chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - ríomhArdán d’Fhoghlaim Aosach san Eoraip

an tseomra nuachta

Vlaamse Regering en sociale partners engageren zich om 120 000 extra Vlamingen aan de slag te helpen

24/02/2020
ag Karine Nicolay
Teanga: NL

De Vlaamse Regering en de sociale partners willen deze legislatuur 120.000 mensen extra aan de slag krijgen. Jaarlijks zijn dit 11.000 extra mensen bovenop de verwachte tewerkstellingsgroei. Hiertoe ondertekenden ze een gezamenlijke engagementsverklaring. Die doelstelling willen ze bereiken door mensen die aan de slag zijn aan de slag te houden, de rol van VDAB te versterken en vooral mensen aan te trekken die nu niet aan de arbeidsmarkt participeren. Binnen die laatste groep wordt prioriteit gegeven aan jongeren die niet in opleiding zitten en geen werk hebben, mensen met een leefloon, mensen met een gezondheidsprobleem en mensen die tijdelijk de arbeidsmarkt hebben verlaten om zorgtaken op te nemen.

De Vlaamse arbeidsmarkt kenmerkt zich door een grote arbeidskrapte. Veel bedrijven smeken om extra geschikt personeel en er is een heel lage werkloosheidsgraad. In de periode 2023-2028 zal ook het aantal mensen die op pensioen gaan, pieken. De vervangingsgraad zal daardoor heel groot zijn. Er zijn vandaag in Vlaanderen 2.875.000 werkenden en er is een werkzaamheidsgraad van 75,2%. Toch is dat in Europees perspectief de middelmaat. Daarom delen de Vlaamse Regering en de sociale partners de ambitie om deze legislatuur 120.000 extra mensen aan de slag te krijgen. Zij zullen de komende jaren samenwerken op vlak van doelgroepenbeleid, het wegwerken van financiële drempels voor mensen die aan de slag gaan en zijn, het verruimen van de interregionale mobiliteit en economische migratie, kinderopvang, sociale economie, levenslang leren met onder andere kwalitatief werkplekleren en digitalisering als rode draad. Bijzondere aandacht ook voor mensen met een migratie-achtergrond.

Meer lezen op de website van de SERV

 

Lees de engagementsverklaring

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn