chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - ríomhArdán d’Fhoghlaim Aosach san Eoraip

Blag

Kwaliteit van de volwasseneneducatie

29/06/2020
ag NSS EPALE Nederland
Teanga: NL

Samenvatting artikel 11 in de reeks Leren in de educatie, Lesgeven, begeleiden en faciliteren. Het onderwerp van dit artikel is de kwaliteit van het onderwijsproces.

 

Inleiding

Op www.oefenen.nl is in de reeks Leren in de educatie, Lesgeven, begeleiden en faciliteren een nieuw artikel verschenen over kwaliteit in de volwasseneneducatie. In het artikel kijkt Ina den Hollander naar welke kwaliteitsaspecten belangrijk zijn voor het onderwijs aan volwassenen en hoe die kwaliteit geborgd zou kunnen worden. Zij concentreert zich op het non-formele aanbod voor Nederlandssprekenden, maar geeft aan dat veel van wat benoemd wordt als kwaliteit ook geldt voor formeel aanbod en voor andere doelgroepen in de educatie.

De reeks Leren in de educatie is een herziening van het in 2009 verschenen Handboek NT1. Voor docenten en opleiders. Deze herziening gaat niet meer uit van een papieren versie, maar bestaat uit een reeks artikelen die vrij te downloaden zijn. De artikelen zijn te vinden op www.oefenen.nl. Op EPALE verschijnen steeds samenvattingen van de artikelen. 

De artikelen betreffen het leren van Nederlandssprekende volwassenen die hun basisvaardigheden willen bijspijkeren of uitbreiden in formeel en non-formeel onderwijs. Het gaat hierbij om taal, rekenen, digitale vaardigheden, vaardigheden die je ook nodig hebt als het gaat om omgaan met gezondheid, opvoeding, werk, leren, rondkomen met je geld.

De artikelen zijn bedoeld voor verschillende groepen gebruikers: docenten, (vrijwillige) begeleiders, uitvoerenden met specifieke taken (denk aan werving en PR), opleiders, managers, netwerkpartners, beleidsmakers en subsidiegevers (denk aan gemeenteambtenaren), sponsoren en opdrachtgevers. 

In totaal verschijnen zeker 20 artikelen. Dat is mogelijk met middelen van het Steunpunt Basisvaardigheden ve, Fonds 1818, de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS, Stichting Dioraphte, EPALE NL en Stichting Expertisecentrum Oefenen.nl.

 

Kwaliteit van het onderwijsproces

De laatste jaren zijn verschillende keurmerken en kwaliteitscriteria ontwikkeld voor het aanbod volwasseneneducatie en het Ministerie van OCW wil komen tot een kwaliteitslabel om kwaliteit te waarborgen van het non-formele aanbod.

In het artikel gaat Den Hollander in op wat nu eigenlijk de belangrijkste aspecten zijn die de kwaliteit van het onderwijs basisvaardigheden bepalen: de leervraag van de deelnemer staat centraal, kwaliteit gaat over alles van intake tot het onderwijsproces tot voortgang en afsluiting, kwaliteit staat of valt met de kwaliteit van de docent of begeleider en het aanbod heeft een stevige basis nodig.

Verder gaat het in het artikel over hoe kwaliteit geborgd kan worden voor de grote diversiteit aan non-formeel aanbod dat we uit de praktijk kennen. Daarvoor wordt allereerst de volwasseneneducatie vergeleken met het reguliere onderwijs: wat komt overeen, wat is verschillend, wat mist?

In het laatste deel van het artikel wordt ingegaan op de vraag wat een kwaliteitslabel zou moeten bevatten. Als een dergelijk instrument alleen gaat over de kwaliteit van de organisatie (procedures, klachtenregelingen, rapportage, kwaliteitszorgcycli) en niet gaat over de kwaliteit van het onderwijs dan wordt volgens de auteur een kans gemist.

 

Het volledige artikel is hier te downloaden.

Dit bericht hoort bij het dossier Leren in de educatie

 

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email