chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - ríomhArdán d’Fhoghlaim Aosach san Eoraip

Blag

Pismenost na področju izobraževanja odraslih ... začnimo z najboljšimi praksami!

13/08/2020
ag Altheo VALENTINI
Teanga: SL
Document available also in: EN PL DE HU LV ME CS FR NL

Literacy in adult education

Andragogika ali teorija izobraževanja odraslih je splošno obravnavana kot ena od najbolj zapletenih in heterogenih ved na področju izobraževalne znanosti, koncept pismenosti pa na aplikativni ravni odlično kaže njeno zapletenost. Demonstrira namreč večdimenzionalno in transdisciplinarno bistvo zagotavljanja usmeritev in učenja za odrasle z nizko stopnjo temeljnih spretnosti. Čeprav pismenost po navadi opredelimo kot »zmožnost branja in pisanja« (za več podrobnosti o razpravi glede opredelitve pismenosti preberite članek, ki ga je na spletni strani EPALE 1. septembra 2017 objavil David Mallows), pa se ta pojem pogosto uporablja v kombinaciji s pridevnikom ter v tem primeru pomeni usposobljenost na določenem področju.
V letu 2016 je bila uvedena vodilna pobuda Upskilling Pathways (Poti izpopolnjevanja) na področju izobraževanja odraslih, ki so jo sprejele in začele spodbujati vse države članice EU. Skupaj z matematičnimi spretnostmi in digitalnimi spretnostmi so bile še ena od prednostnih nalog načrtovanja na področju izobraževalne politike Evropske unije tudi besedilne spretnosti, cilj omenjene politike pa je bilo zagotavljanje podpore odraslim, ki imajo nižjo raven temeljnih spretnosti in za katere obstaja tveganje brezposelnosti, revščine in socialne izključenosti.


Zato si želimo priznati prizadevanja programa Erasmus+ pri doseganju tega cilja ter s tem namenom predstavljamo projekte, ki izstopajo po svojem učinku, prispevku k oblikovanju politike, inovativnih rezultatih in/ali ustvarjalnem pristopu, kar jim je omogočilo pridobitev oznake »Success Story« (Zgodba o uspehu), ki jo podeljuje Evropska komisija. Upamo, da bodo morda navdihnili tudi druge:

  

Prispevek je prevod angleškega prispevka, ki se nahaja na tej povezavi

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email