chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - ríomhArdán d’Fhoghlaim Aosach san Eoraip

Acmhainn

Animacijski film o pismenosti odraslih

Teanga: SL

Postáilte ag Neja Colja

Problem pismenosti je prikrit in zanj ve le peščica. V okviru projekta ELINET (European Literacy Policy Network) je nastala animacija, ki vam bo v minuti in pol pokazala, da tudi vsakdanje stvari, kot sta glasno branje in razumevanje zdravilom priloženih navodil, marsikomu povzročajo težave. Med okoli 55 milijoni ljudi v Evropi, starimi med 16 in 65 let, ki ne znajo dobro brati in pisati, jih je veliko tudi v Sloveniji. Morda celo v vaši bližnji okolici živi kdo, ki ima težave z branjem in razumevanjem besedil.

Mreža ELINET je bila ustanovljena februarja 2014 na Dunaju. Sestavljena je iz 79 partnerskih organizacij (nacionalna društva, ustanove, fundacije, snovalci nacionalnih politik, centri za pismenost in druge interesne skupine), ki prihajajo iz 28 evropskih držav, od teh je 24 držav članic EU. Kljub splošni gospodarski razvitosti se Evropa namreč še vedno sooča s (pre)nizko ravnijo pismenosti. Raziskave kažejo, da je petina petnajstletnikov in skoraj 75 milijonov odraslih zaradi slabe pismenosti izločenih, prikrajšanih ali drugače prizadetih.

Poglejte si kratko animacijo, ki sporoča, da pismenost spreminja življenja in da s skupnimi močmi lahko dosežemo spremembe!

Več o projektu in animacijskem filmu si preberite tukaj.

Úda(i)r Acmhainne: 
ELINET
Dáta foilsithe:
Dé Céadaoin, 16 Meán Fómhair, 2015
Teanga an doiciméid
Cineál Acmhainne: 
Eile
Tír:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn