chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

ríomhArdán d’Fhoghlaim Aosach san Eoraip

 
 

Blag

Möten som förändrar

04/10/2019
ag Marja Beckman
Teanga: SV

/ga/file/kartajpg-0karta.jpg

Positioneringskarta värderingar

Den 25 september ägde en nordisk konferens rum i Stockholm med titeln ”Nordisk konferens om inklusion – hur stärker vi samverkan med civilsamhället?”. Den vände sig till chefer inom offentlig sektor och inom civilsamhället. På talarlistan stod bland annat flera forskare. Representanter från de olika sektorerna berättade också om sina erfarenheter.

 

Vart vänder du dig när du söker jobb? För att få arbetslöshetsersättning måste du besöka Arbetsförmedlingen. De flesta som har varit inskrivna på Arbetsförmedlingen kan nog intyga att det INTE är en plats där man känner sig manad att knyta nya kontakter. Snarare är det en plats man bävar för att besöka och snabbt vill lämna. 

Däremot kan många mycket väl lära känna nya människor om de går en studiecirkel eller gör volontärarbete för någon frivilligorganisation. 

”Jag tror att vi som civilsamhällsorganisation har bättre möjlighet att hitta individuella lösningar eftersom vi inte är låsta till myndighetsregler”, sa Martha Hannus från frivilligorganisationen Emmaus Åland.

Det känns helt logiskt att samarbeta mellan olika sektorer som har olika uppgifter, och det var väl därför intresset var så stort. Konferensen var fullbokad.

Bi Puranen, docent och generalsekreterare för World Values Survey, presenterade omfattande studier av hur migranters värderingar förändras när de flyttar till Sverige.

Vet ni hur en positioneringskarta ser ut? Tänk dig ett stort plustecken. Längst ner under det lodräta strecket finns de mest religiösa, och i översta änden de mest sekulariserade. I vänster ända av det vågräta strecket finns de mest patriarkala och i den högra de mest frihetliga. Sverige ligger högst uppe i det högra hörnet (mest frihetliga och mest sekulariserade) medan Egypten ligger längst nere i vänstra hörnet, följt av Jordanien.

Undersökningen visade att migranter från länder med hög religiositet och låg jämställdhet ändrar sina värderingar när de har bott i Sverige en tid. De som flyttat sin position mest från nedersta vänstra hörnet till översta högra hörnet var iranska invandrare. Många av dem har bott ganska många år i Sverige, en indikation på att det tar tid att ändra värderingar. Men det är uppenbarligen möjligt.

Bi Puranen sa att hon var positivt överraskad av resultaten. Utvecklingen är inte lika upplyftande när det gäller självbestämmande och religiositet. Många har fortfarande traditionella värderingar när det handlar om främst kvinnors och flickors självbestämmanderätt inom den egna familjen. 

– Vi har ett stort arbete framför oss, vi har hittills låtit det som händer inom familjen vara, men det kan vi inte längre, sa Bi Puranen.

Ett annat intressant resultat var att lågutbildade migranter känner mer samhörighet i Sverige än högutbildade. Män känner mer samhörighet än kvinnor och äldre känner mer än unga. Några förklaringar till detta kan vara att den som saknar utbildning vid ankomsten får chanser till utbildning som de inte i sina vildaste drömmar hade kunnat föreställa sig, medan de som redan har en högre utbildning måste börja om från början och förlorar delvis det anseende de byggt upp i hemlandet. Männen, som ofta burit försörjningsbördan i hemlandet, behöver inte längre stå för brödfödan, medan kvinnorna fortfarande måste ta hand om hushållet. 

– Det Bi Puranen sa om värderingar var oerhört hoppingivande och det var bra att inte bara tala om arbetsmarknaden, sa en person som jag intervjuade på konferensen. 

Bi Puranen sa också en annan sak som inte är lika hoppingivande, nämligen att det en dag kan bli vi i Norden som måste fly och söka stöd i andra delar av världen. Temperaturhöjningarna går snabbare i Norden och på Arktis än på många andra håll. I slutet av 1800-talet emigrerade en miljon svenskar till Amerika och början av 1900-talet, och på 1860-talet tog Sverige emot nödhjälp från Egypten. Så vi borde inte vara så stöddiga.

På bilden: Den positioneringskarta över migranters förändrade värderingar som Bi Puranen visade på konferensen.

 

Marja Beckman är frilansande skribent som skriver mycket om utbildning och livslångt lärande. Marja är även Sverigeredaktör på www.nvl.org/dialogweb

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn