chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - ríomhArdán d’Fhoghlaim Aosach san Eoraip

an tseomra nuachta

Ljudska univerza Radovljica na Euroguidence konferenci na Dunaju

06/11/2015
ag Ajda Turk
Teanga: SL

3. novembra se je na Dunaju odvila Euroguidance konferenca z naslovom "Who fails? – What Works?" Osrednja tema so bili mladi, ki opustijo redno šolanje. Program PUM (Projektno učenje za mlajše odrasle) je predstavila Mateja Rozman Amon z Ljudske univerze Radovljica.

Cilj mednarodne Euroguidence konference je bil osvetliti strukturne razloge za pomanjkljivost izobraževalnega sistema in opuščanja rednega šolanja pa tudi izzive, povezane s tranzicijo med šolanjem in delom. Petra Goran iz Evropske komisije je predstavila smernice na področju problematike osipništva. Poudarila je, da namerava Evropa do leta 2020 v vseh državah članicah celotno pristopiti do tega problema in vključiti preprečevanje osipa že v šolah, povezati starše, nevladne organizacije, svetovalne službe in druge deležnike, ki bi lahko kakorkoli pripomogli k preventivi ali kurativi zgodnjega opuščanja šolanja. V državah članicah želijo spraviti osip pod deset odstotkov.

Prof. Frank-Olaf Radtke iz Univerze v Frankfurtu je poudaril, da izpad iz šolskega sistema ni samo problem posameznika, ampak je odgovornost tudi izobraževalnega sistema. Ta je namreč konformističen in ni narejen za posameznika, ki odstopa od povprečja.

Mateja Rozman Amon (Ljudska univerza Radovljica) je na tržnici dobrih praks in programov udeležence seznanila s programom PUM (Projektno učenje za mlajše odrasle). Odziv je bil velik, saj šole in druge organizacije intenzivno iščejo nove načine dela z mladimi.

Celotni prispevek preberite tukaj.

/ga/file/pumnadunajujpgpum_na_dunaju.jpg

 

Vir: MojaObčina.si, Radovljica, 6. 11. 2015

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn