Skip to main content
Blog
Blog

Contactseminarie 'Making adult education more visible' in Zagreb

Sofie De Backer van het Encora Centrum voor Volwassenenonderwijs in Antwerpen en Willem De Meyer van Het Perspectief in Gent namen deel aan het contactseminarie 'Making adult education more visible' in Zagreb. Ze hielden er deze blog over bij.

Sofie De Backer van het Encora Centrum voor Volwassenenonderwijs in Antwerpen en Willem De Meyer van Het Perspectief in Gent namen deel aan het contactseminarie 'Making adult education more visible' in Zagreb. Ze hielden er deze blog over bij.

17 mei

Vlaanderen mag twee deelnemers sturen naar het contactseminarie 'Making adult education more visible'. Er is een voorbereidende vergadering bij het nationaal Erasmus+ agentschap Epos in Brussel. Wat blijkt? De twee deelnemers Sofie en Willem, kenden elkaar niet maar waren verre buren in hun jeugd. Of hoe klein de wereld is. Alvast een goede start voor het contactseminarie met in het achterhoofd 'Europa mijn dorp'.

31 mei

Om 5.56 uur vertrekken is wat vroeg. Maar de motivatie is zo groot dat we toch met een brede glimlach op Europees avontuur vertrekken. De vlucht was overboekt en er werd een vrijwilliger gevraagd om zijn ticket in te leveren voor €750. Geen haar op ons hoofd dat eraan dacht om de start van het contactseminarie te missen en op dit voorstel in te gaan. Om beslagen op het ijs te komen, namen we de deelnemerslijst grondig door. Wie zoekt welke partner op het contactseminarie, van wie kunnen we iets bijleren, waar zijn de beste voorbeelden van tweedekansonderwijs? …

Na een vlucht in een propellervliegtuig - ja die bestaan nog - kwamen we aan in Zagreb, waar het 30° was, en de taxichauffeur ons veilig naar het hotel bracht. Daar leerden we dat 14 uur wel degelijk 14 uur is en geen minuut vroeger. Wat je Kroaten niet kan verwijten, is dat ze niet stipt zijn. Als eersten maakten we elk een affiche om onze instelling te promoten en onze troeven aan te prijzen. Vergelijk het met een papieren Facebook-pagina waar iedereen naar kan kijken. Ondertussen kwamen de deelnemers aan en werd er al 'genetwerkt'.

 

Na de officiële start mocht iedereen binnen 1 minuut zichzelf voorstellen en zeggen wat de noden waren. Ook hier bleek dat het goed is dat iedereen dezelfde kansen krijgt en de volle minuut krijgt.

 

De mogelijkheden om een KA1-project te starten werden duidelijk uitgelegd en wie nog niet van EPALE gehoord had, kreeg een introductie. Met deze blog willen we ons steentje bijdragen.

 

 

Als ambassadeurs van ons land lieten we de deelnemers kennismaken met onze nationale specialiteiten die niemand afwees. Toch tof als iedereen smelt voor wat wij heel gewoon vinden. Het 'oude-wijvendrankje' was immens populair. Ira liet ons nog een stukje Zagreb zien na het avondmaal en zorgde voor een gezellige schuilplaats toen het pijpenstelen regende. Het leek bijna tropisch. Overdag heet en ’s avonds bakken regen. Om na enkele uren terug over te schakelen naar droog weer. Hier staat de ideale thermostaat voor het weer: warm overdag en ’s avonds enkele uren regen.

1 juni

Tijdens het ontbijt start de dag in een vreemde taal. Engels is de voertaal maar voor deelnemers uit andere Europese landen begint de dag goed als je hen begroet in hun eigen taal. Zo voel je je ver van huis toch een beetje thuis. De activiteiten startten om 9 uur en geen minuut later. Foei voor wie te laat kwam. Na enkele 'best practices' van deelnemers die ons met een heel andere blik lieten kijken naar gedetineerden, Roma… werden partnergroepen gevormd. Elke deelnemer kreeg op zijn affiche één of meer 'likes' en met deze deelnemers werden groepen gevormd. Geen gepalaver, maar resultaten in onze groep. Iedereen wou bijleren van de ander en dacht al aan een opstap naar KA2, hoewel de KA1 nog geschreven moest worden. Toch leuk als het klikt en mensen van elkaar willen leren en samenwerken. Door de goede ondersteuning van het NA stond snel alles op papier wat nodig was.

 

 

Op het einde van de dag volgde er nog een introductie over het aanvraagformulier. Dit werd met een spelletje aangebracht en daardoor was elk groepje zo competitief dat iedereen zijn best deed in deze toch wel saaie materie. Als hier geen goede KA1-aanvragen uitkomen, weet ik het ook niet.

Zagreb werd officieel door Lonely Planet op nummer één gezet als dé Europese stad die je moet gezien hebben. Voor de kostprijs moet je het alvast niet laten want dat is een heel aangename verrassing. Om de dag af te sluiten, gingen we op stap met enkele heksen in Zagreb. Een heel aangename manier om iets over de geschiedenis van de stad te leren. Het waarzeggersrondje riep iedereen op om het onbekende op te zoeken en niet bang te zijn.

 

 

Maar het was al avond, en wat gebeurt er ’s avonds na een hete dag? Juist ja, bakken regen. De doorzetters kozen om even te schuilen in de Alcatraz... Ja, je moet je grenzen verleggen.

 

 

2 juni

Het contactseminarie liep ten einde. Het was vreemd dat het nu al bijna voorbij was. Want we hadden nog zoveel ideeën, we wilden nog met zoveel mensen spreken, er was nog zoveel te doen, … Om aan al deze behoeften te voldoen, kon je een speeddate aanvragen met jouw vier favoriete deelnemers. Al snel werden er afspraken gelegd in de pauze, werd de tijd per deelnemer nog wat ingekort om nog meer afspraken te kunnen maken. Er moest nog een promofilmpje gemaakt worden, de Chinese vrijwilligers gaven nog even het beste van zichzelf.

 

 

Als afsluiter van het contactseminarie stelde elke groep zijn projectvoorstel aan de anderen voor. Op een originele manier kreeg elke deelnemer zijn certificaat. Je moet toch echt eens elders gaan om nieuwe ideeën op te doen.

 

 

Tijdens de lunch was er een Kroatische deelneemster die iedereen warm maakte voor een bibliotheekbezoek. Even tijd om rustig niets te doen was er niet en hop, de volgende activiteit diende zich al aan. Doordat wij langer bleven, maakten we ook al een afspraak voor ’s avonds om met onze partners nog wat zaken af te ronden en te bespreken. Het was niet omdat het contactseminarie officieel was afgesloten dat onze stroom aan ideeën en de honger naar kennis getemperd was. We wilden nog wat meer verhalen en ideeën uitwisselen maar ook aan deze dag kwam een einde.

 

 

Het contactseminarie had gerust een dag langer mogen duren. We waren nog niet klaar met netwerken, er moesten nog zoveel ideeën uitgewerkt worden. Eén ding is zeker, de nationale agentschappen mogen volgend jaar een pak gemotiveerde KA1-aanvragen verwachten van deelnemers die tijdens de voorbereiding het beste van zichzelf gaven en dit ook in de toekomst zullen doen. 

Dit was een heel geslaagd contactseminarie met dank aan de organisatoren en alle toffe en gemotiveerde deelnemers. Wie ooit op een Europees contactseminarie was, werd doordrenkt van de Europese meerwaarde die we elkaar kunnen bieden en is besmet voor de rest van z’n leven. Nu nog onze buren overtuigen maar met deze ambassadeurs zit het alvast goed!

 

Sofie De Backer

Aanvangsbegeleiding/ Leerkracht NT2

Encora | Centrum voor VolwassenenonderwijsAG Stedelijk Onderwijs Antwerpen

Willem De Meyer

ICT-coördinator

Het Perspectief - Gent

Login (1)

Users have already commented on this article

Logáil isteachCláraigh chun tuairimí a phostáil.

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!