chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - ríomhArdán d’Fhoghlaim Aosach san Eoraip

Blag

Kulttuurienvälinen oppiminen on uusien polkujen löytämistä yhdessä

12/03/2018
ag Pekka Kinnunen
Teanga: FI
Document available also in: EN FR

/ga/file/coloringbookforadultscoloredpencilscoloringbookcreativeantistresscolorpenspaint-623096jpgcoloring_book_for_adults_colored_pencils_coloring_book_creative_antistress_color_pens_paint-623096.jpg

 

Blogi liittyy Kansalaisfoorumin koordinoimaan Erasmus+ -kumppanuushankkeeseen Spaces for Intercultural Learning (2016–2018). Hankkeessa pohdittiin miten erilaisten kulttuurien edustajat voivat oppia oppimaan yhdessä ja hyödyntää omiin kulttuurisiin taustoihinsa perustuvia näkökulmia.

 

Oppiminen on polun löytämistä

Sanan oppiminen englanninkielisen vastineen ‘learning’ etymologiset juuret viittaavat polun löytämiseen tai polun seuraamiseen (Online Etymology Dictionary) - ja siitähän oppimisessa pitkälti on kysymys. Valitsimme tarkastella oppimista tarkemmin sen ensimmäisessä eli polun löytämisen merkityksessä kahdesta eri näkökulmasta, yksilöllisestä ja yhteisöllisestä.

Yksilöllisellä tasolla oppiminen tarkoittaa sitä, että koetamme itse löytää omat polkumme, mihin sitten olemmekin menossa. Emme kuitenkaan ole yksin maailmassa. Omat polkumme risteävät jatkuvasti muiden ihmisten polkujen kanssa. Niinpä voimme kysyä tietä muilta, jotka kulkevat kanssamme kohti samoja päämääriä tai auttaa muita kertomalla sen, minkä itse tiedämme.

Monia näkökulmia, parempia ratkaisuja

On myös olemassa päämääriä, joita emme yksinkertaisesti voi saavuttaa yksin. Näiden päämäärien saavuttamiseksi tarvitaan yhdessä oppimista. Yhdessä oppimisen nerokkuus perustuu erilaisiin näkökulmiin, joita eri ihmiset voivat tuoda mukanaan keskusteluun. Meillä kaikilla on omanlaisemme henkilöhistoria ja omanlaiset polut, jotka ovat tuoneet meidät tähän päivään. Tästä johtuen lähestymme eteen tulevia ongelmia ja haasteita hieman erilaisesta tulokulmasta kuin kukaan muu. Voi olla, että mikään näistä lähestymistavoista ei yksinään tuo vastausta käsillä oleviin haasteisiin, mutta yhdistämällä erilaisiin lähestymistapoihin sisältyvää viisautta saatamme hyvinkin löytää piilossa olleen polunpään ja pääsemme jatkamaan matkaa. Voisikin väittää, että mitä enemmän yksilöiden näkökulmat poikkeavat toisistaan, sitä merkittävämpiä uusia ideoita ja innovaatioita he voivat saavuttaa.

On hyvin inhimillistä, että haluamme työskennellä yhdessä ihmisten kanssa, jotka ajattelevat asioista suunnilleen samalla tavalla kuin me itse. Saatamme myös pelätä omista ajatuksistamme kertomista jos ne poikkeavat ryhmässä vallitsevasta ajattelutavasta. Jos kuitenkin ajattelemme monia tämän päivän akuutteja, monesti globaaleja haasteita, pitäisi meidän todella intohimoisesti etsiä lähestymistapoja ja näkökulmia, jotka eroavat toisistaan ​​mahdollisimman paljon. Niiden pohjalta on löydettävissä uudenlaisia ajattelemisen ja tekemisen tapoja.

Edellä kuvattu ajatuksenjuoksu oli lähtökohtana Kansalaisfoorumin Spaces for Intercultural Learning -hankkeelle. Tässä Erasmus+-hankkeessa pohdimme viiden muun partnerimaan (Puola, Romania, Pohjois-Irlanti, Hollanti ja Italia) kanssa miten erilaisia kulttuureja edustavat ihmiset voivat oppia oppimaan yhdessä ja samalla hyödyntämään omiin kulttuurisiin taustoihinsa perustuvia näkökulmia.

Kulttuurista taustaa ei hankkeessa tarkasteltu vain etnisenä taustana, vaan kulttuurisesti erilaiset näkökulmat voivat perustua myös sukupuoleen, sukupolveen, uskontoon, sosiaaliseen asemaan, seksuaaliseen suuntautumiseen, terveydentilaan jne. Olemalla läsnä ja kuuntelemalla erilaisia ihmisiä voimme aukaista silmämme. Tätä kautta kulttuurien välinen oppiminen edellä kuvatussa merkityksessä voi auttaa meitä löytämään ratkaisuja jopa kaikkein suurimpiin, vakaviin haasteisiin, joihin ei ole olemassa helppoja ratkaisuja.

Kulttuurienvälinen oppiminen vaatii harjoittelua

Ongelmien ratkaiseminen erilaisen taustan omaavien ihmisten kanssa ei tietenkään ole aina helppoa. Tietämättömyys voi johtaa ennakkoluuloihin tuntematonta ja erilaisuutta kohtaan ja näin ehkäistä mahdollisuuden oppia yhdessä. Tarvitsemme kulttuurienvälistä osaamista. Meidän on opittava taitoja, tietoja ja asenteita, jotka auttavat meitä kommunikoimaan ja tekemään yhteistyötä erilaisia kulttuurisia taustoja edustavien ihmisten kanssa. Erityisen tärkeää on saada opettajat, ohjaajat ja kouluttajat kiinnostumaan näistä taidoista, jotta he voivat siirtää näitä taitoja eteenpäin.

On mielenkiintoista nähdä, millaisia polkuja löydämme yhdessä viiden hankekumppanimme kanssa ja millaisia oppimisen tiloja onnistumme rakentamaan!

 

Teksti: Jaakko Rantala ja Pekka Kinnunen

Jaakko Rantala toimii Kansalaisfoorumin rehtorina. Hänellä on monen vuoden kokemus projektinhallinnasta. Rantala on opiskellut taloustiedettä ja sosiaalipsykologiaa Tampereen yliopistossa sekä Bremenin yliopistossa, Saksassa, ja hänellä on asiantuntemusta niin talous- kuin pedagogisissakin aiheissa.

Kansalaisfoorumin koulutussuunnittelija Pekka Kinnusella on yliopistotutkinto pedagogiikassa ja 29 vuoden kokemus aikuiskoulutuksen alalta. Kinnuselle on erityisen tuttua tanssin ja musiikin yhdistäminen aikuiskoulutukseen.

Kuva: pxhere.com

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email
Refresh comments Enable auto refresh

1 - 2 as 2 á dtaispeáint
  • Ingrida Birzniece's picture
    Every now and then I hear about 'a path to learning' but it isn't often that you hear learning as the path. I think it is a very interesting way to describe learning, and it should be used more often when describing learning. I agree that what we learn takes us to the next turn in the road, and we often times cross paths with others who can help lead us in the right direction.

    I think that cultural and ethnic backgrounds are often overlooked in classrooms at all ages. I grew up in America, in a Latvian home, and I always felt that my capability to understand material was different than other students. I agree that observing and appreciating other cultures can help use understand more of the problems in life.

    Is it possible to view the results of the Erasmus+ project?
  • Corrina Hickman's picture
    Its sounds a really interesting project and a good example of the added value of working interculturally and also transnational working in Erasmus +. Will the resources developed be available on the project website?