Skip to main content
Blog
Blog

Adventures of John without the fear – teatterin avulla tasavertaiseksi

So Far So Near – teatterihankeessa valokeilaan astuvat erityistukea tarvitsevat suomalaiset, portugalilaiset, unkarilaiset ja turkkilaiset nuoret. Hankkeessa toteutetaan osallistujien kesken teatteriesitys portugalilaisen kirjailijan José Gomesin novellista ’’Joao sem medo’’, joka englanniksi käännettynä kantaa nimeä Adventures of John without the fear.

Avustajat tulkkaavat englanninkielistä ohjeistusta näyttelijöille, kielten sorina ja nauru täyttävät ringin. Harjoitukset alkavat ja muutamassa minuutissa jännitys on lauennut, jo harjoituksissa nuorten näyttelijöiden kyky heittäytyä on käsinkosketeltavaa. So Far So Near – teatterihankeessa valokeilaan astuvat erityistukea tarvitsevat nuoret, kun hanke tuo yhteen suomalaisen Teatterimuseon, portugalilaisen luovan musiikin yhdistyksen Glocalmusicin, unkarilaisen toimivia taidetyöpajoja järjestävän The Hungarian Special Arts Workshop associationin sekä turkkilaisen taidetoimintaa liikuntaesteisille järjestävän Esenler Ortopedik Engelliler Dernegin.

Teatterimuseon alakertaan saapuu joukko nuoria aikuisia. Joidenkin kasvoilla on havaittavissa väsymystä matkustamisesta ja intensiivisten ensimmäisten päivien ohjelmasta. Se ei tunnu kuitenkaan vaikuttavan kenenkään mielialaan vaan tunnelma on rento ja iloinen, ehkä vähän jännittynytkin.

Kaikki alkoi Non-formal Learning -intensiivikurssilta Romaniasta, kertoo Teatterimuseon museolehtori Heini Räsänen. Hän osallistui siellä Erasmus+ temaattiseen seminaariin kaksi vuotta sitten ja tutustui nykyisiin hankekumppaneihinsa. Nykyistä hanketta Suomen päässä luotsaavat Räsäsen lisäksi teatteripedagogi Milla Kortemaa. Pääjärjestäjänä hankkeessa on portugalilainen luovan musiikin yhdistys Glocalmusic. Teatterimuseon lisäksi hankkeeseen osallistuvat unkarilainen toimivia taidetyöpajoja järjestävä The Hungarian Special Arts Workshop Association ja liikuntaesteisille taidetoimintaa järjestävä turkkilainen Esenler Ortopedik Engelliler Dernegi.

Mukana on erityistukea tarvitsevia yli 18-vuotiaita nuoria, heidän avustajiaan sekä hankekumppanijärjestöissä työskenteleviä taiteilijoita ja pedagogeja. Hankkeen tarkoituksena on auttaa nuoria aikuisia kehittämään itsetuntoaan, taitoa ilmaista itseään sanallisesti ja fyysisesti sekä auttaa ymmärtämään ja käsittelemään tunteitaan ja löytämään omia piilossa olevia taitojaan.

Adventures of John without the fear -näytelmässä hyödynnetään teatterin eri keinoja. Kuva: Luis Fernandes

Hankkeessa toteutetaan osallistujien kesken teatteriesitys portugalilaisen kirjailijan José Gomesin novellista ’’Joao sem medo’’, joka englanniksi käännettynä kantaa nimeä Adventures of John without the fear. Jokainen taideorganisaatio toteuttaa ja harjoituttaa oman ennalta valitun kohtauksensa näytelmästä teatterin, tanssin ja musiikin keinoin. Esitystä on työstetty työryhmien omissa harjoituksissa sekä yhteisissä tapaamisissa kaikissa osallistujamaissa. Harjoitukset on aloitettu yhdessä jo talvella järjestäjämaassa Portugalissa ja osallistujamaat viettävät vuorostaan viikon kesäisessä Helsingissä juhannuksen jälkeisellä viikolla.

Näyttelemisen pääpaino eleissä, tanssissa ja musiikissa

Harjoitukset alkavat isoon ympyrään asettautumalla ja lämmittelyharjoituksilla. Teatteripedagogi Kortemaan mukaan nuorilla teetetään haastaviakin perinteisestä teatterin tekemisestä tuttuja harjoitteita. Näin voidaan auttaa nuoria ymmärtämään omaa ilmaisuaan sekä haastamaan ja ylittämään itseään. Kortemaa kertoo, että aina ei tarvitse edes yhteistä kieltä. Adventures of John without the fear -produktio toteutetaankin mimiikan keinoin. Lavalla näyttelijät saavat kyllä puhua, jos siltä tuntuu ja jos se auttaa ilmaisussa siihen kannustetaan. Näyttelemisen pääpaino on kuitenkin muussa kielessä: eleissä, tanssissa ja musiikissa.

Lämmittelyharjoitusten jälkeen siirrytään katsomaan tallennetta yhteisistä harjoituksista edelliseltä kerralta, kun porukka harjoitteli yhdessä. Näyttelijät seuraavat tallennetta tarkasti.Viikon ohjelmaan kuuluu harjoitusten lisäksi Helsinkiin tutustumista ja luvassa on muun muassa retki Suomenlinnaan. Räsänen kertoo, että on myös itse oppinut hankkeen aikana paljon. Esimerkiksi muiden käytänteistä ja tavoista tehdä asioita, sillä aina se oma oikeana pitämänsä tapa ei ole paras tai ainoa keino. Yksi hankkeen tavoitteista onkin, että taidelaitokset, taitelija ja koko yhteisö oppivat ja jakavat keskenään hyviä käytänteitä ja erilaisia toimintatapoja. Hankkeen tarkoituksena on myös saada nuoret tuntemaan ja huomaamaan olevansa tasavertainen osa yhteiskuntaa.

Näytelmässä on Suomesta mukana on kaksi nuorta aikuista ja kun toiselta heiltä kysyy, mikä on ollut parasta projektissa, on vastaus: ’’Kaikki. Ja se, kun valittiin mukaan tähän näyttelemään.’’Esityksen hiominen jatkuu jokaisen omissa harjoituksissa kotimaissa, ja esityksen ensi-ilta järjestetään keväällä 2020 Lissabonissa Portugalissa.

Tämän strategisen kumppanuushankkeen (KA2) rahoittaa Erasmus+ aikuiskoulutukselle ohjelma. Erasmus+ on suurin ja tärkein aikuiskoulutuksen kansainvälisen yhteistyön ohjelma, joka rahoittaa erilaisia liikkuvuus- ja kumppanuushankkeita ympäri Eurooppaa. Erilaiset kumppanuushankkeet etsivät aktiivisesti uusia tapoja vastata yhteiskunnan muutoksen mukana tuomiin haasteisiin koulutuksen keinoin.

Login (0)

Logáil isteachCláraigh chun tuairimí a phostáil.

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!