chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

ríomhArdán d’Fhoghlaim Aosach san Eoraip

 
 

Blag

Tiina Flygare: Stresshantering och hantering av utmanande situationer

31/05/2019
ag Linda JUNTUNEN
Teanga: SV
Document available also in: FI EN

/ga/file/epalerantajpgepale_ranta.jpg

Fjorton kvinnor från olika håll av Europa samlades i Puerto de la Cruz på Teneriffa för att lära sig stresshantering och hantering av utmanande situationer. Alla deltagare var lärare eller utbildare.

Utbildningen Stress and Conflict Management: the way to resilence and satisfaction by IFOM innehöll mycket teori om stress, kommunikation, tidshantering och hantering av utmanande situationer. Förutom utbildningen ingick i utbildningen även några funktionella övningar såsom andningsövningar, grupparbete och rollövningar.

Det hade reserverats bara lite tid för diskussioner, så vår grupp fortsatte diskussioner sent in i kvällen. Vi pratade mycket om utbildningen i olika länder. Den finländska utbildningen har fått mycket uppmärksamhet i olika länder och delvis verkade intrycket vara för utmärkt. Det finns utrymme för förbättringar och utvecklingsbehov även hos oss.

Vi diskuterade mycket en gemensam europeisk utbildning – vad den kunde vara och hur vi skulle få alla på samma nivå. En sådan möjlighet att samlas tillsammans med yrkesmänniskor inom branschen är ett utmärkt sätt att skapa en gemensam syn och utbyta tankar. Ett gemensamt bekymmer var hur vi tar hänsyn till elever med olika behov. Gruppstorlekarna har blivit större och det blir hela tiden allt svårare att ta hänsyn till elever som lär sig i olika takt. Hur skapar man ett gott förhållande till elevernas föräldrar och krossa stereotypier som gäller utbildningen och som uppstått ur föräldrarnas egna skolerfarenheter?

 Det finländska fria bildningsarbetet väckte stor förundran och särskilt att deltagarna kommer frivilligt till utbildningarna. Vi diskuterade att frivilligt deltagande och mångsidig utbildningsmöjligheter måste ligga bakom livslångt lärande.

Vår grupp fungerade väl ihop och på fritiden bekantade vi oss med undren på Teneriffa. Våra gemensamma stunder saknade inte skratt och glädje. Jag väntar också på att få flera besökare till Finland från flera länder i framtiden. Vi har utbytt telefonnummer, så det är lätt att be om råd. Jag hoppas att vi möts ännu i många sammanhang!

Ett stort tack till hela gruppen, Studieförbundet KSL och Erasmus+-projektet!

 

/ga/file/epaelestressjpgepaele_stress.jpg

 

 
Tiina Flygare
Studieförbundet KSL

Den här artikeln ingår i en serie med artiklar om lärande på området för vuxenutbildning i ett europeiskt sammanhang. Vårt ERASMUS+ KA1-projekt heter ”European Educational Know-how Supporting Civil Society”.

 

TILLBAKA TILL BLOGSERIENS FRAMSIDA

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn