chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - ríomhArdán d’Fhoghlaim Aosach san Eoraip

an tseomra nuachta

ELIT en EDT-prijzen op Europese Dag van de Talen

01/10/2015
ag Karine Nicolay
Teanga: NL

Op 25 september 2015 vond de tweejaarlijkse conferentie voor de Europese Dag van de Talen plaats in Gent. Het thema van dit jaar was Talen voor Sociale Inclusie. In het publiek vele betrokkenen uit het talenonderwijs, leraren en directies, beleidsmakers, experten, organisaties maar ook heel wat gewone geïnteresseerden in taal. 

De Europese Dag van de Talen zoomt in op Europese trends en stand van zaken. Het thema ‘Talen voor Sociale Inclusie’ werd bekeken vanuit verschillende invalshoeken, waarbij het telkens ging om de manier waarop het talenonderwijs de taalcompetenties van de lerenden tracht te verbeteren. Zo was er aandacht voor de toenemende interculturaliteit en taaldiversiteit bij de lerenden en voor lerenden met een functiebeperking of socio-economische achterstand.

Europees Label voor Innovatief Talenonderwijs (ELIT)

Tijdens de EDT-conferentie werden er prijzen uitgereikt aan opmerkelijke initiatieven die met het leren van talen te maken hebben. Zo is er het Europees Label voor Innovatief Talenonderwijs (ELIT). Hiermee wil de Europese Commissie het vreemdetalenonderwijs bevorderen in alle lidstaten van de Europese Unie. In Vlaanderen werd het Europees Label voor Innovatief Talenonderwijs uitgereikt door EPOS vzw. De laureaten van ELIT 2015 ontvingen naast het officiële certificaat een trofee en een geldprijs (€1.000, €600 of €300). Bovendien mogen zij voortaan het ELIT-logo gebruiken in hun communicatie.

/ga/file/dsc0175jpgdsc_0175.jpg

Trofee voor ELIT-prijswinnaars

Er waren  5 genomineerde projecten:

  1. Multilingual practices in office management  van de Erasmushogeschool Brussel
  2. Kaap – Ouders in Actie, een gedeeld project van: Onderwijsbeleid, Stad Antwerpen (AOB) & Centrum voor Taal en Onderwijs (CTO), KU Leuven
  3. Moeder-Taal  van het Centrum voor Basiseducatie Kempen
  4. Talenrijk (at) Home – Code van de Thomas More Hogeschool
  5. Sprooksprekers  van Artforum vzw

 

/ga/file/dsc0247jpgdsc_0247.jpg

Kaap-Ouders wint ELIT-prijs op Europese Dag van de Talen

 

 

Uiteindelijk ging Kaap-Ouders in Actie met de hoofdprijs naar huis. Kaap is een NT2-aanbod voor ouders op de school van hun kinderen en stelt zowel ouderparticipatie als NT2 centraal. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prijzen voor de Europese Dag van de Talen

Verder was ook nog de uitreiking van de prijzen voor de ‘Europese Dag van de Talen’. Het initiatief voor deze tweejaarlijkse wedstrijd gaat uit van het EDT-platform.  Dit jaar selecteerde de jury uit de vele inzendingen zes scholen voor de leuke prijzen. Er was een prijs voor de meest epische, de meest filmisch-improvisatorische, de meest inclusieve, ludieke, mondiale en vertederende.  Genomineerd waren: de Gemeentelijke Basisschool Sint Maria Antwerpen, de Gemeentelijke basisschool ‘De droomwolk’ Kieldrecht, de Sint-Maarten Middenschool Beveren, het Inspiro-college Houthalen, de Europese School Brussel I Ukkel, het CVO VOLT Leuven.

CVO VOLT wint met Sheherazade

Het was uiteindelijk CVO VOLT Leuven dat als eerste uit de bus kwam voor hun project Sheherazade, een Europees project dat de didactische mogelijkheden van verhalen vertellen onderzoekt. Kunnen verhalen mensen uit een sociaal isolement halen? Kan je verhalen vertellen gebruiken als methode in de klas? Cursisten en leerkrachten zijn fervente fans van Sheherazade, dat kan je zien in dit filmpje.

 

 

 

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn