chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - ríomhArdán d’Fhoghlaim Aosach san Eoraip

Acmhainn

Izobraževanje zapornikov v skandinavskih državah

Teanga: SL

Postáilte ag Simona Kavčič

Zaporniki imajo pravice na področju izobraževanja in usposabljanja, ki jih urejajo mednarodne konvencije in priporočila. Države članice Združenih narodov in Sveta Evrope so jih zavezane spoštovati. Skandinavske države so vključile Evropsko Konvencijo o človekovih pravicah v svojo zakonodajo. Mnogim zapornikom je ta pravica do izobraževanja prinesla nove možnosti v življenju. Toda še vedno je treba narediti veliko, preden bomo lahko rekli, da so pravice vseh zapornikov upoštevane in udejanjene, čeprav je od izida knjige minilo že nekaj let.

/sl/file/nordicpngnordic.png

 

Delo o izobraževanju, sodelovanju in motivaciji za izobraževanje predstavlja ugotovitve prve skupne raziskave o zapornikih v skandinavskih državah. Osredotoča se na zaporniške izobraževalne dejavnosti ter tudi motivacijo za izobraževanje.

Veliko je močnih razlogov, ki presegajo zgolj pravno naravo, ki govorijo v prid zagotavljanju izobraževalne dejavnosti za zapornike. V skladu s humanističnimi idejami je izobraževanje – tudi zapornikov – pomemben vidik civilizirane družbe. Neizpodbitna je vrednost pridobivanja znanja in spretnosti, ki prispeva k človekovemu razvoju. Poleg tega zaporniško izobraževanje omogoča nadaljevanje šolanje oz. pridobitev določenih zmožnosti, spretnosti in znanj, ki jih zapornik lahko uspešno uporabi, ko se iz zapora vrne v družbo. S tem se zmanjša možnost za povratek v kriminal.

Skandinavska mreža za izobraževanje zapornikov je bila formalno ustanovljena 1. januarja 2006, potem ko je neformalno delovala že od 70. let 20. stoletja. Njeni člani delujejo na ključnih položajih v prevzgojnih ustanovah in v izobraževalnih organih, posebno pozornost pa namenjajo izobraževanju v zaporih.

Knjigo je prosto dostopna tukaj, lahko pa si jo izposodite tudi v Knjižnici Andragoškega centra Slovenije (ACS).

 

Úda(i)r Acmhainne: 
Ole-Johan Eikeland, Terje Manger og Arve Asbjørnsen (Eds.)
ISBN: 
978-92-893-1821-1
Dáta foilsithe:
Déardaoin, 1 Eanáir, 2009
Teanga an doiciméid
Cineál Acmhainne: 
Eile
Tír:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn