chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

ríomhArdán d’Fhoghlaim Aosach san Eoraip

 
 

Acmhainn

Zakonska i podzakonska akta u oblasti obrazovanja odraslih u Bosni i Hercegovini

Teanga: HR

Postáilte ag Svjetlana Tubić

Polazište i temelj da obrazovanje kao ljudsko pravo i put ka suzbijanju siromaštva bude jedan od fundamentalnih elemenata ubrzanog razvoja svake zemlje sasvim sigurno su politička podrška i međusobna saradnja ključnih aktera u oblasti obrazovanja. S obzirom na svoj obim i specifičnosti, obrazovanje odraslih kao dio jedinstvenog obrazovnog sistema jedne države, ovu podršku i ovu saradnju treba u još većoj mjeri.

Institut za međunarodnu saradnju Njemačkog saveza Visokih narodnih škola (DVV International) primjer je organizacije koja svoje stručne resurse i dosadašnja iskustva stavlja u funkciju razvoja obrazovanja odraslih i to u preko trideset zemalja svijeta, a od 2000. godine i u Bosni i Hercegovini.

U skladu sa strateškim područjima djelovanja DVV Internationala (međunarodni projekti obrazovanja odraslih, pružanje stručnog znanja, okvirni uslovi za obrazovanje odraslih) DVV International – Ured za Bosnu i Hercegovinu od samog početka svoga rada, kao samo jednu u nizu svojih mnogobrojnih aktivnosti, intenzivno radi na lobiranju i pružanju stručnog znanja i podrške donosiocima zakona u oblasti obrazovanja odraslih u zemlji s ciljem bržeg, efikasnijeg i kvalitetnijeg zakonskog uređenja ove oblasti.

Ove aktivnosti podrška su stvaranju zakonskog okvira za funkcionisanje obrazovanja odraslih te se DVV Internationalu s pravom može pripisati veliki dio zasluga za zakonsko regulisanje obrazovanja odraslih u 10 od 12 administrativnih jedinica i napredak koji je BiH napravila na ovom polju. Prepoznavši potrebu da sva zakonska i podzakonska rješenja budu na jednom mjestu, DVV International je napravio set od dva dokumenta u kojima su objedinjeni svi do sada usvojeni akti u oblasti obrazovanja odraslih što predstavlja dragocjen resurs svima koji u oblasti obrazovanja odraslih na bilo koji način djeluju u Bosni i Hercegovini.

Sve akte je, također, moguće pronaći i na web stranici DVV International – Ureda za BiH http://www.dvv-international.ba/bs/materijali/zakoni-i-propisi/.

Úda(i)r Acmhainne: 
DVV INTERNATIONAL - Ured za Bosnu i Hercegovinu
Dáta foilsithe:
Dé Máirt, 23 Deireadh Fómhair, 2018
Cineál Acmhainne: 
Deiseanna agus Acmhainní
Tír:
Clibeanna:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn