chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

ríomhArdán d’Fhoghlaim Aosach san Eoraip

 
 

an tseomra nuachta

Informatikai állások öt év múlva

29/07/2019
Teanga: HU

Általános vélekedés, hogy az automatizáció csökkenti az emberek által végzett nehéz, fárasztó, ismétlődő tevékenységek mennyiségét, de azért vannak kockázatok is. A mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást egyre nagyobb mértékben használják a munkavállalók képességeinek támogatására és fokozására annak érdekében, hogy jobban összpontosíthassanak a magas szintű gondolkodást igénylő területekre, véli Chris Murphy, a ThoughtWorks Észak-Amerikáért felelő ügyvezető igazgatója. Ennek következménye azonban az, hogy az alkalmazotti bázis egyre nagyobb hányadát magas szinten képzett szakemberek teszik ki, ami növeli a munkavállalói egyenlőtlenséget. Ráadásul az eddig nem érintett, hagyományos fizikai tevékenységekbe is behatol az automatizáció. Mi több, a mesterséges intelligencia és a folyamatautomatizálás olyan technológiai pozíciókat is veszélyeztet, amelyekről korábban úgy gondolták, hogy biztos, hosszú távú informatikai karriert jelentenek.

Komoly versenyhátrányba kerülnek azok a vállalatok, amelyek nem ismerik fel, hogy az új típusú munkaerő merőben új együttműködési módokat igényel, állítja Neerja Sabharwal, a Xavient Information Systems felhő- és bigdata-technológiával foglalkozó vezetője.

Már látjuk a feltörekvő generáció vállalati kultúrára gyakorolt hatását: a fiatalabb munkavállalók igyekeznek kifejezni véleményüket, hatást gyakorolni a döntésekre, hatékonyabban működnek együtt a vállalat többi részlegénél dolgozókkal. Karrierjük előmozdítása érdekében pedig szívesen vesznek részt testre szabott oktatási és fejlesztési projektekben. Amikor majd többségbe kerül ez a fiatalabb informatikusgeneráció, megváltoznak az informatikai tevékenységek.

Amennyiben a munkaadók nem elégítik ki az új generáció igényeit, nem biztosítják számukra a legjobb munkakörnyezetet, technológiákat és lehetőségeket, a fiatalok villámgyorsan keresnek maguknak más munkahelyet, ami különösen nagy problémát jelenthet manapság, amikor amúgy is óriási hiány van megfelelően képzett informatikusokból, figyelmeztet Sabharwal. - A millenniumi generáció munkával kapcsolatos igényei és elvárásai fogják meghatározni, hogy milyenek lesznek a munkakörnyezetek és informatikus pozíciók az elkövetkező öt-tíz évben.

A teljes cikk a linkre kattintva olvasgató

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn