Skip to main content
Blog
Blog

Bibliodraama, bibliodrama

Blogi Eteenpäin moninaisuudessa –projektiin liittyvästä eurooppalaisen bibliodraamaverkoston koulutuskonferenssista 29.8 - 6.9.2019 Findhornin ekologisessa ja spirituaalisessa yhteisössä, Pohjois-Skotlannissa. Tapahtuma oli samalla European Bibliodrama Network (EBN) 15. vuosikonferenssi.

Blogi Eteenpäin moninaisuudessa –projektiin liittyvästä eurooppalaisen bibliodraamaverkoston koulutuskonferenssista 29.8 - 6.9.2019 Findhornin ekologisessa ja spirituaalisessa yhteisössä, Pohjois-Skotlannissa. Tapahtuma oli samalla European Bibliodrama Network (EBN) 15. vuosikonferenssi.

Olen Suomen luterilaisen kirkon pappi. Matkustimme kollegani kanssa, joka osallistui samaan konferenssiin, Edinburghiin etukäteen pariksi yöksi. Ensimmäinen seikkailu tapahtui jo Helsingin lentokentällä. Varaamamme lentokone oli ylibuukattu, meille tarjottiin suoraa lentoyhteyttä toisen lentoyhtiön koneella. Tämän seurauksena laukut tulivat päivän myöhässä. Vierailimme Edinburghin vanhassa kaupungissa ja löysimme episkopaalisen katedraalin alakerrasta kristillisen kirjakaupan, josta mukaan lähti kiinnostavaa materiaalia. Suomessa kristillisiä kirja- ja esinekauppoja on vähän, joten ulkomailla on hyvä hankkia ja tehdä uusia löytöjä oman hengellisen elämän ja virkatyön tueksi. Matka pohjoiseen alkoi jännityksellä, koska kaukojunien vaihteen numerot saatetaan ilmoittaa taululla vasta muutama minuuttia ennen junan lähtöaikaa. Matkamme pysäytti tulvat junaradalla, odotimme junassa jatkoyhteyttä linja-autoilla toista tuntia, kunnes matka kuitenkin jatkui junalla.

Konferenssi vahvisti ekumeenista kokemusta ja eri kirkkokuntien yhteistyötä ja dialogia. Konferenssi yhdisti luterilaisia, evankelisia, katolisia, reformoituja ja vapaiden kirkollisten suuntauksien eurooppalaisia kristittyjä tutkimaan yhdessä Raamattua ja lisäsi myös avoimuutta tutkia myös muiden uskontojen tekstejä. Osallistujia oli mukana Suomesta, Ruotsista, Saksasta, Sveitsistä, Unkarista ja Puolasta. Isäntämaan puolesta kurssista vastasi neljän henkilön ryhmä UK Biblidrama Networkistä. Konferenssin paikan oli valinnut eläkkeellä oleva englantilainen pastori David Tatem. Hänen valintaansa vaikutti se, että hän oli ennen eläkkeelle pääsyä vastannut uskontojen välisistä yhteyksistä kirkkokunnassaan (United Reformed Church). David Tatem oli perehtynyt kelttiläisyyteen esikristillisellä ajalla ja kelttiläisen kristillisen kulttuurin kehittymiseen varhaiskeskiajalla, mistä hän piti yhden teemaillan. Yhteisön asukkaat kertoivat kelttiläisistä myyteistä. He opettivat meitä viimeisenä iltana tanssimaan skotlantilaisia kansantansseja bändin kera.

Konferenssiin kuuluu yhteiset hartaushetket ja hengellinen loppurituaali ja ne on suunniteltu kunnioittaen kaikkia kirkkokuntia. Konferenssin teema oli: Every creature, every planet, every rock and grain of sand. Konferenssi keskittyi ihmisen ja luonnon suhteeseen ja ihmiseen osana luontoa. Konferenssissa meitä oli yli 50 ihmistä. Osallistuin työpajaan, jota ohjasivat brittiläinen, itseään liberaaliksi juutalaiseksi kutsuva, draamaterapeutti Mandy Carr ja saksalainen psykologi, tanssija ja itsehoito-oppaita kirjoittava Ruth Knaup. Tekstimme oli Job. 12: 7-10. Työskentelyissä luimme tekstiä, teimme vuorovaikutuksellisia harjoituksia, tanssimme, piirsimme, kuljimme hiljaa ympäristössä, kirjoitimme ja jaoimme ajatuksiamme keskustellen. Jokaisessa työpajassa oli 4 kolmen tunnin istuntoa.

Aamut alkoivat joko yhteisön omilla aamuhetkillä tai oman isäntämme, pastori David Tatemin pitämillä kelttiläisillä hartauksilla. Sunnuntaina aamupäivällä osallistuimme yhteisön omaan aamupalvelukseen, joka alkoi yhteisillä piirissä tapahtuvilla tansseilla ja jonkinlaisella sanattoman, kehollisen siunauksen antamisella käsillä, jotka levittivät pisaroita parin ylle ja kehon eleillä vaihtuville pareille. Tanssiin liittyvät laulut olivat kieltä, joita en tunnistanut, mutta niihin oli helppo liittyä mukaan. Lopuksi lauloimme Taize-lauluja äänissä, jossa noin pari sataa ihmistä jakautuivat kolmeen ryhmään: altot, keskiäänet ja sopraanot. Aamuhetki oli hyvin koskettava ihmisiä yhdistävä tapahtuma, jossa puheen kautta tapahtuvalla kommunikaatiolla oli vähäinen merkitys, yhteys syntyi tanssissa ja liikkeessä, kädestä kiinni pitämisellä suuressa ringissä ja yhdessä laulamalla. Tunsin vapautta ja iloa, koska tilaisuus oli vapaa siitä kristillisestä kielenkäytöstä ja konnotaatioista, joihin olen omassa traditiossa kokenut joskus jopa raskaina ja kahlitsevina.

Findhornin yhteisö aloitti vuonna 1962 pienenä kasviksia viljelevänä yhteisönä, joka oli avoin hengellisen tietoisuuden kehittymiselle ja perustajien kokemalle johdatukselle. Yhteisössä asuu tänä päivänä 400 ihmistä, osa vakituisesti ja osa vapaaehtoisina talkoolaisina. Yhteisö järjestää vuosittain retriittejä ja kursseja erilaisilla teemoilla kuten kelttiläinen kulttuuri, LGBT+ ihmiset tai mindfulness. Yhteisössä vierailee vuosittain tuhansia ihmisiä. Yhteisön perustajat ja suurin osa siellä vierailevista ovat taustaltaan kristittyjä. Yhteisö on avoin eri uskontojen vaikutteille ja idän uskonnollisuudelle. Joku voisi kutsua yhteisöä New Age-tyyppiseksi paikaksi, mikä näkyi erityisesti yhteisön myymälässä. Myymälässä oli laaja valikoima luomuruokatuotteita. Yhteisössä kaikki ruoka on kasvisruokaa. Majoittautuminen tapahtui mökeissä, jossa asukkaat hakivat yksikön aamupalatarvikkeet varastosta, jokainen joutui vuorollaan keittiöön apulaiseksi ja jopa vuoteet piti sijata lähtiessä puhtailla lakanoilla itse seuraaville asukkaille.  

Työpajaryhmäni oli uskontojenvälinen ryhmä. Ohjaajamme oli juutalainen ja teksti oli valittu Vanhasta Testamentista. Toisessa ryhmässä käsiteltiin kolmea tekstiä: Raamatun tekstiä, Bhagavadgitaa ja kelttiläistä tekstiä. Kolmannessa ryhmässä tekstinä oli Nooan arkki ja siellä käytettiin psykodraamaa raamatuntutkimuksen välineenä.  Juutalainen ohjaajamme kertoi, että tämän päivän juutalaiseen identiteettiin on vaikuttanut keskitysleireiltä selvinnyt kirjailija Viktor Frankl.     

Maailmassa vaikuttaa yhä enenevässä määrin moninaisuus ja siksi dialogi ja yksilöiden oikeus omiin näkemyksiin ja oikeus omaan uskontoon on tärkeää. Kristittyjen kirkkojen haaste on oppia kunnioittamaan ja hyväksymään muiden vakaumus. Kristilliset kirkot ja suuntaukset pitävät omaa uskontoa ylivertaisesti parempana jopa suhteessa toisiin kirkkokuntiin, millä perustellaan ihmisten käännyttämistä evankelioimisen kautta oikealaiseksi kristityiksi. Lähetystyö on ollut jäänne eurooppalaisten maiden kolonialistisesta ajasta, jossa koettiin ylemmyyttä suhteessa siirtomaihin. Moderni lähetystyö on luonteeltaan enemmän humanitääristä kuin julistavaa, läntisen kristillisen perinteen siirtämistä köyhempiin maihin. Näistä asioista puhuminen kirkoissa on vaikeaa, koska monelle seurakunnan tehtävä on Jeesuksen sanojen mukaan kaste- ja lähetyskäskyssä kastaa kaikki, jotka ikinä vastaan tulevat, kristityiksi.

Bibliodraama moniarvoisessa ja suvaitsevassa ympäristössä sopii murtamaan ennakkoluuloja toiseutta kohtaan laajemmin kuin tiedollisella tasolla. Ihminen on kokonaisuus – maan tomua ja henki/sielu - jatkuvassa ja muuttuvassa vuorovaikutuksessa jokaisessa ihmisessä. Bibliodraama auttaa lukemaan Raamattua koko keholla. Bibliodraamaryhmässä tehdään löytöjä tekstistä sekä yksilönä ja samalla yhdessä. Löydetään ja koetaan usein jotain uutta, mikä jatkuu ihmisessä prosessina työpajan jälkeen. Bibliodraamassa ihmisen oma elämä ja teksti keskustelevat keskenään, siksi se on niin elämänmakuista ja voimaannuttavaa. Bibliodraama vaatii paljon aikaa ja energiaa ja siksi on tärkeää omistautua siihen ja varata aika useita päiviä. Oli hienoa päästä tapaamaan muita bibliodraamasta innostuneita eurooppalaisia. Olen syvästi kiitollinen saamastani taloudellisesta tuesta

Anne Blomqvist, Suomen Bibliodraamayhdistyksen jäsen

Tämä blogiteksti on osa Suomen bibliodraamayhdistys ry:n kokoelmablogia, jonka artikkelit tarjoavat välähdyksiä Erasmus+ hankkeidemme liikkujien kokemuksista, sekä pienen ja vapaaehtoisvoimin toimivan yhdistyksen vastuunkantajien huomioita kansainvälisen hankkeen pyörittämisestä.

PALAA ETUSIVULLE

 

 

Login (0)

Users have already commented on this article

Logáil isteachCláraigh chun tuairimí a phostáil.

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!