chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

ríomhArdán d’Fhoghlaim Aosach san Eoraip

 
 

an tseomra nuachta

Koulutusneuvoston aiheina elinikäinen oppiminen ja tekoäly

11/11/2019
Teanga: FI

/ga/file/eu2019jpg-0eu2019.jpg

 
Euroopan unionin opetusministerit kokoontuivat koulutusneuvostoon Brysselissä 8.11. Kokouksen pääteemoja olivat elinikäinen oppiminen ja tekoäly koulutuksessa. Kokousta johti puheenjohtajamaa Suomen opetusministeri Li Andersson.
 
Ministerit hyväksyivät koulutusneuvostossa päätelmät, joilla päivitetään elinikäisen oppimisen politiikkaa uudelle vuosikymmenelle. Päätelmissä kiinnitetään huomiota elinikäisen oppimisen potentiaaliin kestävän kasvun mahdollistajana sekä sen mahdollisuuksiin teknologiseen murrokseen ja ilmastonmuutokseen vastaamisessa. Suomen EU-puheenjohtajuuskauden tavoitteena on ollut nostaa elinikäinen oppiminen keskiöön EU:n koulutuspolitiikassa.

- Väestön vanhetessa jatkuva oppiminen on EU:lle yhä keskeisempi kysymys. Nopea teknologinen muutos mullistaa osaamisvaatimuksia alalla kuin alalla ja Eurooppa pärjää ainoastaan, jos onnistumme takaamaan jokaiselle ihmiselle mahdollisuuden päivittää osaamistaan läpi elämänsä, opetusministeri Li Andersson sanoi.

Opetusministerit keskustelivat tekoälyn mahdollisuuksista koulutuksen alalla. Suomi kannustaa EU-puheenjohtajamaana koulutussektoria keskusteluun ihmiskeskeisen, eettisesti kestävän tekoälyn hyödyntämisestä Euroopassa.

- Tekoälyn kehitys alkaa olla siinä vaiheessa, että sen avulla on mahdollista parantaa merkittävästi koulutuksen saavutettavuutta ja laatua, jos tahtoa vain löytyy. Tekoälyn avulla esimerkiksi jatkuvaa oppimista voitaisiin tehostaa tarjoamalla ihmisille juuri heille räätälöityjä oppimiskokonaisuuksia, ministeri sanoi.

Koulutusneuvosto hyväksyi myös päätöslauselman eurooppalaisen koulutusalueen kehittämisestä. Siinä ministerit linjasivat, että EU:n koulutuspolitiikan tulee jatkossa olla vahvasti tulevaisuuteen suuntautunutta ja strategista.

Ennen opetusministerien koulutusneuvostoa Suomi järjesti kautta aikain ensimmäisen taloudesta ja koulutuksesta vastaavien ministereiden yhteisen neuvoston kokouksen. Sen aiheena oli, miten koulutuksen avulla voidaan vahvistaa Euroopan laajuisesti työllisyyttä, hyvinvointia ja kestävää kasvua.

Katso ministeri Anderssonin kuvaus aiheista:


Uutinen on ilmestynyt aiemmin Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteessa 8.11.2019.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn