chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

ríomhArdán d’Fhoghlaim Aosach san Eoraip

 
 

Blag

Hogyan boldogulnak a fiatal felnőttek az életben?

27/09/2019
ag Györgyi Bajka
Teanga: HU
Document available also in: EN EL

/en/file/young-adults-enliven-projectYoung Adults ENLIVEN project

Young Adults ENLIVEN project

Simon Broek arról osztja meg gondolatait, hogy hogyan segített az ENLIVEN projekt a felnőtt életbe integrálódni próbáló fiatal felnőttek előtt álló kihívások kezelésében.

Az egyik veszélyeztetett csoport, a fiatal felnőttek csoportja több okból is kiszolgáltatott helyzetben van.

 • Először is, most lépnek a felnőttek világába.
 • Másodszor, a (biztonságos) iskolai vagy képzési környezetből egy komoly munkakörnyezetbe kerülnek. Ez új lakókörnyezetet is jelenthet, mivel elhagyják a szülői házat és társasági körük is megváltozik.
 • Végül olyan makrogazdasági és társadalmi fejleményeknek lehetnek tanúi, amelyek életükre gyakorolt hatásait nem értik teljesen, ennek következtében pedig nem feltétlenül látják kedvező színben a jövőt.

A fiatal felnőttek még inkább kiszolgáltatottak, ha az iskolában negatív élmények érik őket (pl. lemorzsolódás, rossz tanulmányi eredmények) vagy a társas kapcsolatokat illetően szereznek rossz tapasztalatokat (pl. megfélemlítés).

A Horizont 2020 program részeként az ENLIVEN (Encouraging Lifelong Learning for an Inclusive & Vibrant Europe – Az egész életen át tartó tanulás ösztönzése az inkluzív és élettel teli Európáért) projekt keretében készített alábbi videó világosan bemutatja ezt a helyzetet:

A fiatal felnőttek veszélyeztetettségének következményei

Minden változás, amelyet ez a csoport (15–25 évesek) megtapasztal, súlyos következményekkel járhat általános jóllétére, valamint társadalmi és munkaerőpiaci integrációjára. Amint az a gazdasági szakirodalomból kiderül, ha a fiatalok nem képesek tanulmányaik befejezése után viszonylag gyorsan átlépni a munkaerőpiacra, az akadályozhatja számukra a pályájukon való előrehaladást támogató emberi, társadalmi és gazdasági tőke felhalmozását. Ráadásul minél hosszabb az az időszak, amíg nem vesznek részt a munkaerőpiacon vagy az oktatásban, annál nagyobb a társadalmi és gazdasági kirekesztődés kockázata – állapítja meg az Eurofound.

Hogyan lehetne eredményesebben támogatni ezeket a fiatal felnőtteket?

Az ENLIVEN projekt keretében az elmúlt három évben a fiatal felnőttek e konkrét csoportját tanulmányozták. Az ENLIVEN projekt Barriers to and enablers of participation in different types of provision of young low-qualified adults [Az alacsony képzettségű fiatal felnőttek különböző képzési formákban való részvételét akadályozó és azt segítő tényezők] című friss kutatási jelentése e felnőttek tanulási tapasztalatait vizsgálta, kiemelt figyelmet fordítva a helyzetükből és természetükből fakadó akadályokra, valamint arra, hogy az oktatási és képzési intézményeknek sikerült-e mérsékelniük a fiatal felnőttek tanulási szükségleteinek kielégítése előtt álló intézményi akadályokat. A kutatás alapján többek között az alábbi ajánlásokat fogalmazták meg az európai és nemzeti szakpolitikai döntéshozók számára:

 • Ne csak a felnőttek részvétel iránti személyes felelősségére helyezzék a hangsúlyt, hanem ösztönözzék az oktatási és képzési intézményeket arra, hogy tevőlegesen segítsék a felnőttek tanuláshoz való hozzáférését.
 • Fokozzák az oktatási és képzési intézmények és más szociális szolgálatok közötti együttműködést a fiatal felnőttek halmozottan hátrányos helyzetének felszámolása érdekében.
 • Tartalékoljanak megfelelő költségvetési forrásokat az egész életen át tartó tanulással és az ifjúsági szektorral kapcsolatos munkára, és biztosítsanak tisztességes fizetést a munkatársak számára.

2019. szeptember 17., ENLIVEN-konferencia

Az ENLIVEN projekt záró ülésére Brüsszelben kerül sor. A rendezvény célja, hogy az uniós, a nemzeti, a regionális és a szervezeti szintű szakpolitikai döntéshozók javíthassák a (fiatal) felnőttek tanulási lehetőségeinek biztosítását és igénybevételét, ezáltal termelékenyebb és innovatívabb legyen a munkaerő és csökkenjen a társadalmi kirekesztés.


Simon Broek számos európai kutatási projektben vett részt az oktatás, a munkaerőpiaci kérdések és a biztosítási tevékenység témakörében. Tanácsadóként segítette az Európai Bizottságot, az Európai Parlamentet és az európai ügynökségeket az oktatáspolitikákkal, az egész életen át tartó tanulással és a munkaerőpiaci kérdésekkel kapcsolatban, jelenleg pedig az Ockham Institute of Policy Support ügyvezetője.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

1 - 3 as 3 á dtaispeáint
 • Fanni Péter's picture
  Mint a pályakezdők táborát erősítve, úgy hiszem ez a projekt kezdeményezés kitűnő ötlet. Ugyan nekem megvan a megfelelő képesítésem, még ilyen körülmények között is nehéz megbirkózni a munkaerőpiaccal. 
  Remek lehetőség lesz ez azoknak, akiknek nincsen megfelelő képesítés a kezükben, kapunyitási pánikot élnek át, félnek a munkerő-piacra való lépéstől.
  Saját példámból kiindulva a "tisztességes fizetés" rész fogom kicsit megragadni. Én, mint megfelelő anyagi háttérrel és tudással a kezemben, képes voltam 0 év tapasztalattal külföldre költözni és a szakmámban elhelyezkedni. Mindezt azért, mert úgy éreztem Magyarországon nem lehet tökéletesen megélni egy kezdőfizetésből (nem mindenkiből lesz orvos :) )
  Viszont mi van azokkal, akiknek nincs képesítésük, nincsen olyan anyagi helyzetük, ezért nem tudnak eljönni?Természetesen nem mindenki akar eljönni otthonról, mert teljesen jól érzik magukat, viszont az állandó panaszkodás az anyagi helyzettel kapcsolatban a mindennapi életük része. Itthon inkább nem is vállalnak el munkalehetőséget, mert kevésnek találják a fizetést, vagy elvállalnak valamit, ami nem kapcsolódik ahhoz, amit ők szeretnének, csakis a pénz miatt.  Ezzel eleve determinálják magukat arra, hogy ne is érjék el az álmaikat, és magukat fosztják meg a tanulás, fejlődés lehetőségétől.
  Ezt mind-mind tapasztalatból mondom, hiszen nem egy hátrányos helyzetű barátom nem találja a helyét a munka világában.
  Rengeteg összetevője van annak, hogy a pályakezdőknek miért nehéz, viszont én határozottan úgy gondolom, hogy ez a projekt segithet. Nagyon tetszett az LLL ötlete, amit le is írtak a javaslatok közé. Higgyék el, mi már ezt is figyelembe vesszük a munka kiválasztásánál (nem utolsó helyen)!
 • Éva Szederkényi's picture
  Ezért is fontos a pályaorientáció-pályatanácsadás lehetősége.
 • J Christophe Wells's picture
  This is such an important are in our modern society. Looking forward to hearing about the results of the conference.