chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - ríomhArdán d’Fhoghlaim Aosach san Eoraip

Blag

The Sankofa Intergenerational Learning Hub: Reisnotities (deel 2)

08/09/2020
ag NSS UK
Teanga: NL
Document available also in: EN EL

A photo of participants in the Sankofa Intergenerational Learning Hub's first Appreciative Leadership Course

Dit blog is oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd door Karl Murray.

 

„Ik heb genoten van het 4D-model, SOAR en Open Space. Dat zijn dingen die ik gelijk in mijn werk kan toepassen" (deelnemer aan de cursus Waarderend leiderschap)

 

In mijn blog van 10 maart 2020 heb ik een overzicht gegeven van het door Erasmus Plus gefinancierde KA1-programma, het project Sankofa Intergenerational Learning Hub, dat nu is afgelopen. In de afgelopen 17 maanden hebben 110 deelnemers uit 47 organisaties verspreid over het VK aan het project gewerkt. Het programma bestond uit de volgende onderdelen:

 • Vier zesdaagse cursussen in Athene, Griekenland:
  • Waarderend leiderschap
  • Participerend leiderschap
  • Actieleren
  • Constellatie- en systeemdenken
 • Eén zesdaagse cursus in Amsterdam, Nederland:
  • Zwart Europa

 

Impactbeoordeling

We wilden echt inzicht krijgen in het middellange- en langetermijneffect van de cursussen op de deelnemers en daarom hebben we in het impactbeoordelingsproces twee methoden opgenomen om dit te kunnen meten. De eerste methode was dat de deelnemers aan elke cursus een blog zouden schrijven of een vlog zouden maken van hun ervaringen na het programma. De tweede methode was een dwarsdoorsnede van het deelnemersveld, met gestructureerde interviews drie tot zes maanden na afloop van hun cursus. Deze blog geeft de beschouwingen weer die zijn opgetekend door een van de deelnemers aan de eerste cursus: Waarderend leiderschap. [1]

De blogs en interviews hebben ons geleerd dat volwasseneneducatie via informele leerprocessen leerkansen biedt op niveaus waarin de doelstellingen en inhoud van de cursus niet kunnen voorzien. Terwijl het gebruikelijk is om aspecten van specifieke cursusinhoud (d.w.z. de verwerving van bepaalde kennis of processen) te 'beoordelen' (of testen), is er vaak geen sprake van een 'impactbeoordeling', waarbij het effect dat de cursus heeft gehad anders wordt beoordeeld dan alleen op basis van de verwerving en overdracht van bepaalde kennis en concepten. De blogs en interviews werpen licht op kennisverwerving die voor het individu van betekenis is, vaak op niveaus die andere kennisverwerving bespoedigen en, voor degenen die bij maatschappelijke actie betrokken zijn, inzichten aanscherpt die actie in de hand kunnen werken.

 

De cursus waarderend leiderschap

Traditioneel leiderschap is over het algemeen gericht op problemen. Waarderend leiderschap richt zich echter op het potentieel, in een poging om organisaties (en personen) te verbeteren door te achterhalen wat goed werkt. In de cursus werd geprobeerd het beste naar boven te halen in mensen die in een systeem of situatie verwikkeld waren. Deelnemers kregen hulpmiddelen en onderliggende concepten aangereikt die stimuleerden tot nadenken. De hulpmiddelen werden vervolgens toegepast op praktijksituaties uit de dagelijkse werkervaring van de deelnemers.

 

Wat ik in de Sankofa leiderschapstraining heb geleerd over mentorschap, door Laurentine Amaliza

A photo of notes taken during the Sankofa Intergenerational Learning Hub's first Appreciative Leadership Course

Toen ik naar de training Waarderend leiderschap van de Sankofa Intergenerational Learning Hub kwam, stond ik overal voor open. Dit was niet de eerste keer dat ik aan een cursus van Ubele deelnam. Ik wist dus wat ik van de organisatie kon verwachten en had er alle vertrouwen in dat ik veel zou leren in een groep van gelijkgestemden waar ik diepgaande en zinvolle gesprekken mee zou kunnen voeren. Eén woord bleef me de hele week bij: „mentorschap”.

Tijdens de informele gelegenheden die zich tijdens de zesdaagse cursus voordeden, probeerde ik erachter te komen wie van de deelnemers een mentor en/of mentee was of geweest was. Ik vroeg collega's van wie ik vermoedde dat ze mentor of mentee geweest waren hoe hen dat had geholpen de zelfverzekerde, succesvolle en betrokken mensen te worden die ze waren.

Hun antwoorden verrasten me. Anders dan ik dacht was het mentorschap niet doorslaggevend voor hun succes geweest en als dat wel zo was, was het niet altijd positief of impactvol geweest. Uit de gesprekken kwamen drie kernpunten naar voren:

 1. Mentorschap kan formeel of informeel zijn, maar kies hoe dan ook een mentor die je problemen en visie begrijpt;
 2. Kies je mentor door de juiste vragen te stellen: „hoe kan hij of zij je helpen je doel te bereiken?” Iemand mogen of bewonderen is onvoldoende reden om diegene als mentor te kiezen;
 3. Als het niet werkt, gewoon stoppen! Verspil geen tijd.  Als de mentor niet bij je past, hoef je je niet verplicht te voelen om door te gaan.

Na een paar dagen omringd te zijn geweest door uitzonderlijk gedreven, nederige, gepassioneerde en ruimdenkende vrouwen en mannen, besefte ik dat wat me echt aansprak, en dat was volkomen nieuw voor mij, het idee van een Gemeenschap was. Het idee dat hoe anders en ongeschikt ik me soms ook voelde, ik er altijd bij zou horen, gewoon omdat ik er was. Ik droeg net als alle anderen mijn steentje bij aan de maatschappij en dat was genoeg.

Toen ik me dat eenmaal realiseerde, kon ik me openstellen om van de andere deelnemers te leren. Ik verkeerde in een positie om kennis aan te nemen, of die nu van de jongste of de oudste cursusdeelnemer afkomstig was. Terwijl ik dit opschrijf, ben ik nog steeds een deel van het geleerde aan het verwerken, maar wat me tot nu toe is bijgebleven (een maand na de cursus) zijn de volgende adviezen die mijn medecursisten me hebben meegegeven:

Vraag geen toestemming.

Doe het gewoon!

Wees jezelf, zonder terughoudendheid.

Wie je ook bent, jouw bijdrage telt.

Ik ben erg dankbaar dat ik deel van deze geweldige groep heb mogen uitmaken en ik ben benieuwd welke fantastische projecten er uit deze training voortkomen.

 


[1] Deze cursus werd ontwikkeld en gegeven door Fractality in Athene, Griekenland. Fractality is een toonaangevende instantie voor een leven lang leren en een partner bij de realisatie van mobiliteitsprojecten in het kader van Erasmus+ KA1. Voor meer informatie, zie: https://fractality.gr/appreciative-leadership/

 

The Ubele Initiative, Untold, Fractality Organisational Development Services, and Erasmus+

Dit artikel vloeit voort uit de „Sankofa Intergenerational Learning Hub”, zoals geïmplementeerd door The Ubele Initiative (Ubele) en mede gefinancierd door Actie 1 van het EU-programma Erasmus+. Educational Mobility, Mobility of Adult Education Staff (Agreement number 2018-1-UK01-KA104-047395).


Dit project is gefinancierd met ondersteuning van de Europese Commissie. Deze publicatie geeft alleen de zienswijzen van de auteur weer. De Commissie kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor enig gebruik dat van de hierin vervatte informatie wordt gemaakt

 

 

Over de auteur

A photo of Karl MurrayKarl Murray, Senior Associate, The Ubele Initiative

Bij Ubele is hij voornamelijk betrokken bij het toezicht op en de beoordeling van projecten, waarvan sommige op de website van Ubele te vinden zijn. In ruimer verband, buiten Ubele, werkt hij momenteel met een aantal nationale sportorganisaties in de VS en het Caraïbisch gebied, waar hij zich bezig houdt met effectief bestuur, ontwikkeling van nationale coachingbeloningsprogramma's en strategische planning.
Vóór zijn betrokkenheid bij Ubele was Karl bijna 30 jaar spreker, facilitator en strategisch en beleidsfunctionaris op het gebied van gemeenschapsonderwijs en leren. Gedurende vijf jaar was hij Additional Inspector bij het Ofsted, binnen de afdeling Post-Compulsory and Adult Education, waar hij betrokken was bij inspecties van lokale jeugdzorginstanties en instellingen voor vervolgonderwijs.
Contact: karl.murray@ubele.org

 

 

Wellicht bent u ook geïnteresseerd in:

The Sankofa Intergenerational Learning Hub: Reisnotities (deel 1) (deze blog is ook in het Nederlands beschikbaar)

Lingua+ coming to final stage of implementation (deze blog is in het Engels)

Upskilling Pathways: EPALE UK 2019 Video Interviews (deze video's zijn in het Engels)

Het effect van je activiteiten vaststellen - de Impact+ oefening (De materialen van de Impact+ oefening zijn beschikbaar in het Nederlands)

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email