chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - ríomhArdán d’Fhoghlaim Aosach san Eoraip

Acmhainn

Intergenerációs különbségek a digitális kommunikációban - Esettanulmány 65 év feletti nyelvhasználókkal

Teanga: HU

Postáilte ag Anildo Vedovatti

A szerző kutatása során a 65 év feletti (szenior) beszélők digitáliskommunikáció-ismeretének feltárását célozta meg, nyelvhasználati interjúk módszerével. A félig strukturált interjúkban a (számítógépes és telefonos) eszközök és funkciók használatára, továbbá a kapcsolt kommunikációhoz kötődő szókincs ismeretére és használatára kérdezett rá a kutató. Ezenkívül a beszélgetésekben szó esett az esetleges kommunikációs problémákról, a digitális (nyelvi) szakadékról, valamint a mindennapi helyzetekben jelentkező intergenerációs különbségekről (gyerekekkel, unokákkal való kapcsolattartás, esetleg megértési nehézségek).

 

A kutatást ismertető tanulmány az ELTE BTK Mai Magyar Nyelvi Tanszékének konferenciájának Balázs Géza és Veszelszki Ágnes által szerkesztett Generációk nyelve címmel kiadott tanulmánykötetében jelent meg.

 

 

 

Úda(i)r Acmhainne: 
Veszelszki Ágnes
ISBN: 
978-615-5597-02-2
Dáta foilsithe:
Dé Máirt, 31 Deireadh Fómhair, 2017
Teanga an doiciméid
Cineál Acmhainne: 
Staidéar agus Tuairiscí:
Tír:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email
Refresh comments Enable auto refresh

1 - 1 as 1 á dtaispeáint
  • Petra Dénes's picture
    A kutatás egyik következtetését olvasva valóban meglepően és nem várt eredményként hangzik, hogy a szenior személyek elsőként a Facebook közösségi médián keresztül tájékozódnak. Saját környezetemből és nagyszülőktől pont ennek az ellenkezőjét figyeltem meg. A szeniorokhoz tartozó korosztálynál inkább azt vettem észre, hogy a Facebooktól inkább tartanak, mintsem az előnyeit látják. Tartanak attól, hogy ha felkerülnek, akkor róluk is "kiderülhetnek" információk, és nyitott könyv lesz az életük.