chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - ríomhArdán d’Fhoghlaim Aosach san Eoraip

Acmhainn

V prvi številki letošnje revije Elm o izzivih starejših učečih se v digitalnem svetu

Teanga: SL

Postáilte ag Mateja Pečar

Vsaka izdaja revije o  vseživljenjskem učenju in izobraževanju odraslih – Elm (European Lifelong Learning Magazine), ki izide štirikrat letno, je zasnovana tematsko. V prvi letošnji številki pišejo o izzivih starejših učečih se! 

Urednica Heini Huhtinen se sprašuje, kaj selitev bistvenih storitev na splet in spodbujanje učenja na daljavo pomeni za tiste, ki se ne znajdejo v digitalnem svetu.

Na Portugalskem samo nekaj več kot tretjina starejših uporablja internet. Za boj proti tej digitalni izključenosti je treba narediti več, trdi raziskovalka Celiana Azevedo.
 
O vlogi izkustvenega učenja pri učenju starejših izveste več v intervjuju s predavateljico Anito Malinen. 

V čem se učenje novega jezika pri odraslih razlikuje od učenja tujega jezika pri otrocih? Pet strokovnjakov z vsega sveta in različnih okolij razpravlja o svojih izkušnjah učenja nemščine v novi domovini. 

Večina člankov govori o digitalni usposobljenosti starejših – natančneje o pomanjkanju teh pri starejših. Nižja stopnja medijske pismenosti starejših uporabnikov interneta lahko na primer prispeva k širjenju lažnih novic. Še pomembnejša ugotovitev pa je, da je uporaba digitalnih orodij v družbi vse običajnejša, nezmožnost tega pa vodi v večje tveganje za socialno izključenost.


Mateja Pečar je zaposlena na Andragoškem centru Slovenije, kjer deluje na področju promocije vseživljenjskega učenja in medgeneracijskega sodelovanja tako doma kot v tujini.

Úda(i)r Acmhainne: 
Heini Huhtinen (ur.)
Dáta foilsithe:
Dé Céadaoin, 1 Aibreán, 2020
Teanga an doiciméid
Cineál Acmhainne: 
Eile
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email