chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - ríomhArdán d’Fhoghlaim Aosach san Eoraip

Blag

Vad är Euroguidance?

11/05/2020
ag EPALE NSS Sverige
Teanga: SV

EPALE har Intervjuat Nina Ahlroos som är Nationell samordnare för Euroguidance  

Vad är det?
Euroguidance är ett europeiskt nätverk som har i uppdrag från Europeiska Kommissionen att utveckla en europeisk dimension inom studie- och yrkesvägledning. Vi främjar internationellt samarbete inom vägledningsområdet och jobbar för att öka det internationella utbytet bland elever och studenter. Fokus i arbetet ligger på kompetensutveckling för vägledare.

Hur fungerar det?
Vi har ett eget kontrakt med Europeiska kommissionen. Varje kontraktsperiod skickar vi in en arbetsplan men ansökan om medel och i slutet av perioden rapporterar vi hur det gick. (Euroguidance är ett av kommissionens ”policy networks” tillsammans med Europass och EQF och finansieras genom Erasmus+ KA3)

Inom nätverket har vi ett aktivt samarbete med gemensamma arbetsgrupper och en gemensam styrgrupp. Sverige är just nu ordförande för styrgruppen. Vi samarbetar också i olika projekt, t ex inom den nordisk-baltiska delen av nätverket.

Ca 50% av arbetstiden går åt till aktiviteter på EU-nivå och 50 % på hemmaplan.

Vilka är med?
34 länder deltar i Euroguidance nätverket. Vissa länder har flera kontaktpunkter för Euroguidance och andra, som i Sverige, har bara en.  Centren skiljer sig även åt personalmässigt, med endast en anställd i Sverige.

Syfte?
-    Att bidra till kompetensutveckling inom vägledningsfältet genom internationalisering.
-    Att öka och bredda deltagandet samt bidra till en högre kvalitet inom internationellt utbyte, genom en pro-aktiv vägledning

Aktiviteter?
På hemmaplan arrangerar Euroguidance distanskurser för vägledare och ger föreläsningar på högskolornas vägledarutbildningar. Vi finansierar också utbyte för vägledarna själva och tar emot studiebesök från andra länder.  Euroguidance samarbetar och har regelbunden kontakt med relevanta aktörer inom vägledningsområdet i Sverige, t ex Sveriges vägledarförening.

På europeisk nivå bidrar vi till gemensamma konferenser och seminarier. Som ordförande i styrgruppen samordnar vi arbetet inom nätverket och sköter kontakten med relevanta parter, på europeisk nivå, t ex andra nätverk och organisationer inom mobilitets- och vägledningsområdet.

Arbetet är också informationstungt med nyhetsbrev både på hemmaplan och på nätverksnivå.
På UHR:s vägledarwebb har Euroguidance Sweden egna webbsidor, Euroguidance, där man kan ta del av ett internationellt nyhetsflöde. Vi deltar även med en kolumn i tidningen Vägledaren och bidrog nyligen med ett kapitel till en ny bok om karriärvägledning i de nordiska  länderna. Genom nätverkets gemensamma webbplats www.euroguidance.eu kan man hitta beskrivningar av vägledningssystemen i Europa, delta i webinarier, och ta del av artiklar och publikationer inom det internationella vägledningsområdet.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn