chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - ríomhArdán d’Fhoghlaim Aosach san Eoraip

Blag

Verhalen van lerenden: zelfvertrouwen krijgen door competentiegerichte kansen

13/11/2017
ag NSS EPALE Nederland
Teanga: NL
Document available also in: EN PL FR DE IT ES

/nl/file/learner-stories-gaining-confidence-through-nvq-opportunitiesjpgLearner Stories: Gaining confidence through NVQ opportunities.jpg

Learner Stories: Gaining confidence through NVQ opportunities

Geïnspireerd door verhalen van lerenden nemen we een kijkje in “Weerbaarheid: verhalen over volwasseneneducatie” en voorbeelden van de loopbaan van lerenden en de rol van levenslang leren en lees- en schrijfvaardigheid van volwassenen in het kader van de focus van EPALE in februari op de voordelen van volwasseneneducatie.

“Weerbaarheid: verhalen over volwasseneneducatie” wordt gesteund door het Festival of Learning. Publicatie en eindredactie worden verzorgd door RAPAL (Research and Practice in Adult Literacies) en ACAL (Australian Council for Adult Literacy).

De volgende samenvatting van “Weerbaarheid: verhalen over volwasseneneducatie”, oorspronkelijk opgesteld door Tara Furlong en Keiko Yasukawa, is ingekort ten behoeve van gebruik door EPALE UK.

Margaret Green, Bradford College

Mijn naam is Margaret Green. Ik ben tweeënvijftig en werk als chef bevoorrading voor de afdeling materiaalbeheer (inkoop) bij de Britse nationale gezondheidsorganisatie NHS in Calderdale en Huddersfield.

Tien jaar geleden ben ik bij de NHS begonnen; dat was op de wasserijafdeling, waar ik twee jaar ben gebleven. Daarna kon ik een functie krijgen bij de geneesmiddelenafdeling. Dit bood mij veel mogelijkheden, waaronder het behalen van actuele kwalificaties. Dit was iets waar ik me nogal ongerust over maakte vanwege ervaringen in het verleden.

Voor de kwalificatie moest ik stage lopen op gemiddeld niveau in geneesmiddelendiensten. Als onderdeel hiervan heb ik NVQ, BTEC, functievaardigheden en kernvaardigheden (Engels en wiskunde niveau 1) voltooid. Ik koos voor een NVQ omdat dit op praktijkbasis werkt en omdat ik zo mijn kennis en zelfvertrouwen kon vergroten.

NVQ's trokken mij ook omdat me werd verteld dat ik een persoonlijke adviseur zou hebben bij wie ik terecht kon met vragen of punten van zorg. Dit was heel belangrijk voor me, omdat ik niet veel vertrouwen in mezelf had en me onzeker voelde over mijn vermogens. Wat me ook vertrouwen gaf was dat er aan het einde geen examen zou zijn en dat ik het programma in mijn eigen tempo zou kunnen doorlopen. Dit paste bij mijn stijl van leren. Ik voelde me immers allerminst prettig bij de gedachte op tweeënvijftigjarige leeftijd weer in de schoolbank te moeten zitten.

De hoeveelheid computerwerk schrok me eerst een beetje af, maar dankzij de hulp van mijn adviseur, Nicola Crawley, voel ik me nu veel meer op mijn gemak in het gebruik van mijn computer thuis. Het vastleggen van mijn leeractiviteiten ging heel goed met het Ecordia-systeem. Mijn werk werd eenvoudig bewaard en eerder gemaakt werk was snel te raadplegen. Hierdoor heb ik voldoende zelfvertrouwen kunnen opbouwen om met succes te solliciteren naar mijn huidige functie, waarbij veel gebruik en kennis van computers komt kijken, iets waarvan ik altijd had gedacht dat het voor mij te hoog gegrepen was. Naar mijn mening heb ik er bij het leren voor deze NVQ echt veel vaardigheden bij gekregen. Dankzij de kwalificaties die ik bij het voltooien van het programma heb ontvangen staan er nu veel meer deuren voor mij open.

 

Persoonlijk effect

Op mij heeft het een heel positief effect gehad. Ook de feedback die ik van mijn adviseur heb gekregen was heel bemoedigend, omdat ze altijd zei dat ik alles goed had onderzocht. Ik moest behoorlijk hard werken om mijn studie te voltooien op een niveau waarmee ik tevreden was. Het viel niet altijd mee. Het kwam wel eens voor dat ik het te kwaad kreeg en dat ik bang was dat mijn werk niet goed genoeg was, maar mijn adviseur Nicola stelde me altijd gerust dat het juist van een heel hoog niveau was. Door haar bemoedigende woorden hield ik het vol. Ik werkte de meeste avonden, en in het weekend dag en nacht, met hart en ziel aan de studie.

Ik heb bij het voltooien van de opleiding ontzettend veel steun en geduld van mijn gezin en mijn adviseur ondervonden, en ze steunen me nog steeds in mijn nieuwe functie als chef bevoorrading. Ik zou nooit naar deze functie hebben kunnen solliciteren als ik niet de relevante kwalificaties had gehad. Van mijn gezin kreeg ik te horen dat ze een verandering hebben opgemerkt in mijn zelfvertrouwen en in mijn vermogen om te studeren en te onderzoeken. Mijn zoons zijn onder de indruk van mijn computervaardigheden!

In mijn nieuwe functie heb ik meer verantwoordelijkheden. Ik ben nu verantwoordelijk voor een team van 19 man personeel en ik werk op twee locaties. Het werven van personeel voor onze afdeling maakt deel uit van mijn functie. Ik kan mijn vaardigheden en kennis gebruiken om mensen bij te staan die mij raadplegen vanwege hun zelfbeeld en gebrek aan zelfvertrouwen, zodat ze hun barrières overwinnen. Ik stimuleer ze hun eigen vermogens te onderkennen zoals mijn adviseur dat voor mij heeft gedaan.

Ik ben zo trots op mezelf en ik zie ernaar uit door te gaan met mijn nieuwe uitdaging. Niet slecht voor iemand die is opgegroeid met een negatief zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen.

Over het geheel kan ik zeggen dat ik een competentiegerichte opleiding kan aanraden aan iedereen die kwalificaties wil behalen. Boven alles staat voor mij vast dat dit goed is voor de kennis van het werk dat je doet en je zelfvertrouwen, ongeacht je leeftijd of het beeld van je eigen kwaliteiten. De hulp en ondersteuning is er. Je moet alleen de moed hebben om de sprong te wagen en de steun te aanvaarden om je toekomst vorm te geven.

/nl/file/resilience-stories-adult-learningpngResilience Stories of Adult Learning.png

RAPAL is de enige organisatie die zich in het hele Verenigd Koninkrijk richt op de rol van lees- en schrijfvaardigheid voor volwassenen. We bevorderen doeltreffende en vernieuwende praktijken in het onderwijzen, leren en onderzoeken van lees- en schrijfvaardigheid voor volwassenen. Tevens steunen wij mensen die zich beroepsmatig bezighouden met vaardigheden voor volwassenen en hiernaar onderzoek doen. We nemen graag deel aan debatten over de Engelse taal, lees- en schrijfvaardigheid in het Engels, rekenvaardigheid en computervaardigheden voor particulieren, gemeenschappen en bedrijven. Via onze leden, digitale tijdschriften, conferenties en fora en ons werk op gebied van beleid en bewustwording zijn we ook actief in Europa en onderhouden we internationale banden. U vindt hier een overzicht van wat wij bieden en hoe u aan onze activiteiten kunt deelnemen.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

1 - 1 as 1 á dtaispeáint
  • Beata Ciężka's picture

    Znam wiele takich pozytywnych historii. Znamienne jest w nich to, jak  wzrost kompetencji zawodowych wpływa na wzmocnienie poczucia własnej wartości i odzyskiwania kontroli nad własnym życiem. Zaskakujące, ale zauważyc można również zmiany w wyglądzie zewnętrzym - pojawia się większa dbałość o staranne uczesanie, ubranie, a nawet dyskretny makijaż. Sama nabieram wtedy przekonania, że moja praca w takich projektach ma sens.