chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - e-Platforma za obrazovanje odraslih u Europi

Blog

Virtuális valóság használata az oktatásban

09/04/2019
po Camille POIRAUD
Jezik: EN
Document available also in: FR DE

[fordítás (francia nyelvről angol nyelvre): az EPALE franciaországi csoportja

Szerző: Hélène Paumier]

Az elmúlt években a virtuális valóság (VR) a képzés birodalmát is elérte, túlmutatva a szórakoztatóiparban kijelölt kezdeti szerepén. Az EPALE a Speedernet nevű lyoni digitális ügynökséget kérdezte az új eszköz szakképzésben való felhasználásáról. A Speedernet egy rendkívül értékes oktatási erőforrásokat tervező és kivitelező kreatív digitális stúdió. Egyben a SPHERE szoftver kiadója, amely korlátlan 360°-os és 100%-ig webalapú interaktív virtuálisvalóság-élményt kínál.

/hr/file/photo-1495510096779-5fbe73258c83jpgphoto-1495510096779-5fbe73258c83.jpg

Elképzelhető-e, hogy ezek a 360°-kal és a virtuális valósággal folytatott kísérletek új képzési módszerek megjelenését eredményezik majd?

A 360° és a virtuális valóság elég egyértelműen új képzési módszerként pozicionálja magát. Vívmányai alkalmasak más módszerek kiegészítésére, és új lehetőségeket tárnak az oktatók elé.


Ha a közvetlenül ebből az új módszerből sarjadó, a valóságot imitáló módszerek még nem is relevánsak minden képzési projekt esetében, sokszor megfelelőnek és lebilincselőnek is bizonyulhatnak.


A kevert oktatás tanmenetébe integrálva, azaz a különféle tanulási módszereket ötvöző eszközként különösen hangsúlyos szerephez juthat.


Ezek a kísérletek különböző 360°-os fotókat, effektek nélküli (flat) és 360°-os videókat, továbbá 3D-s tárgyakat és hangeffekteket használnak, amelyek együttesen állíthatók az oktató által kidolgozott forgatókönyv szolgálatába. Az interakció koncepciója triggerek (vezérlők) hozzáadásával lehetővé teszi a képzésben résztvevő számára, hogy a néző szerepét maga mögött hagyva érintetté váljon. A virtuális valóság további dimenzióval bővíti a világról készült „álló” reprezentációkat (festményeket, fotókat, videókat, mozifilmeket stb.), és egy mesterséges világban ad módot nekünk az interakcióra.


Mit jelent egy oktató számára a virtuális valósághoz való hozzáférés?

Ennek az innovációnak a használata egy új kultúrát követel meg, amelyet a digitális tanulási megoldások nem minden tervezője sajátított még el. Ez még mindig hátrányt jelent a 360° és a virtuális valóság alkalmazásának fejlődésében.


Néhány hónap alatt jelennek meg új megoldások, amelyek segítségével a fentiek használata mindenki számára elérhetővé válik. A Sphere megoldásával például az interneten tervezhető, illetve valósítható meg, továbbá ott is terjeszthető a 360° és a virtuális valóság nyújtotta élmény.


Ez a típusú eszköz azt is elősegíti majd, hogy a virtuális valóság a képzési gyakorlatokban is meghonosodjon, lehetővé téve, hogy az oktatók az előállított tartalmat kiigazítsák, illetve gazdagítsák, figyelembe véve a képzésben részt vevőktől érkező visszajelzéseket. Az oktató eztán prototípusgyártásra is használhatja ezt a fajta megoldást.


Az eszközt érintő újítások, különösen a folyamatosan javuló minőségű belső látómezejű, vezeték nélküli VR-sisakok szintén elősegítik és felgyorsítják a technológia alkalmazását. Innentől kezdve pedig a folyamatos árcsökkenésnek köszönhetően ez a típusú eszköz egyre elérhetőbbé fog válni.


Bizonyítja ez ennek az új munkamódszernek a relevanciáját?

A képzés területén a virtuális valóságnak számtalan rendeltetési célja lehet. Legyen szó akár szakmai eljárások elsajátításáról, ismeretszerzésről (tanulásról), eljárások begyakorlásáról (know-how) vagy arról, hogy a kezdőnek lehetőséget adunk egy gyakorlatsor többszöri megismétlésére, ez a fajta tanulás segíti a viselkedésminták rögzülését (azt, hogy tudjuk, hogyan kell viselkedni).


Manapság sok érdekelt piaci szereplő ad rendszeres visszajelzést a vonatkozó tapasztalatairól, ezeket pedig a felhasználók továbbadják, ahogyan ezt a Canopé hálózat is tette alábbi dokumentumában: ÉTAT DE L'ART RV 2017 (A virtuális valóság helyzete 2017-ben).


A tanulószerződéses gyakorlati képzésben rengeteg előnye van a virtuális valóságnak. Íme néhány példa:

 • katalizátorként szolgál a teljes átélésen alapuló tanulás tekintetében,

 • növeli a képzésben részt vevők motivációját,

 • előmozdítja a képzésben részt vevők elkötelezettségét (azaz részvételét),

 • segít koncentrálni a képzésben részt vevőknek,

 • javítja a képzésben részt vevők fantáziáját,

 • egy nem valós (végtelenül kicsi vagy végtelenül nagy) világban való elmerüléssel lehetőséget ad a képzésben részt vevőknek helyzetek és koncepciók képi megjelenítésére, amire egyébként nem lenne mód,

 • további dimenzióinak köszönhetően több információ átadását teszi lehetővé,

 • használatával a résztvevő saját ütemében tanulhat.

Az, hogy naponta egyre több érdekelt fél alkalmaz olyan megoldást, mint a Sphere, egyértelműen azt mutatja, hogy kapcsolat áll fenn a képzés, illetve a tudatosítás tekintetében fennálló igény és a virtuális valóság integrálásának fontossága között. A szakmai fogásokat övező kérdésekkel, a minőségirányítás folyamatával, a biztonsági figyelmeztetésekkel, a helyek megtalálását és az érintettek fogadását érintő problémákkal ezek a különböző érdekelt felek folyamatosan foglalkoznak.

Szemléltetésképp említhetjük az Air France gyakorlatát, amely rendkívül érdekes mintával szolgál, mert több projekttípus ötvöződik benne a cégen belüli tervezéstől és a kiszervezett tartalomgyártástól kezdve az innovatív módszeralkalmazásig, mivel a távoktatástól haladnak a kiterjesztett osztálytermi élmény felé.

Az Air France légitársaságnak ki kell képeznie fedélzeti személyzetét, az adott ágazat korlátait is figyelembe véve. A különböző folyamatok esetében a képzés szemtől szemben folyik 360°-os látószöget lehetővé tevő vagy a valóságot leképező (VR)-erőforrásokra hagyatkozva, amelyek belsőleg hozhatók létre és tarthatók fenn.

Erre az igényre válaszként vezette be a Speedernet a Speedernet Sphere eszközt, amely aztán meggyőzte az Air France-t arról, hogy ez az eszköz ezen a területen is rendkívül hasznos lehet. A Speedernet kreatív stúdión keresztül a kiszervezett gyártás is lehetséges, de az Air France cégen belül is képes az előállításra. Emellett a minőség-költség logikáját követve egyfajta iparosított módszerként is használható.


Egy fotók alapján készített első tervezetnek köszönhetően került sor a modell jóváhagyására. A tartalmat az Air France LMS-platformján (tanuláskezelő rendszer) teszik elérhetővé. 360°-ban táblagépen, továbbá a nehezebb Oculus Rift sisakon és könnyebb sisakokon is lejátszható. Az Air France ilyen jellegű erőforrásokat a Speedernet Sphere segítségével állít elő, majd azokat egy egyszerű webes böngészőn követi távolról. Ezeket az erőforrásokat az LMS-platformon követik nyomon, amit a SCORM-szabvány tesz lehetővé.

Segítené a fejlesztést?

Annak érdekében, hogy a 360° és a virtuális valóság mindenki által hozzáférhető legyen, így segítve annak elérhetőségét és felgyorsítva bevezetését, április elején a Speedernet a Lyoni Egyetemmel (1 és 3), valamint a Saint Etienne-i Egyetemmel partnerségben és számos cég támogatásával virtuális szabadegyetemet (MOOC) indít az alábbi címmel: Virtuális valóság: innovatív tanítási gyakorlatok


Az MOOC mindenki számára elérhető lesz a Fun-Mooc platformról, és öt, egyenként megközelítőleg 30 perces órából áll összesen 5 héten keresztül.


A pragmatikus megközelítés mellett a kurzus különlegessége abban rejlik, hogy közvetlenül a Sphere eszköz használatával ad lehetőséget a gyakorlásra és a tervezésre, ami térítésmentesen lesz elérhető két hónapon át, hogy mindenki tesztelhesse és összehasonlíthassa ezt a módszert.


 THE MOOC "LA REALITE VIRTUELLE: PRATIQUES PEDAGOGIQUES INNOVANTES IS OPENED. 

/hr/file/speedernet-elearning-logo800pngspeedernet-elearning-logo_800.png

                     

/hr/file/spherelogodalphapng-0sphere_logo_d_alpha.png

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email
 • Slika korisnika Maximilian Welter
  Das hört sich toll an? Ist der MOOC bereits gestartet?

  Wenn es in der Erwachsenenbildung um die Frage nach Kompetenzen für den digitalen Wandel geht, sind wir immer schnell auf der Ebene der Anwendung von digitalen Tools. Das ist sicher nicht verkehrt! Allerdings müssen wir uns auch fragen, welche grundlegenden Kompetenzen in der betrieblichen Ausbildung entwickelt werden müssen. Und das scheinen auch personale Kompetenzen wie Kommunikationsfähigkeit, Kollaborationsfähikeit und Problemlösefähigkeit zu sein. Eine interessante Publikation zum Thema gibt es als Open Access hier: https://bit.ly/2UpdF3H (vorerst leider nur in deutsch)