser. Lärresultaten i utbildningsprogrammet för studiehandledare är baserade på den internationella väglednings- och studiehandledningsorganisationen IAEVG:s definitioner (IAEVG 2016). Definitionerna är i sin tur baserade på definitionerna hos det europeiska forskningsnätverket för karriärvägledning (Schiersmann, Ertelt, Katsarov, Mulvey, Reid & Weber 2012, 53–55).

 

/hr/file/digiympryrapng-0digiympryra.png

 

Bild: Läroplanens moduler

Programmets viktigaste mål är att stötta studerandena att bygga upp en stark kompetensidentitet som studiehandledare. Ett mål är också att ge studerandena yrkeskunskaper inom vägledning, karriärvägledning och studiehandledning. Lärandet fokuserar på individuella studievägar och principen om att dela kunskaper och färdigheter med andra studerande och lärare. Användningen av en mängd olika digitala redskap uppmuntras och rekommenderas under hela programmet. Alla studerande ansvarar för att bygga upp sin egen personliga lärmiljö (personal learning environment, PLE).   

Årligen antas 14 studerande till onlineutbildningen för studiehandledare. Programmet börjar med en närstudieperiod på två dagar i utbildningsanordnarens lokaler. Efter den första närstudieperioden genomförs programmet med sammanlagt 10 onlinemöten som äger rum ungefär en gång per månad under 13 månader. Mellan onlinemötena genomför studerandena olika övningar och uppgifter, som praktikperioder. I takt med att programmet går vidare träffar de ansvariga lärarna sina studiehandledarstuderande två gånger i studiecirklar för att titta på inspelade handledningstillfällen. De ansvariga lärarna träffar även studerandena på deras respektive arbetsplatser. 

I början av onlineutbildningen för studiehandledare fyller studerandena i en personlig utvecklingsplan för kunnandet i syfte att diskutera sin egen kompetens när det gäller de fyra olika modulerna i utbildningsprogrammet för studiehandledare. Efter att studerandena fyllt i planen för varje ansvarig lärare ett individuellt handledningssamtal med respektive studerande för att kartlägga studerandens kompetenser och eventuellt erkännande av tidigare lärande. Utifrån handledningssamtalet bygger studeranden upp en individuell studieväg och en individuell studieplan. Under programmets gång skapar studerandena en digital portfölj där de reflekterar över sitt lärande. Målet är att använda de individuella studievägarna för att skapa en stark kompetensidentitet inom studiehandledning för varje studerande. Studerandena har alltid rätt att få personlig vägledning om de önskar. 

Arbetet på onlinemöten bygger på konstruktiva kunskaper, färdigheter och kompetenser. De ansvariga lärarna sänder studerandena en inbjudan till onlinemöte och ger anvisningar om nödvändiga övningar och verktyg. Omvänt klassrum och lärande möjliggjorde ett effektivt tillfälle för lärande. Tillfällena kretsar kring studerandena, som i tur och ordning har ordet. Föreläsningar och annat material har laddats upp för att stödja studerandenas lärande.

Bägge lärarna i onlineutbildningen för studiehandledare har arbetat med flerformsundervisning i tio år. Att starta onlineutbildningen betraktades som en ny utmaning som är värd att utforska. När programmet planerades var en central tanke att onlinekursen och dess digitala karaktär skulle stödja och möjliggöra utbildning för studiehandledare. Studerandena garanteras samma lärande och kompetenshöjning i både flerformsutbildning och onlineutbildning för studiehandledare. Bägge lärarna upplevde att onlinealternativet är ett praktiskt sätt att lära sig studiehandledaryrket. Medan processen har framskridit har lärarna iakttagit och lärt sig mycket. Onlinemötena måste planeras noggrant för att hålla tiderna. Studerandena måste ges ordet jämlikt och de måste kunna fatta sig koncist. Onlinehandledning måste ges regelbundet och betydelsen av att ge respons understryks. 

Avslutningsvis har hela onlineutbildningen för studiehandledare vid HAMK analyserats kritiskt och rekommendationer för fortsatt utveckling av programmet har förverkligats i praktiken. Från och med år 2019 genomförs programmet som en hybridmodell, där studerandena kan välja om de vill delta i närstudierna genom att komma till ett klassrum eller delta via nätet.    

Författare: Vesa Parkkonen, Jaakko Helander, Päivi Pukkila
Bild: mentatdgt

 

Den här artikeln ingår i en serie med artiklar om vägledning i Finland. Artikelserien publiceras av Euroguidance och EPALE teams på Utbildningsstyrelsen i Finland. Artiklarna publiceras under hela Finlands EU-ordförandeskap, cirka en artikel per månad. 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
  • Slika korisnika Uğurcan Bal
    It is a useful article in terms of digitalization of adult learning. We are working on KA104 project now. Do you want to be a partner for our project.