News
Nuacht

Naučno stručni skup: „Digitalizacija, arhiviranje i očuvanje kulturne baštine – 2021.“ održan u Širokom Brijegu

U organizaciji Društva za digitalizaciju tradicijske kulturne baštine iz Širokog Brijega, Sekcije CIOF-a BiH, Udruge hrvatskih amaterskih kulturno umjetničkih društava i i uz partnerstvo sa UNESCO-om danas je u Širokom Brijegu otvoren naučno stručni skup na kojem učestvuje preko trideset eksperata iz oblasti, a koji je namijenjen članovima udruženja i radnicima institucija koje se bave nematerijalnom baštinom.

Skup su  otvorili premijer Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić i ministrica Ankica Gudeljević.

Ministrica Gudeljević je u svom obraćanju naglasila:„Očuvanje nematerijalne kulturne baštine, upotreba digitalnih alata i platformi za računarsku obradu i čuvanje podataka, a što je jedna od preporuka UNESCO-a je zadatak koji mora biti dosljedno provođen.“

Dodala je i da je prepoznala neke teme koje su djelokrugu rada Ministarstva civilnih poslova BiH, kao i internacionalne mreže s kojima  Ministarstvo sarađuje.

„Prije skoro godinu dana Ministarstvo civilnih poslova je imenovalo koordinatora za BiH upravo u jednu od mreža, a to je EU DARIAH MREŽA i uvjerena sam da ćemo od koordinatorice čuti koje se to aktivnosti trenutno realiziraju na izgradnji ove mreže u BiH.“

Posebno važan aspekt skupa svakako jeste i onaj koji se odnosi na preporuke UNESCO-a, ali i relevantnih konvencija koje se odnose na zaštitu i promoviranje kulturnog nasljeđa.

Na kraju obraćanja ministrica Gudeljević je podsjetila na riječi, američkog historičara Arhura Schlesingera: „Prvi korak prema uništenju jednoga naroda jest brisanje njegova pamćenja. Uništi mu knjige, kulturu i historiju i onda nađi nekoga da napiše nove knjige, proizvede novu kulturu, izmisli novu historiju. Ta će nacija brzo početi zaboravljati šta jest i šta je bila.“, a vi, mi, svi zajedno, smo tu da ne dozvolimo uništenje kulture našeg naroda.

Izvor: http://www.mcp.gov.ba/

Login (0)

Logáil isteachCláraigh chun tuairimí a phostáil.

Ag iarraidh teanga eile?

Tá an doiciméad seo ar fáil i dteangacha eile freisin. Roghnaigh ceann anseo thíos.
Switch Language

An maith leat alt a scríobh?

Ná bíodh aon leisce ort é sin a dhéanamh!

Cliceáil ar an nasc thíos agus cur tús le halt nua a phostáil!