chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

ríomhArdán d’Fhoghlaim Aosach san Eoraip

 
 

Blag

Omogočanje priložnosti za vključitev migrantov in beguncev v visokošolsko izobraževanje: določanje pravega konteksta za učenje

30/05/2018
ag Carme ROYO
Teanga: SL
Document available also in: EN HU

/ga/file/validation-prior-learningValidation of Prior Learning

Validation of Prior Learning

 

Carme Royo si je ogledala kako lahko evropski projekt pomaga pri vrednotenju strokovnjakov za pomoč migrantom.

 

Število beguncev in migrantov (prišlekov), ki dosežejo Evropo in bežijo od vojn in kritičnih življenjskih pogojev ter iščejo priložnosti za novo življenje, se je v zadnjih nekaj letih dramatično povečalo. Prišleki se soočajo s številnimi izzivi pri njihovi naselitvi v Evropi. Ti izzivi vključujejo tudi ovire pri dostopu do trga dela ali nadaljevanju njihovega izobraževanja. Migrantom in beguncem v praksi pravne in praktične ovire pogosto preprečujejo uživanje njihovih pravic. To obenem predstavlja tudi oviro za njihovo integracijo v družbe gostiteljice. Eden glavnih izzivov, s katerim se pogosto soočajo prišleki kljub svoji izobrazbi ali kvalifikacijam, je, da njihove kompetence v družbi gostiteljici morda niso priznane. Včasih tudi dosežejo svoj cilj brez listin, ki bi dokazovale stopnjo izobrazbe, ki so jo zaključili v svoji izvorni državi.

 

Pomagajmo strokovnjakom

Torej, s tem v mislih in z željo po omogočanju integracije in vključevanja prišlekov v našo družbo se je Eucen s svojimi partnerji lotil projekta s ciljem, da strokovnjakom, ki delujejo na področju potrjevanja neformalnega in priložnostnega učenja v visokošolskem izobraževanju, da vsa potrebna orodja, da se lahko spopadejo z dodatnimi težavami pri ocenjevanju primerov migrantov in beguncev, pri čemer morajo najprej razumeti:

  • okoliščine, v katerih se nahajajo;
  • vrste vprašanj, ki jih skrbijo; in
  • vrste pomoči, ki jo potrebujejo.

Migranti in begunci bodo tako dobili priložnost, da nadaljujejo svoj študij v Evropi. Projekt se imenuje VINCE – Validation for Inclusion of New Citizens of Europe (Potrjevanje za vključevanje novih državljanov Evrope).

 

Potrjevanje je lahko izziv

Potrjevanje predhodnega pridobljenega znanja takšnih kandidatov je lahko zapleteno in kompleksno. Vendar so težave, s katerimi se soočajo strokovnjaki, morda precej podobne ali primerljive npr.:

  • z odsotnostjo dokumentacije;
  • s pomanjkanjem znanja o sistemih izobraževanja v Evropi in, zlasti, v državi gostiteljici;
  • s travmatičnim duševnim in fizičnim stanjem;
  • z nostalgijo in željo po vrnitvi domov;
  • z jezikovnimi ovirami.

Spodnji diagram prikazuje splošni pregled ovir in olajševalnih dejavnikov za integracijo prišlekov, ki jih lahko razdelimo na tri različne ravni: izvor, Evropa in končna država/kraj prihoda.

/ga/file/mitigating-factors-validationMitigating factors validation

Mitigating factors validation

Ovire, ki jih lahko najdemo na ravni izvora, Evrope in države/kraja ter olajševalni dejavniki za vključevanje prišlekov v evropskih državah (Carme ROYO, 2017, za VINCE).

 

Vendar obstajajo rešitve …

Konzorcij VINCE bo zagotovil prostor za razpravo in deljenje okoliščin in rešitev med strokovnjaki za potrjevanje predhodno pridobljenega neformalnega in priložnostnega učenja. To lahko strokovnjakom pomaga pri iskanju možnih rešitev za podobne probleme. Čeprav že vemo, da premagovanje ovir ne bo vključevalo samo jezikovnih tečajev in orodij za potrjevanje predhodno pridobljenega znanja, ampak mora zajemati tudi prilagojene oblike podpore, ki vključuje splošno pomoč, delo nevladnih organizacij in osnovno pomoč na področjih, kot je urejanje nastanitve.

V okviru projekta VINCE se razvijajo tudi druga orodja za strokovnjake na področju potrjevanja v visokem šolstvu, kot so pet smernic za zagotavljanje ustreznega svetovanja prišlekom (npr. o Evropi, visokošolskem izobraževanju, državi gostiteljici, zadevni instituciji in potrjevanju), tečaj za usposabljanje strokovnjakov za potrjevanje neformalnega in priložnostnega učenja, ki delajo s prišleki, in politični dokument za vplivanje na oblikovalce politik, da s posebnimi določbami izboljšajo položaj prišlekov in zagotovijo usposabljanje za strokovnjake, ki skrbijo za njihove potrebe.

 

VINCE je že pregledal rezultate še enega projekta eucen: OBSERVAL-Net, in je svoja gradiva vključil v novo platformo VINCE: 30 novo pregledanih profilov držav (ki jih bo v kratkem še več) omogoča strokovnjakom za priznavanje neformalno in priložnostno pridobljenega znanja na različnih ravneh izobraževanja v evropskih državah dostop do aktualnih informacij. Drug rezultat, ki smo ga prenesli iz projekta OBSERVAL-Net na platformo VINCE je repozitorij zbranih gradiv – več kot 120 različnih in dokumentov bomo pregledali in prenesli na spletno stran VINCE v naslednjih mesecih.

 

 

 

Če vas zanima področje potrjevanja neformalnega in priložostno pridobljenega znanja, preverite Skupnost praktikov Sinergije pri potrjevanju neformalnega in priložnostno pridobljenega znanja. V tej odprti skupnosti lahko delite svoje ideje in mnenja o tej temi s svojimi kolegi iz vse Evrope ter z njimi izmenjujete informacije o zadnjih dogodkih in raziskavah na tem področju. Če želite sodelovati, se prepričajte, da ste vpisani s svojim računom (registracija je brezplačna).

 

Preverite druge skupnosti praktikov na platformi EPALE

 


Carme Royo je izvršna direktorica EUCEN-a (Evropske univerze za nadaljnje izobraževanje, www.eucen.eu) od julija 2008, na tem položaju pa krepi učinkovito sodelovanje visokošolskih strokovnjakov za razvoj strokovnega znanja pri Univerzi za vseživljenjsko učenje, obenem pa je odgovorna za razvoj in vodenje evropskih projektov. Med leti 2000 in 2008 je bila Carme vodja sekreteriata EUCEN, pred tem pa je delala v visokem šolstvu na Univerzi v Sheffieldu in Univerzi Sheffield Hallam (Združeno kraljestvo).

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn