Skip to main content
Resource Details
ACMHAINN

Aoe.fi - Avointen oppimateriaalien kirjasto

Kuva: John Schnobrich (Unsplash)

Kaikkien käytettäviksi tarkoitettujen oppimateriaalien löytämisen ja hyödyntämisen helpottamiseksi on avattu uusi verkkopalvelu. Maaliskuussa julkaistu Avointen oppimateriaalien kirjasto aoe.fi aineistoineen on jo nyt vapaasti käytettävissä ja sitä myös kehitetään edelleen.

Avointen oppimateriaalien kirjastossa voi jakaa ja sieltä voi hakea erilaisia avoimia digitaalisia oppimateriaaleja. Kaikki koulutusasteet kattava valtakunnallinen palvelu on vapaasti ja maksutta käytettävissä.

Avoimilla oppimateriaaleilla tarkoitetaan materiaaleja, joita kuka tahansa voi käyttää ja myös edelleen kehittää ja yhdistellä ilman erillistä korvausta tai lupaa. Avointen oppimateriaalien kirjastosta löytyvät materiaalit lisensoidaan Creative Commons (CC) –lisensseillä, jotka kuvaavat miten oppimateriaalia voi käyttää.

 - Avointen oppimateriaalien kirjaston tavoitteena on edistää esimerkiksi eri hankkeissa julkisilla varoilla tuotettujen materiaalien löydettävyyttä ja saavutettavuutta, lisätä niiden käyttöä ja tukea avoimuutta, kuvailee erityisasiantuntija Tomi Kytölä opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Avointen oppimateriaalien edistäminen on nostettu myös kansainvälisesti tärkeäksi. Muun muassa Unesco on julkaissut jäsenmaiden hyväksymän suosituksen avointen oppimateriaalien edistämiseksi vuonna 2019. Suomessa yhteistyönä kehitettävästä Avointen oppimateriaalien kirjastosta vastaavat opetus- ja kulttuuriministeriö, Opetushallitus ja kehitystä koordinoiva CSC – Tieteen tietotekniikan keskus.

 

Aineistoja opetukseen ja oppimiseen

 

Avointen oppimateriaalien kirjastosta löytyviä oppimateriaaleja voi käyttää vapaasti opetuksessa ja oppimisessa. Uusi palvelu tulee vaiheittain käyttöön ja sen alkuvaiheessa panostetaan sisällön laajentamiseen.

Oppimateriaalien selaaminen ja lataaminen Avointen oppimateriaalien kirjastossa on mahdollista ilman kirjautumista. Palvelusta löytyviä oppimateriaaleja voi hakea esim. koulutusasteen, oppiaineen, tutkinnon osan tai tieteenalan perusteella. Aineistojen vieminen palveluun vaatii tunnistautumista.

- Haluamme tarjota opettajille ja muille oppimateriaalien tuottajille helppokäyttöisen julkaisukanavan avoimille oppimateriaaleille. Avoimet oppimateriaalit kannustavat käyttäjiä rakentamaan uutta materiaalien pohjalta. Aikaa ja kustannuksia säästyy, kun jokaisen ei tarvitse välttämättä tehdä esimerkiksi opetukseensa tarkoitettuja materiaaleja itse alusta asti. Samalla palvelu tarjoaa mahdollisuuden samanhenkisten ihmisten verkostoitumiseen ja ajatustenvaihtoon, sanoo Kytolä.

Upotuslinkin avulla aineistoja voi käyttää esimerkiksi oppimisalustoissa. Myöhemmin keväällä käyttöön tulee myös kokoelmaominaisuus, joka mahdollistaa ”soittolistojen” kokoamisen palvelusta löytyvistä materiaaleista. Loppuvuodesta Avointen oppimateriaalien kirjastoon jaetut materiaalit löytyvät myös Finna.fi-palvelun kautta. 

Resource Details
Úda(i)r Acmhainne
Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus
Cineál Acmhainne
Acmhainní Oscailte Oideachais
Tír
Dáta a fhoilsithe
Login (0)

Logáil isteachCláraigh chun tuairimí a phostáil.

Want to add a resource ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new resource!