chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - ríomhArdán d’Fhoghlaim Aosach san Eoraip

Blag

Begunci in ekonomski priseljenci v izobraževanju odraslih

10/12/2015
ag Ajda Turk
Teanga: SL
Document available also in: EN

Evropa se jeseni 2015 srečuje s prihodom večjega števila beguncev in ekonomskih priseljencev. Begunci prihajajo zlasti iz Iraka, Afganistana in Sirije, kjer so vojni konflikti, za katere ne kaže, da bi se kmalu zaključili. Mnogi izmed njih prihajajo po tako imenovani Balkanski poti, vendar pa njihov cilj ni naselitev v državah Balkana, saj jih imajo za tranzitne države, ampak nastanitev zlasti v Avstriji, Nemčiji in skandinavskih državah, saj se bodo v njih lahko zaposlili. Begunci in ekonomski priseljenci namreč želijo v državi sprejema zaživeti samostojno in biti avtonomni subjekti ter ne želijo biti odvisni od humanitarne ali socialne pomoči. Ker v državah Balkana, vključno s Slovenijo, le redko kateri prosilci za azil dobijo status begunca in še redkeje zaposlitev, se v njih, razen redkih izjem, ne želijo naseliti. Skozi navedene države zato le potujejo, da bi prišli do tistih držav, ki jim nudijo boljše pogoje za integracijo.

/ga/file/livarnadobova81120151jpgjpglivarna_dobova_8_11_2015_1jpg.jpg

 

Zaposlitev oz. ekonomska integracija je torej ključna za integracijo beguncev in ekonomskih priseljencev v državo sprejema. Da pa bi se lahko uspešno ekonomsko integrirali, potrebujejo ustrezno izobrazbo, kompetence in veščine, zato je prav vključitev v izobraževanje odraslih pogosto tista, ki zaposlovanje beguncev in ekonomskih priseljencev v državo sprejema omogoči. Ključno je, da integracijske politike vključujejo tudi krepitev izobraževanja odraslih beguncev in ekonomskih priseljencev. Prav tako jim morajo omogočiti enakopraven dostop do izobraževanja odraslih skupaj z večinskim prebivalstvom. Pri tem so osrednjega pomena izobraževalni programi za ciljno skupino beguncev in ekonomskih priseljencev. Ti pa morajo biti za najranljivejše pripadnike teh skupin brezplačni, saj si jih tisti brez dohodkov ali z nizkimi dohodki drugače ne morejo privoščiti.

/ga/file/livarnadobova8112015jpglivarna_dobova_8_11_2015.jpg

 

Vključitev v izobraževalne programe za odrasle priseljence zanje ne pomeni zgolj pridobitve novih številnih znanj, vključno z znanjem jezika države sprejema, temveč tudi širitev njihovih socialnih mrež, vse to pa so elementi uspešne integracije. Integracija je namreč dvosmeren proces, ko se priseljenci prilagajo večinskemu prebivalstvu, hkrati pa se tudi večinsko prebivalstvo uči od priseljencev; gre za tako imenovane učeče se kulture. Tako prihaja do kulturnih izmenjav, širitev socialnih mrež med priseljenci in večinskim prebivalstvom. Za evropske države vsekakor ni zanemarljiv niti ekonomski vidik, saj če se priseljenci lahko zaposlijo, postanejo davkoplačevalci. Srečujemo se namreč s pomanjkanjem aktivnega prebivalstva, saj se veča število ostarelih in manjša število zaposlenih. Nekatere zahodne države so bolj naklonjene sprejemanju beguncev in ekonomskih priseljencev tudi zaradi zavedanja, da slednji predstavljajo delno rešitev demografskih problemov, ki pestijo Evropo.

/ga/file/livarnadobova81120152jpgjpglivarna_dobova_8_11_2015_2jpg.jpg

 

Za begunce je značilno, da so pogosto prisiljeni državo izvora zapustiti na hitro, ker je bilo njihovo življenje ogroženo, in mnogi ne uspejo v begunstvo odnesti svojih spričeval in diplom. Tako se znajdejo v državi sprejema brez vseh teh nujno potrebnih dokumentov o svojih kvalifikacijah in izobrazbi. Za vse, zlasti pa za slednje, je pomembno, da se v državi sprejema čim prej vključijo v proces vrednotenja in priznavanja njihovih formalno, neformalno in priložnostno pridobljenih znanj. V procesu vrednotenja in priznavanja njihove kompetence, znanje in veščine postanejo vidne, prepoznane in potrjene ter jih lahko predstavijo potencialnim delodajalcem, kar lahko pripomore k hitrejši pridobitvi zaposlitve.

Na Andragoškem centru Slovenije (ACS) bomo do konca leta 2015 pripravili Priročnik za ugotavljanje, vrednotenje in priznavanje neformalno in priložnostno pridobljenih znanj priseljencev in priseljenk, ki posebno pozornost posveča opisu specifičnosti ciljne skupine ter lastnostim priseljencev kot učečih se, učinkom procesa vrednotenja in priznavanja neformalno in priložnostno pridobljenih znanj priseljencev v luči teorij prepoznanja (Charles Taylor) in oškodovane identitete (Erving Goffman). Analizirane bodo tudi strateško-zakonske podlage za navedeno vrednotenje za priseljence, predstavljeni bodo nameni ugotavljanja, vrednotenja in priznavanja, nacionalni informacijski center ENIC–NARIC center, vzajemno priznavanje kvalifikacij, nacionalne poklicne kvalifikacije ter certifikati neformalnega izobraževanja. Prav tako bodo predstavljene tudi dobre prakse procesa ugotavljanja in vrednotenja ter priznavanja neformalno in priložnostno pridobljenih znanj priseljencev iz različnih evropskih držav in priporočila za navedeni proces.

Foto: dr. Marijanca Ajša Vižintin, Medkulturni inštitut


 

Dr. Natalija Vrečer je znanstvena sodelavka na Andragoškem centru Slovenije, je socialna antropologinja, ki deluje multidisciplinarno ter kombinira področje antropologije z izobraževanjem odraslih. Preučuje medkulturne kompetence, integracijo priseljencev, vrednotenje in priznavanje neformalno in priložnostno pridobljenih znanj pripadnikov ranljivih skupin itd.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email
Refresh comments Enable auto refresh

1 - 1 as 1 á dtaispeáint
 • Elena Galifianaki's picture

  This is a very interesting article thank you for posting it here.

  Remember next week EPALE is hosting Migrant Education Week 25-29 April (/node/20789).

  There will be 3 LIVE discussions taking place on Tue 26th, Wed 27th and Thu 28th April (Experiences, Challenges and Solutions). Join in the discussions and share on social media with the hashtag #epale2016.

  To get an email alert as the live discussions start, go to the EPALE Soonfeed and click "Join" for each discussion: /blog/epale-soonfeed.

  See you online next week!

  Eleni