Skip to main content
News
Nuacht

Εργασιακή ένταξη ΑΜΕΑ μέσω καινοτόμων δράσεων

Το ζήτημα των ενηλίκων Αμεα και της ποιοτικής τους ζωής αποτελεί για την κοινωνία το στοίχημα για την αρχή της ισότητας και αλληλεγγύης.  Μιλώντας για  ίση μεταχείριση και παροχή ίσων ευκαιριών σε άτομα με αναπηρία εννοείται ότι θίγεται το ζήτημα της εργασιακής τους ένταξης. Η ανεξάρτητη διαβίωση τους στοχεύοντας στην εργασιακή τους ένταξη μπορεί να επιτευχθεί κυρίως μέσω της εκπαίδευσης και κατάρτισης, της ενδυνάμωσης μέσα από στοχευμένα  προ επαγγελματικά εργαστήρια και μέσα από ευκαιρίες εργασίας δομημένες στις εξατομικευμένες ανάγκες των συμμετεχόντων.

 Η εργασιακή ένταξη των Αμεα είναι κάτι ρεαλιστικό, το οποίο εφαρμόζεται πολλά χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Χρειάζεται συνεργασία και υποστήριξη αυτοδιοίκησης φορέων και επιχειρημάτων για να μπορέσουν τα άτομα με αναπηρία να ενσωματωθούν εργασιακά σε έναν δημόσιο οργανισμό ή μια ιδιωτική επιχείρηση.

Η ένταξη ενός ατόμου με αναπηρία αποφέρει οφέλη για τον ίδιο τον εργαζόμενο, για την επιχείρηση που τον προσλαμβάνει, αλλά και για το κοινωνικό σύνολο.  Είναι σημαντική η ένταξη στο χώρο εργασίας είτε στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, να είναι καλά δομημένη και υποστηριζόμενη σε ότι αφορά την επίβλεψη  αλλά και τη διάρκεια. Δεν εντάσσεις έναν άνθρωπο σε ένα εργασιακό περιβάλλον και του λες απλά να δουλέψει. Χρειάζεται να υπάρχει διαρκής υποστήριξη ώστε να αποδώσει τα μέγιστα.

Είναι ένας στόχος πολλών ετών για το Σύλλογο γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου μέσα από ομάδες εφήβων και ενηλίκων -τα τελευταία επτά χρόνια. Έχει δε ως  στόχο  να δημιουργηθούν τα κατάλληλα εφόδια στα άτομα με αναπηρία ώστε να τολμήσουν το μεγάλο βήμα – αυτό της Εργασίας.

Σχετικό και αλληλένδετο  με την ενασχόληση με την Εργασιακή Ένταξη αμεα είναι και η συμμετοχή Erasmus + KA2  με τίτλο «Εργασία για Όλους»  με εταίρους φορείς που ασχολούνται με την εκπαίδευση ενήλικων αμεα  πολλές χώρες της Ευρώπης ( Λιθουανία, Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία) . Όλοι οι φορείς με υψηλούς στόχους και επιτεύγματα στην διαχείριση ατόμων με αναπηρία στη χώρα τους κάθονται στο ίδιο τραπέζι και επικοινωνούν για την ανταλλαγής καλών πρακτικών, διαχείρισης των ενηλίκων ατόμων με αναπηρία και ανατροφοδότησης εμπειριών στον τομέα της εκπαίδευσης ενηλίκων αμεα.

Το παράδειγμα – μοντέλο του κοινωνικού συνεταιρισμού - δομής ένταξης που είναι στην Ελλάδα που δημιουργεί μέσα από τους εργαζόμενους συνεταιρισμούς και συνυπεύθυνους της επιχείρησης έχει πετύχει το στόχο του ως πρωτοβουλία σε αρκετές περιπτώσεις.

Από την πλευρά του  Συλλόγου γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου Κρήτης  το «Κοινωνικό Στέκι ΑμεΑ» αποτελεί μια πρωτοβουλία με μοναδικό στόχο την κοινωνικοποίηση των ενηλίκων ατόμων με αναπηρία. Στη διετή λειτουργία του καλύπτει  ένα εύρος ποικίλων δράσεων όπως προεπαγγελματική κατάρτιση για άτομα με αναπηρία μέσω συνεργασιών με τοπικές επιχειρήσεις καθώς και κρατικούς φορείς για την προετοιμασία για την υποστηριζόμενη διαβίωση, μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης σε καθημερινές και κοινωνικές δεξιότητες. Η δράση είναι απευθυνόμενη σε ενήλικα άτομα με αναπηρία με στόχο την ένταξη τους διοργάνωση δημιουργικών δραστηριοτήτων ελεύθερου χρόνου, διοργάνωση σεμιναρίων και άλλων εκπαιδευτικών δράσεων για άτομα με αναπηρία, για επαγγελματίες του χώρου της ειδικής αγωγής. Μέσα στα πλαίσια της δράσης γίνεται η διοργάνωση καλλιτεχνικών εκθέσεων με έργα των υποστηριζόμενων νέων,  διοργάνωση δράσεων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού σε θέματα που άπτονται των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, διοργάνωση γραφείου υποστήριξης και καθοδήγησης γονιών παιδιών με αναπηρία από έμπειρους γονείς, που είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι να παρέχουν ανάλογη υποστήριξη.

Επόμενος άμεσος στόχος αποτελεί η λειτουργία κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης (ένταξης) στο πλαίσιο του κοινωνικού στεκιού. Το μοτίβο είναι η αυτοδιαχείριση και η αυτό-οργάνωση, σε αλληλεπίδραση με την κοινότητα και με υποστήριξη των δικαιωμάτων τους.

Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να αισθανθεί ασφαλής, ελεύθερος, χρήσιμο και να ζήσει ποιοτικά.  Η εκπαίδευση σε κοινωνικές δεξιότητες είτε σε προεπαγγελματικές δεξιότητες είναι το μεγάλο βήμα που πατάει γερά και με μεθοδικά βήματα η δράση Κοινωνικό Στέκι ΑμεΑ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θa κινηθεί η ανταλλαγή εμπειριών από τoυς Εταίρους του Προγράμματος  Day Centres Without Walls η οποία ξεκινήσει από την Αθήνα τον Δεκέμβριο 2019 με το εναρκτήρια συνάντηση της ομάδας και θα ολοκληρωθεί μέσα από εργασιακές συναντήσεις και εκπαιδευτικά ταξίδια εργαζομένων και εμψυχωτών του χώρου της εκπαίδευσης των ενηλίκων αμεα στην Ευρώπη.

Login (0)

Logáil isteachCláraigh chun tuairimí a phostáil.

An maith leat alt a scríobh?

Ná bíodh aon leisce ort é sin a dhéanamh!

Cliceáil ar an nasc thíos agus cur tús le halt nua a phostáil!