chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

e-Platforma za obrazovanje odraslih u Europi

 
 

Blog

A hobbi tanulás nehézségei

14/11/2019
po Rita Karcagi
Jezik: HU

„Pályázat a EPALE tartalomfejlesztési díj 2019-ra”

Az alábbiakban egy konkrét példával szeretnék szemléltetni egy felnőttkori, hobbi tanulási helyzetet, kitérve a menet közben jelentkező problémákra.

A konkrét hobbi tanulási eset

/en/file/celpngcel.png

Motiváció, célkitűzés, a tanulás megtervezése

Ez egy hobbi tanulás, tehát ebben az esetben a felnőttkori tanulás tárgya érdekli az egyént, belső motivációval állunk szemben (kíváncsiság, pozitív önértékelésre törekvés, teljesítmény elérése).

A célkitűzésnél figyeltem arra, hogy a célom ne legyen túl általános (pl. meg akarok tanulni programozni), egy kisebb területre, részproblémára irányuljon. A cél, termék (szeretnék létrehozni egy telefonos alkalmazást, ami ezt és ezt tudja) kiválasztásához nem árt egy kis kutatás a területen és/vagy érdeklődés valakitől, aki ismeri a témát és valóban tud segíteni. Ebben segíthet a SMART célkitűzés, amely önfejlesztésre és projektek megvalósítására szolgál.

/en/file/smartpng-0smart.png

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy először be kell szerezni az esetleges eszközöket, tananyagokat, tárgyi feltételeket. Nálam ez az online kurzusra feliratkozás, a segédanyagok letöltése és a megfelelő segédprogramok telepítése volt a számítógépre.

A „belekezdés” nehézsége

Nagyon sok kezdeti nehézségbe ütköztem. Az első ilyen az volt, hogy rávegyem magam, hogy egyáltalán elkezdjem a kurzust. Hogy konkrétan le tudjak ülni a számítógép elé, hogy időt találjak rá. Aztán rájöttem, hogy mindig ez van, amikor új dologba kezd az ember: Nincs kifogás, rá kell szánni az időt, cselekedni kell. Erről a nem tudok belekezdeni nehézségről szól Peter Bregman Nem a motiváció a probléma című írása.

Nehézségek az előrehaladás során

A telefonos applikáció készítése gyakorlati probléma, amihez működést, folyamatot, „nagyobb képet” kell megismernünk a képernyő előtt ülve. Előfordulhat, hogy nem elég hatékony a tanulásunk. A nem megfelelő haladásnak több oka is lehet.

/en/file/elorehaladaspngelorehaladas.png

 
Tanulási stratégiák az elméleti tanuláshoz

Az információszerzés érzékletek útján szerezhető meg: hallás, látás, mozgás-tapintás. Társas környezet szempontjából lehet egyedül, párban, kiscsoportban tanulni. A környezeti ingerek is fontosak, lehet kuckósan, nagy térben, zajban, csendben, szabadban, zárt környezetben tudást elsajátítani.
Az alábbi ábra azt mutatja, hogy a bonyolultabb tanulási stratégiák az elemi tanulási technikákból épülnek fel.

/en/file/tanulasistrategiaksvgpngtanulasi_strategiak.svg_.png

A MURDER-programot Dansereau és munkatársai dolgozták ki. Utólag megállapítottam, hogy szinte minden elemi tanulási technikát használtam és az esetemben alkalmazott tanulási stratégia leginkább erre hasonlított. Sokat jegyzeteltem, kulcsfogalmakat, összefüggéseket kerestem, elmondtam másnak a tanultakat, ábrákat készítettem, a példákat rendszereztem, példa-jegyzéket készítettem, hogy melyik példa mire jó és ez alapján tudtam a magam feladatát is összerakni, továbbfejleszteni.

/en/file/murderpngmurder.png

Összefoglalás

A bemutatott példán keresztül azt szerettem volna megmutatni, hogy az eredményhez vezető út tele van akadályokkal, amiken túl kell jutni. Az örömteli, kisebb tanulások fontosak az egyén szempontjából. Edzhetjük vele az agyunkat, sikerélményeket szerezhetünk, ráadásul ezek az egész életen át tartó tanulás apró darabjai.  Ne felejtsük el, hogy az is tanulás, ha megtanulunk használni egy új kütyüt, elkészítünk egy ételt egy új recept alapján, megértjük egy új társasjáték szabályait, esetleg életmódot váltunk. Végül megjegyezném, hogy ez az írás is sok apró lépésből állt és kihívások során készült el.


Forrásjegyzék:
Szitó Imre: A tanulási stratégiák fejlesztése, ELTE PPK Tanárképzési és -továbbképzési Központ, Budapest, 2005.
Balogh László: A tanulók egyéni tanulási módszerei fejlesztésének pszichológiai háttere - https://mek.oszk.hu/04600/04669/html/balogh_pedpszich0026/balogh_pedpszi...
Wikipédia - https://hu.wikipedia.org/wiki/PQ4R
https://en.wikipedia.org/wiki/SMART_criteria

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
  • Slika korisnika Halmos-Németh Ágnes
    Érdekes volt ezt így olvasni. Sok mindenre ráébresztett újra. Hol rontottam el korábban és mik voltak a főbb bukó pontok, amik nem is annyira csak a sajátjaim. (Legközelebb írok tervet is.)