chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - ríomhArdán d’Fhoghlaim Aosach san Eoraip

Blag

Večgeneracijski center Skupaj – bogastvo raznolikosti

30/10/2017
ag Gabi Ogulin Počrvina
Teanga: SL

Za medgeneracijsko učenje je običajno veljalo, da starejši svoje modrosti in izkušnje prenašajo na mlajše; posameznik pa se je z novimi znanji srečeval znotraj družine. Med različnimi generacijami so se tako spontano neformalno in priložnostno prenašali znanja, veščine, danes tako moderne kompetence, norme in vrednote.

Danes je situacija povsem drugačna – učenje med generacijami ne poteka več spontano in le znotraj družine, zato potrebuje močnejše spodbude in zahteva prenos v širše socialno okolje. Obenem delovanje tega, že stoletja uveljavljenega modela medgeneracijskega učenja, dodatno onemogočata pogosta prostorska ločenost staršev in otrok od starih staršev ter izrazito drugačen tempo življenja, zato njegov koncept vse bolj postaja tudi vsebina različnih lokalnih, nacionalnih in evropskih strateških dokumentov in tudi projektov. Med takšne projekte sodi tudi Večgeneracijski center Skupaj (krajše VGC Skupaj), eden izmed petnajstih v Sloveniji, ki spodbuja in omogoča druženje, ohranjanje in širjenje socialnih mrež ter nudi brezplačne možnosti učenja za vse generacije. V osmih občinah JV Slovenije dnevno bogatimo življenja ljudi preko brezplačnih aktivnosti, vzpostavili pa smo tudi dva dnevna centra, t. i. javni dnevni sobi, v Novem mestu in Kočevju.

V VGC Skupaj smo vzpostavili vse tri prevladujoče modele medgeneracijskega sodelovanja, in sicer: enkrat so starejši v vlogi mentorjev/ učiteljev mlajšim, drugič mlajši prenašajo znanja na starejše in tretjič, ko si heterogene skupine mlajših in starejših s skupnim učenjem prizadevajo za izboljšanje lastnega življenja ali življenja v skupnosti. Namen vseh dejavnosti je torej povezovanje generacij kot tudi različnih ciljnih skupin v vzajemno koristne aktivnosti, katerih rezultat je večje razumevanje in spoštovanje drugih generacij in drugačnosti, zmanjševanje in preprečevanje socialne izključenosti, širjenje socialne mreže posameznika, izboljšanje kakovosti življenja, boljše psihofizično zdravje starejših, izboljšanje šolskega uspeha otrok, krepitev samopodobe posameznikov ter večja samoiniciativnost občanov za reševanje skupnih problemov.

 

/ga/file/vejpgve.jpg

 

Bojana Premelč, udeleženka in prostovoljka, predstavnica generacije baby boom, o medgeneracijskem učenju v našem centru pravi: »Zame je to priložnost za spoznavanje soljudi, njihovih pogledov na svet in življenje, njihovih problemov in težav, izmenjava znanj in izkušenj v prijetnem okolju in pot do razumevanja in sprejemanja različnosti.« Klavdija Kalan, prostovoljka in udeleženka, iz generacije X prav tako doživlja medgeneracijsko učenje in prostovoljstvo kot izmenjavo znanj in izkušenj ter še doda »prepletanje različnosti, podpora, rast in razvoj.«

Vzpostavili smo tudi mrežo prostovoljcev, ki jo sestavljajo posamezniki iz različnih generacij – od generacije veteranov pa do generacije Z. Mrežo prostovoljcev želimo še razširiti z namenom nudenja pomoči šolajočim otrokom in nudenja pomoči posameznikom pri vključevanju v različne aktivnosti, npr. organizirano obiskovanje različnih prireditev, spremstvo, družabništvo ipd. Bojana Premelč v vlogi prostovoljke poudari: »Prostovoljstvo vidim kot eno od oblik približevanja "drugačnih in drugačnosti", kjer preko praktičnih znanj (delavnice, druženja) spoznavam omejitve in priložnosti za širjenje svojega in skupnega sveta«.

V časih ekonomske krize je potrebno prebuditi altruistično izmenjavo znanja, in sicer preko medgeneracijskega učenja in izobraževanja. Medgeneracijski programi in projekti so kolesje za namensko in tekočo izmenjavo virov in znanj t. i. sadežev družbe. Spremeniti je predvsem potrebno miselnost vseh generacij, in sicer v smislu razumevanja in sprejemanja 'znanja oz. veščin kot darila' – »give/ get knowledge as a gift«! Začnimo že danes!

Izobraževalne organizacije imamo ključno vlogo pri vzpostavljanju medgeneracijskih povezav, spreminjanju medgeneracijskega vrednostnega sistema, stimuliranju medgeneracijske tolerantnosti in solidarnosti, zmanjševanju socialne izključenosti ter krepitvi moči in vpliva vseh generacij. V Večgeneracijskem centru Skupaj si bomo še naprej prizadevali, da bo to stičišče učenja in izobraževanja različnih generacij kot tudi različnih ciljnih skupin.

 

/ga/file/vgcskupaj-logotipipngvgc_skupaj_-_logotipi.png

 

Mag. Gabi Ogulin Počrvina je vodja projekta Večgeneracijski center Skupaj v RIC Novo mesto.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn