chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - ríomhArdán d’Fhoghlaim Aosach san Eoraip

Acmhainn

Приложение на педагогическия дизайн при обучението на възрастни

Teanga: BG

Postáilte ag Rositsa Panova

Обучението на възрастните изисква не само професионална подготовка и образование в учебна среда, но и постигане на различни професионални и лични цели. С напредването на технологиите в различни обществени сфери възниква необходимостта от овладяване на нови, по-ефективни пътища за обучение и решение на съществуващи проблеми.

Обучението на възрастните се отличава със своята специфика: възрастните, които са решили да продължат своето образование или да получат допълнителна квалификация притежават определен жизнен опит и са склонни към самоанализ. Възрастните са склонни да вложат материални и времеви ресурси в своето обучение, ако осъзнават неговата ценност и предимства. Затова е необходимо преди всичко да се формира у учащите „необходимост от знания” под формата на семинари и дискусии за ценностите на обучението в процеса на целия живот. Възрастните трябва да проявят отговорност по отношение на своето обучение, т.к доста често попадайки в учебна среда те се връщат към ученическите си години и стават пасивни учащи се. Поради това трябва да им се предостави възможност сами да избират областта, в която да овладяват нови знания, да проявяват самостоятелност и независимост в обучението, да правят самооценка на постиженията си. Възрастните притежават известен жизнен опит, който им служи за самоидентифициране. Обикновено преобладаващо внимание в процеса на обучение се отделя на изучавания предмет, но при възрастните е важно използването на нови знания в реалния живот. Поради това е важно обучението да бъде така организирано, че приоритет да има прилагането на новите знания в практиката.

 

Авторът д-р Валентина Василева е главен асистент в катедра “Педагогика, психология и история” на Русенския университет “Ангел Кънчев”. Статията е публикувана в НАУЧНИ ТРУДОВЕ НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ - 2014, том 53, серия 6.2.

Úda(i)r Acmhainne: 
гл.ас. д-р Валентина Василева
Dáta foilsithe:
Dé Máirt, 1 Iúil, 2014
Teanga an doiciméid
Cineál Acmhainne: 
Ailt
Tír:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email