Skip to main content
Resource Details
ACMHAINN

Kaj veste in česa ne veste o kompetencah izobraževalcev odraslih? Nova številka Mentor in znanje

Seveda ste že slišali za kompetence, kompetence izobraževalcev odraslih? Z vseh strani dežujejo kompetence, mi pa pravzaprav ne vemo, kaj bi to sploh bilo. »On je kompetenten, ona je kompetentna ali ni kompetenten, ni kompetentna,« pravimo, kar pomeni v vsakdanjem jeziku »je sposoben, sposobna, je pristojen ali pristojna ali ni, torej odgovoren, odgovorna za posamezno vprašanje.« V stroki pa kompetenca pomeni še marsikaj drugega.

Za zidarja npr. pravimo, da je usposobljen, spreten, če zna sezidati zid. Kdaj pa zidar postane kompetenten? Kadar zna sezidati zid in o tem dejanju tudi razmišljati, sredi delovanja in razmisleka, ob pomoči literature ali kako drugače prepoznati zakonitosti svojega delovanja, kadar jih zna tudi argumentirano posredovati drugim. Podobno tudi izobraževalec odraslih. Kompetenten je, če zna disciplinarno, formalno, teoretično znanje uporabiti pri delu, ga dopolniti z izkustvenim znanjem, o vsem razmišljati, prepoznati zakonitosti pojavov, doživeto posplošiti.

Kakšne kompetence torej potrebujemo v današnjem času izobraževalci odraslih, torej tudi mi, ki izobražujemo starejše odrasle?

Več si lahko preberete v tokratni številki revije Mentor in znanje.

 

Zapis je za EPALE prispevela Dušana Findeisen (Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje). 

Resource Details
Úda(i)r Acmhainne
Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje, Dušana Findeisen
Cineál Acmhainne
Eile
Tír
Teanga an doiciméid
Login (0)

Logáil isteachCláraigh chun tuairimí a phostáil.

Want to add a resource ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new resource!