chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - ríomhArdán d’Fhoghlaim Aosach san Eoraip

Blag

Tanja Namrood, yhteisökertomus Suomesta

14/08/2020
ag Jenni WESTÖ
Teanga: FI
Document available also in: EN

Tanja Namrood


Me olemme Women to work -tiimi. Tiimissämme on viisi jäsentä: kolme meistä työskentelee asiakkainamme olevien työttömien maahanmuuttajanaisten kanssa, yksi toimii projektiassistenttina ja yksi projektisuunnittelijana. Meillä on erilaiset taustat, erilaiset yliopistotutkinnot ja erilaista ammatillista kokemusta ja puhumme neljää kieltä: suomea, arabiaa, venäjää ja somalia. Tiimimme jäsenillä on osaamista sosiaali- ja terveydenhuoltoalalta, aikuiskoulutuksesta, kielistä ja kulttuureista ja yhteisön koulutusohjelmista. Yhteensä meillä on noin 4–5 vuoden kokemus aikuisoppimisesta eri instituutioissa. Työtämme koordinoi Helsingin kaupungin työllisyyspalvelut. Meillä on kokemusta kieltenopetuksesta, uravalmennuksesta, Lähi-idän kulttuuriryhmistä luennoimisesta aikuisille sekä suomen kielen opetuksesta.

Tässä hankkeessa keskitymme löytämään erilaisia mahdollisuuksia ja väyliä työttömille naisille, lisäämään tietoisuutta tästä aiheesta ja tasa-arvoisesta rekrytoinnista sekä niistä kysymyksistä, jotka liittyvät maahanmuuttajanaisten kohtaamiin erityisiin haasteisiin. Tavoitteenamme on myös kuroa sukupuolten välistä kuilua umpeen eri ammattialoilla.

COVID-19 keskeytti ryhmämme, joiden toiminta oli alkanut 9. maaliskuuta. Päätimme kuitenkin siirtää ryhmät verkkoon. Se ei vienyt enempää aikaa kuin normaalit opiskelupäivät. Projektityöntekijämme alkoivat ohjata asiakkaitaan verkkoryhmiin liittymisessä. Meitä auttoi paljon se, että pystyimme käyttämään heidän omaa kieltään, sillä osalla osallistujista oli heikot taidot internetin ja eri sovellusten käyttämisessä. Teamsistä tuli kaikkein hyödyllisin väylä ohjaamiseen. Alussa ohjaajilla oli haasteita etäopetukseen siirtymisessä erityisesti sopivien alustojen valinnassa ja ohjelmasisällön muokkaamisessa etäopetukseen sopivaksi. Asiakkaiden eri tasoiset digitaidot vaikuttivat myös opetuksen sisältöön samoin kuin ryhmien erilaisuus. Yhden ryhmän jäsenet loivat itselleen nopeasti sähköpostitilit ja oppivat lataamaan sovelluksia ja avaamaan linkkejä, kun taas toinen ryhmä tutustui Photo Collage Editoriin ja Libraan. Koulutus- ja työmahdollisuuksien hakua ohjataan Teams-alustalla, ja jokainen laatii työhakemuksensa omatoimisesti. Kotitehtävät lähetetään osallistujille sähköpostitse.
 
Haasteiden lisäksi osallistujat ovat huomanneet myös etäopetuksen edut. Heillä on enemmän aikaa itseopiskeluun, ja heidän digitaitonsa ovat kehittyneet. Yksi asiakkaistamme sanoikin: ”Olen oppinut hakemaan tietoa internetistä, kun aiemmin olin riippuvainen muiden avusta.”
 
Ryhmissä keskitytään nyt digitaitojen parantamiseen, yksilölliseen ohjaukseen, jakamaan tärkeää tietoa sekä harjoittelemaan uusia taitoja.

Päätavoite on kuitenkin kaikille sama: saada koulutus- tai työpaikka ja oppia lisää suomen kieltä!

Haluamme kuulla myös sinun kertomuksesi. Jaa se kanssamme tänään!

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email