chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - ríomhArdán d’Fhoghlaim Aosach san Eoraip

Acmhainn

Posodobljeni Manifest za učenje odraslih v 21. stoletju

Teanga: SL
Document available also in: EN DE

Postáilte ag Mateja Pečar

Evropsko združenje za izobraževanje odraslih (European Association for Adult Education – EAEA) je leta 2016 izdalo Manifest za učenje odraslih v 21. stoletju. Letos je pred nami njegova posodobljena različica (Manifesto for Adult Learning in the 21st Century : The Power and Joy of Learning), ki predstavlja odlično orodje za zagovornike učenja odraslih. Primerjava s prvotno različico kaže, da se slogan Moč in radost učenja odraslih še krepi.

Izobraževanje odraslih pomaga spreminjati življenje in s tem prispeva k skupnemu dobremu. Posodobljeni Manifest izpostavlja devet izzivov, pri katerih ima izobraževanje odraslih pomembno vlogo:

  1. Dejavno državljanstvo, demokracija
  2. Zdravje in dobro počutje
  3. Življenjske spretnosti za posameznike
  4. Socialna kohezija, pravičnost in enakost
  5. Zaposlovanje in delo
  6. Digitalizacija
  7. Migracije in demografske spremembe
  8. Trajnost
  9. Izobraževanje odraslih in evropske ter mednarodne politike

Na Andragoškem centru Slovenije bomo posodobljeno besedilo Manifesta – tako kot smo to naredili že ob prvi izdaji – prevedli in ga opremili s slovenskimi primeri in zgodbami učečih se.

Mateja Pečar je zaposlena na Andragoškem centru Slovenije, kjer deluje na področju promocije vseživljenjskega učenja in medgeneracijskega sodelovanja tako doma kot v tujini.

Úda(i)r Acmhainne: 
EAEA
Dáta foilsithe:
Dé Luain, 4 Feabhra, 2019
Teanga an doiciméid
Cineál Acmhainne: 
Eile
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn