chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - ríomhArdán d’Fhoghlaim Aosach san Eoraip

Acmhainn

A felnőttképzési intézmények fejlődése és szerepe az identitás megőrzésében a magyarlakta területeken napjainkig

Teanga: HU

Postáilte ag Zsuzsa Török

Összegző tanulmány

A felnőttképzési intézmények fejlődése és szerepe az identitás megőrzésében a magyarlakta területeken napjainkig.

Főbb tendenciák és feladatok a határon túli, magyar nyelvű felnőttképzés fejlesztésének érdekében

című kutatás eredményeiről

                                                             

A Kárpát-medence népességének megtartásához egyik fontos eszköz a felnőttképzés. Ahhoz, hogy a magyar ajkú népesség a szülőföldjén és annak munkaerő-piacán érvényesülni tudjon képzésre van szükség. A magyar nyelvű képzésekkel az azonosságtudat, az összetartozás, és az együttműködés erősíthető.

A kutatás során vizsgálatra került a Felvidék (Szlovákia), Kárpátalja (Ukrajna), Erdély és a Pártium (Románia), Vajdaság (Szerbia), Drávaköz-Szerémség (Horvátország), Muravidék (Szlovénia), és Burgenland (Ausztria) felnőttképzése a magyar lakta területeken. Az analízis fő szempontjai a felnőttképzés helyi megvalósulása, ill. a helyi munka-erőpiachoz történő illeszkedése, a magyar közösség megtartó ereje a 2010-15 közötti időszakaszban.

A vizsgálat módszere kérdőíves felmérés, amely kiegészítésre került interjúkkal, internetes adatbányászattal és irodalmi feldolgozással.

A vizsgálat során az a kép alakult ki, hogy a felnőttképzés rendszere fejlesztés alatt áll. Az egyes területeken eltérő szintű a fejlesztés folyamata.

 

A kutatás a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Tanács javaslatára miniszteri döntés alapján, az NFA KA 3/2013.sz. támogatási szerződés keretében valósulhatott meg.

Úda(i)r Acmhainne: 
Modláné Görgényi Ildikó és Modla Ferenc
Dáta foilsithe:
Dé Máirt, 3 Aibreán, 2018
Teanga an doiciméid
Cineál Acmhainne: 
Staidéar agus Tuairiscí:
Tír:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn