chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

ríomhArdán d’Fhoghlaim Aosach san Eoraip

 
 

Blag

A Pénzügyminisztérium új programmal segíti a foglalkoztatás hatékonyságát

07/11/2019
ag Anikó Pogány
Teanga: HU

„A munkaerőpiaci reform gyorsításának végrehajtása a foglalkoztatási osztályok átalakításával” név alatt futó új kezdeményezés célja, hogy a kormányhivatali foglalkoztatási osztályok megreformálásával hatékonyabbá tegyék azt a folyamatot, amelynek során a munkavállalókat kereső munkáltatók, és az állást kereső munkanélküliek egymásra talál(hat)nak.

A projektről egy pályázati ellenőrzés során hallottam a Baranya Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztályának munkatársaitól, akik elmondták, hogy az átalakítás lényege tulajdonképpen egyfajta szemléletváltást jelent a foglalkoztatási osztályokon dolgozók hozzáállásában – a cél, hogy a mechanikus kiközvetítéseket felváltsa egy sokkal tudatosabb, mindkét fél (álláskereső és munkáltató) számára megfelelőbb módszer, ahol a tényleges kapcsolat a két fél között csak akkor jön létre, ha jó esély van arra, hogy megfelelhetnek egymás igényeinek.

Ehhez egy megfelelő „előszűrés” (tulajdonképpen pályáztatás, állásinterjú) szükséges a foglalkoztatási osztályok részéről, mindkét felet illetően, hogy a lehető legmegfelelőbb jelölteket tudják összehozni a dolgozókat kereső cégekkel.

Egyfelől felmérik a cégek igényeit a keresett munkaerőt illetően (végzettség, képesítések, egyéb elvárt kvalitások), másfelől az egyéb, nehezebben mérhető kritériumokat is (pl. túlórázás mértéke, vidéki munkavégzés, továbbtanulási hajlandóság, stb.). Ezekkel a paraméterekkel „felfegyverkezve” tudják előszűrni a potenciális jelölteket, kiválasztva azokat, akik képességeik és hajlandóságaik alapján a legjobb eséllyel pályázhatnak az adott álláslehetőségre – ezzel megkímélve a feleket a felesleges köröktől.

Másfelől egy ilyen szemléletben végzett állástanácsadás, közvetítés, kapcsolatteremtés nagyon reprezentatív mintát tud adni arról, hogy mik a lokális hiányszakmák, milyen szakembereket érdemes (át)képezni, hogy a kihasználatlanul, állástalanul pangó munkaerő megtalálja a betöltetlen munkahelyeket. Ily módon a foglalkoztatási osztályok nagyon sokat tehetnek a munkaerőpiac fejlesztéséért, a cégek toborzási nehézségeinek megoldásáért, a munkanélküliség csökkentéséért.

A munkaerő-tartalékok elérésében, az álláskeresők sikeres és tartós kihelyezésében kulcsszerepe van egy újfajta gondolkodás elsajátításának. Cél, hogy a foglalkoztatási osztályok új ügyfelekként tekintsenek a munkáltatókra, és ezzel az ügyfélközpontú megközelítéssel mérjék fel az igényeket, és dolgozzanak ki megoldásokat.

A Baranya Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztályán már elindult ez a kezdeményezés, erről több cikk, hivatkozás is beszámol. https://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/helyi-hireink/uj-programmal-segitik-a-munkaeropiac-szereploit-baranyaban

A törekvés arra emlékeztet, ahogyan a (jó értelemben vett) „fejvadász” állásközvetítő cégek működnek; ezt meg is említettem a munkatársaknak, akik egyetértettek ebben.

Mi a közeljövőben igénybe fogjuk venni ezt az új lehetőséget, amikor a cégünk bővülni fog. Remélhetőleg pozitív tapasztalatokról tudok majd beszámolni.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn