chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - ríomhArdán d’Fhoghlaim Aosach san Eoraip

Blag

Εθελοντικές δράσεις για αύξηση της συμμετοχής των ευάλωτων ομάδων;

20/11/2019
ag Maria Parmakli
Teanga: EL
Document available also in: EN PL DE HU CS

/ga/file/vulnerable-adultsVulnerable adults

Vulnerable adults

Πρωτότυπο κείμενο στα Αγγλικά: Simon BROEK

Ο Simon Broek αναλύει μερικούς από τους μύθους για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και μιλά για το ρόλο των εργοδοτών στην αναβάθμιση των ενηλίκων χαμηλής ειδίκευσης

 

Ευάλωτες ομάδες και εργοδότες

Η ιδέα ότι οι ευάλωτες ομάδες είναι εκείνες που δεν εργάζονται δεν ισχύει. Όπως αναφέρεται στη πρόσφατη έκθεση απολογισμού σχετικά με την πρωτοβουλία αναβάθμισης των δεξιοτήτων, 61 εκατομμύρια ενήλικες ηλικίας 25 έως 64 ετών (34 εκατομμύρια από αυτούς στην απασχόληση) εξακολουθούν να είναι χαμηλής ειδίκευσης.

Έτσι, στον χώρο εργασίας μπορούν να βρεθεί ο μισός πληθυσμός ανθρώπων με χαμηλά προσόντα. Ο χώρος εργασίας είναι επίσης ο τόπος στον οποίο λαμβάνει χώρα η δια βίου μάθηση και ο τόπος που χρηματοδοτεί τη μάθηση. Αυτό παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα από τη μελέτη αυτή:

/ga/file/sponsorship-adult-education-finlandSponsorship of adult education in Finland

Sponsorship of adult education in Finland

Χορηγία της εκπαίδευσης ενηλίκων (στη Φινλανδική Μελέτη για τις δομές υποστήριξης της συνεχιζόμενης μάθησης - International Benchlearning, προσαρμοσμένη από τον Desjardins 2017)

 

Ο χώρος εργασίας ως κύριος τόπος μάθησης, ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες

Φαίνεται ότι ένα μέρος της λύσης για την αποτελεσματική προσέγγιση των ευάλωτων ενηλίκων, είναι η υποστήριξη και η ενθάρρυνση προς τις επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε κατάρτιση. Όπως καταλήγει η φινλανδική μελέτη, οι εργοδότες είναι υπεύθυνοι για τη χρηματοδότηση της δια βίου μάθησης, αλλά αυτό σπάνια προβλέπεται στη νομοθεσία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία υποχρέωση για τις εταιρείες να το πράξουν. Παρά την έλλειψη νομικού πλαισίου, πολλές χώρες εγκαθιστούν ήδη δομές για την ενίσχυση των επιχειρήσεων για τη βελτίωση του ποσοστού συμμετοχής των εργαζομένων τους στη μάθηση.

 

Ανάγκη για ατομική και συλλογική δράση για τόνωση της μάθησης κατά την εργασία

Αρχίζουμε όλο και περισσότερο να συνειδητοποιούμε ότι η ενεργοποίηση ατόμων απαιτεί ατομικά και συλλογικά μέτρα. Τα τρία βασικά μηνύματα του Συνεδρίου Αναβάθμισης και Ανανέωσης Δεξιοτήτων των Ενηλίκων που οργανώθηκε στο Βουκουρέστι τον Μάιο του 2019 είναι τα εξής:

  • Βασικό μήνυμα 1: Λαμβάνοντας υπόψη την έκταση της πρόκλησης όσον αφορά την αναβάθμιση και την επανακατάρτιση των ενηλίκων και τους περιορισμούς του προϋπολογισμού, τα χρηματοπιστωτικά μέσα θα αποκτήσουν μεγαλύτερη σημασία στο μέλλον. Εάν σχδιάζονται καλά, μπορούν να βοηθήσουν όταν προσεγγίζονται εταιρείες.
  • Βασικό μήνυμα 2: Υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη για αναβάθμιση και επανακατάρτιση και ανάπτυξη δεξιοτήτων, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα και τους εργαζομένους να προσαρμοστούν, να σκέφτονται δημιουργικά, να αλληλεπιδρούν σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον και να ενεργούν σε διεπιστημονικούς τομείς.
  • Βασικό μήνυμα 3: Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τους ατομικούς λογαριασμούς μάθησης. Ωστόσο, οι ειδικοί υπογράμμισαν ότι πρόκειται για ένα μόνο μέσο για τη στήριξη της δια βίου μάθησης και πρέπει να ενσωματωθεί σε ένα ευρύτερο σύστημα δεξιοτήτων και να συνυπάρχει μαζί με άλλα μέτρα πολιτικής που απευθύνονται σε εργοδότες, εργαζόμενους ή άτομα που αναζητούν εργασία.

Αυτό είναι επίσης ένα από τα μηνύματα της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη Μάθηση Ενηλίκων στο Χώρο Εργασίας: Διασφάλιση βιώσιμων συστημάτων συγχρηματοδότησης στα οποία όλοι βλέπουν το όφελος της επένδυσης στην εκπαίδευση ενηλίκων στο χώρο εργασίας (δομικό στοιχείο 6). Αυτό περιλαμβάνει την εύρεση των χρηματοπιστωτικών συστημάτων και άλλων μέτρων που μπορούν να προσελκύσουν εργοδότες και ιδιώτες.

 

Είναι αυτό αρκετό για να βελτιωθεί η συμμετοχή των ευάλωτων ομάδων στη μάθηση;

Όμως, είναι αυτό αρκετό ή βασίζεται πολύ στον εθελοντισμό; Οι στατιστικές δείχνουν ότι η αφοσίωση των εργοδοτών στη μάθηση διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος των επιχειρήσεων, καθώς και τα επίπεδα προσόντων των εργαζομένων. Οι μεγαλύτερες εταιρείες προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες για μάθηση στους υπαλλήλους τους και οι εργοδότες προσφέρουν περισσότερη κατάρτιση σε υψηλότερα ειδικευμένους υπαλλήλους. Ως εκ τούτου, η δια βίου μάθηση που υποστηρίζεται από εργοδότες μπορεί να μεγαλώσει περαιτέρω το χάσμα μεταξύ εκείνων που βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση και των ευάλωτων ομάδων.

Με την ανάγκη για συνέχιση της μάθησης ούτως ώστε να συμβαδίζουμε με τις τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και με τον κορεσμό των θέσεων εργασίας, ίσως χρειαζόμαστε τη θεσμοθέτηση δικαιωμάτων εκμάθησης για τους εργαζόμενους, χωρίς να βασιζόμαστε στις καλές προθέσεις των εταιρειών.

Θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι η συμμετοχή όλων των ανθρώπων στη δια βίου μάθηση αποτελεί συλλογική υποχρέωση της κυβέρνησης, των εργοδοτών και των ατόμων. Από την άποψη αυτή, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς κατά πόσον πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην υποχρέωση των εργοδοτών να υποστηρίζουν συστηματικά τη μάθηση. Σε ορισμένες χώρες (για παράδειγμα στη Γαλλία) αυτό είναι ήδη καλά ανεπτυγμένο, αλλά μπορεί να τύχει μεγαλύτερης προσοχής σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η φινλανδική μελέτη στην οποία αναφερθήκαμε προηγουμένως συστήνει, για παράδειγμα, να υιοθετηθεί η συνεχιζόμενη μάθηση ως κεντρικό τμήμα της κοινωνικής μεταρρύθμισης της της επόμενης κυβέρνησης.


Ο Simon Broek έχει συμμετάσχει σε αρκετά ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα για την εκπαίδευση, θέματα της αγοράς εργασίας και ασφαλιστικές εργασίες. Συμβουλεύει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς σε θέματα που σχετίζονται με τις πολιτικές εκπαίδευσης, τη δια βίου μάθηση και τα ζητήματα της αγοράς εργασίας και είναι Διευθύνων Σύμβουλος στο Ινστιτούτο Υποστήριξης Πολιτικής του Ockham.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn