Skip to main content
Blog
Blog

Hankesuunnittelun tärkeät lauseet

Nordplus Aikuiskoulutuksen kontaktiseminaari Östersundissa Ruotsissa lokakuun puolivälissä toi Jamtlin museoon kulttuuriperintöväkeä verkostoitumaan ja kehittelemään tulevaa yhteistyötä Nordplus-ohjelman hengessä. Etsimään yhteisiä kiinnostuksen aiheita ja kehittämiskohteita.

Kuva: pxhere.com

Aina välillä mopo meinaa karata käsistä. Sopivassa määrin se on hyvä ja jännittäväkin juttu, mutta silti on hyvä tietää milloin kulkuneuvo meinaa eksyä ojan puolelle.

Nordplus Aikuiskoulutuksen kontaktiseminaari Östersundissa Ruotsissa lokakuun puolivälissä toi Jamtlin museoon kulttuuriperintöväkeä verkostoitumaan ja kehittelemään tulevaa yhteistyötä Nordplus-ohjelman hengessä. Etsimään yhteisiä kiinnostuksen aiheita ja kehittämiskohteita. Aloittamaan yhteisten projektien suunnittelun.

Ota oma rooli

On aina kiehtovaa seurata vierestä ja olla osa luovaa prosessia. Nähdä miten tulkinnanvaraisuus kommunikoinnissa vie hetkeksi harhapoluille, kun tulkinta on väärä. Hämmentyneitä ilmeitä, ja niitä seuraava nyökyttely ja helpotus. Kirkastuvia silmiä, rauhatonta liikehdintää tuolissa, kun odotus on liikaa juuri syntyneen kuningasajatuksen esittämiseksi.

Ihannetilanteessa työryhmässä on selvät erilaiset roolit. On ne, jotka uskaltavat esittää hieman epäileviä ja inhorealistisia kysymyksiä, kauniisti paketoituna tietenkin. On oltava tarpeeksi positiivista energiaa, ja tarpeeksi halua kehittää ideasta tarpeeksi inspiroiva. On oltava strukturoidusti ajatteleva henkilö, joka ottaa tai jolle luovutetaan sanattomasti johtajuus. Sopiva keveys ja huumori auttavat pitkälle.

On olemassa lauseita, joita suunnittelun aikana ehkä pitää lausua ääneen. Samaa mieltä ei kuitenkaan tarvitse olla.

Eipäs nyt luvata liikaa

- Muistakaa ettei luvata liikaa, tuolla rahamäärällä meidän ei pidä mennä lupaamaan liikaa, se on epärealistista ja vie uskottavuutta hakemukselta.

Osa ideoista ja aloitteista on vain yksinkertaisesti liikaa yhteen hankkeeseen. Koko maailma ei nyt tällä kerralla voi pelastaa. Otetaan ensimmäinen ponteva ja määrätietoinen askel. Se riittää. Tällä rahoituksella. Epärealistisen kunnianhimoinen suunnitelma ei laatupisteitä nosta. Liian suurten muutosten aikaansaaminen on epärealistista, usein.

Rohkeus on hyvä päämäärä

- Voisimme tehdä jotain rohkeaa ja hauskaa, erilaista, inspiroivaa.Työ tehdään paremmin, kun siinä mukana iloa ja innostusta, ja porukalla hyvä henki. Tuskin kukaan pitää uudenlaista lähestymistapaa ja rohkeita ajatuksia pahana juttuna, arki ja sen masentavuus on jo koettu. Hyvä henki, uuden äärellä oleminen ja sen jakaminen hyvien kumppanien kanssa on paitsi elämää parhaimmillaan myös asioita ammatillisesti pitkin askelin eteenpäin vievää.

- Muistakaa että projektirahoitus on riskirahoitusta. Emme voi tietää onnistuuko se mitä aiomme. Epäonnistuminenkin on tulos. Tiedämme, että hyvä idea ei toimi.

Projektirahalla on tarkoitus rahoittaa uusia asioita, ei vanhan olemassa olevan ylläpitämistä. Keskusteluissa kannattaakin herkällä korvalla kuunnella myös niitä hiljaisempia. Hyviä ajatuksia on monessa päässä, ja alkuvaiheessa kannattaa antaa kaikkien kukkien kukkia. Osa ideoista karsiutuu, mutta niitä ei pidä heittää pois, niille löytyy ehkä tulevaisuudessa oma paikkansa, joten dokumentointi on oleellista.

Login (1)

Logáil isteachCláraigh chun tuairimí a phostáil.

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!