chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - ríomhArdán d’Fhoghlaim Aosach san Eoraip

Acmhainn

Projekt Knjižnica slepih in slabovidnih

Teanga: SL

Postáilte ag Neja Colja

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije (ZDSSS) novembra letos uspešno končuje projekt Knjižnica slepih in slabovidnih (KSS), ki je potekal od januarja 2013. Projekt, financiran iz sredstev Evropskega socialnega sklada, se po višini financiranja (3,1 milijona evrov) in doseženih rezultatih uvršča med enega največjih in najvidnejših projektov, namenjenih ranljivim skupinam, tako v Sloveniji kot tudi v Evropi. Projekt KSS se je izvajal v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov 2007–2013, razvojne prioritete »Enake možnosti in spodbujanje socialne vključenosti«.

V okviru projekta so bili postavljeni trdni temelji za delovanje nacionalne knjižnice slepih in slabovidnih, ki je namenjena tudi ljudem z motnjami branja. Projekt KSS je bil razdeljen na pet ključnih področij. V okviru prvega sklopa so bili postavljeni novi strokovni temelji za delovanje Knjižnice slepih in slabovidnih Minke Skaberne. Drugi sklop je predstavljala pospešena produkcija knjižničnih gradiv v brajlici in zvoku. Na tem področju je bil v Slovenijo pripeljan nov format zapisa zvočnih knjig, format DAISY, ki za razliko od obstoječega mp3 formata omogoča strukturirano branje, torej prehajanje med stranmi in poglavji v knjigi. V okviru projekta so izhajali tudi trije časopisi – v brajlici (na 3 mesece), povečanem tisku in zvoku (enkrat mesečno). Tretji sklop je zajemal izobraževalne vsebine, namenjene tako slepim in slabovidnim kot strokovni in splošni javnosti. V okviru četrtega sklopa se je prenavljal informacijski sistem ZDSSS (EIS), medtem ko je bil peti sklop projekta najvidnejši navzven, saj je z najemom in adaptacijo novih prostorov Knjižnice slepih in slabovidnih Minke Skaberne kot podporni element obsegal tudi različne promocijske in kulturne dejavnosti.

V času projekta KSS je priložnost za zaposlitev dobilo 9 slepih oz. slabovidnih, za večino od njih je bila to prva zaposlitev. Knjižnica slepih in slabovidnih Minke Skaberne je pridobila 120 novih članov, usposabljanj se je udeležilo 400 slepih in slabovidnih ter 500 strokovnih delavcev, izdelali so 365 novih knjižnih naslovov v zvoku in 35 v brajlici, razvili pa so tudi novi, sodobni sintetizator slovenskega govora, eBralec.

/ga/file/slikakksjpgslika_kks.jpg

Úda(i)r Acmhainne: 
Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije
Dáta foilsithe:
Dé hAoine, 13 Samhain, 2015
Cineál Acmhainne: 
Eile
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email