chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - ríomhArdán d’Fhoghlaim Aosach san Eoraip

Blag

A határok átlépése - az összetartozás előmozdítása a sport és a felnőttoktatás segítségével

30/05/2019
ag Györgyi Bajka
Teanga: HU
Document available also in: EN EL CS PL HR FR ET

/en/file/social-inclusion-through-sportsSocial inclusion through sports

Social inclusion through sports

Aleksa Jovanović és Maja Maksimović megosztotta az EPALE közösségével, hogy a sport és a felnőttoktatás hogyan használható fel az idegengyűlölet leküzdéséhez.

Hogyan képzeljük el mi mint felnőttoktatók a hatékony békére nevelést egy olyan, konfliktust átélt régióban, mint a Nyugat-Balkán, amely régióban egykor a nacionalizmus, a háború és az ellenségeskedés uralkodott? Az eredménytelen emlékezetpolitikák és a jugoszláviai háborúval kapcsolatos, ideológiák által formált narratívák miatt a fiatal felnőttek még mindig magukkal cipelik a nacionalizmus és a gyűlölködés terhét. Az államok a múltat eszközként használják olyan posztkommunista nemzetek megteremtéséhez, amelyek képzeletbeli különbségeken és a közbeszédet, valamint a nyilvános tereket még mindig foglyul ejtő emlékezet államosításán alapulnak. Milyen szerepet játszhat tehát a nem formális oktatás, hogyan jelölhetünk ki új utakat, és miképp fogalmazhatjuk meg a béke és az összetartozás új üzeneteit?

Ahol nagy ellentétek vannak, a szakadék áthidalásával lehet kapcsolatot teremteni. A futás kontextusában létrejött Bridge the Gap mozgalom futócsapatokat kapcsol össze a világ minden részéről. A sport és a szabadidős tevékenységek területén létrehozott számos modern mozgalom egyre közelebb kerül a „társadalmi változást” célzó törekvésekhez, minthogy e mozgalmak nyíltan hangot adnak társadalomkritikájuknak és politikai üzeneteiknek. A Bridge the Gap mozgalom jól illusztrálja a részvétel átfogó jellegét és a városi területeken betöltött szerepét:

„A különféle csapatok nem futókörök, hanem inkább hasonló gondolkodású és kreatív emberek csoportjai, akik felvették városuk ritmusát. Ezenkívül kiszámíthatatlan utakon és spontán erősödnek, futással töltve az estéket és a reggeleket. Új környékeket fedeznek fel, ahol nincsen kijárt út és leküzdhetetlen akadály.”

Jól példázza e mozgalom jellegét a 442 Crew, egy a Zagreb Runners (ZR) és a Belgrade Urban Running Team (BURT) által 2015-ben alapított futócsapat. A Nyugat-Balkánon nem is olyan régen még háború dúlt, amely ellenségeskedést keltett a horvátok és a szerbek között, így az idegengyűlölet és a nacionalizmus a háború utáni légkörben tovább él. A 442 Crew fő célja az, hogy alternatívát kínáljon és felülemelkedjen a megosztó nacionalizmuson („jugonosztalgia”), hogy leküzdje az előítéleteket és terjessze a háborúellenes értékeket, vagy ahogy az egyik alapító, Domi megfogalmazta: „hogy jobb emberekké váljunk egy jobb közösségben”. Hogyan teszik mindezt?

Két módszerük van – egy „belső” és egy „külső”. A belső módszer azt jelenti, hogy a BURT és a ZR tagjai egyszerűen csak beszélgetnek és ellátogatnak Zágrábba vagy Belgrádba. Az utazás fontos szerepet játszik, mivel az emberek ritkán utaznak Horvátország és Szerbia között. Sokan, akiknek előítéleteik voltak, nem voltak kapcsolataik a másik országból származó emberekkel, és a maratonfutások jó okot adnak az utazásra. A „külső” módszerbe különböző projektek tartoznak, amelyek közül a legfontosabb a 442 Relay. 2016 novemberében 16 futó (nyolc belgrádi és nyolc zágrábi) váltófutásban megtette a Belgrád és Zágráb közötti utat, mindig párban futva (egy-egy zágrábi és belgrádi futó) és 45 óra alatt teljesítve a 442 km-es távot (a Zágráb és Belgrád közötti szimbolikus távolság). A vállalkozást a VICE Production dokumentálta, és azt bemutatták Szerbiában, Görögországban és Spanyolországban.

2015 szeptemberében a Szerbia és Horvátország közötti határt a menekültválság miatt néhány napra lezárták a gépjárműforgalom elől, és a BURT és a ZR futói gyalog keltek át a határon, hogy semleges területen találkozzanak egy könnyű, lazító futásra. A határ szimbolikus szétzúzásával a tolerancia, a béke és a barátság üzenetét küldték szét. A „külső” módszer emellett magában foglalja a csapat tevékenységeinek népszerűsítését a versenyeken és a világ különböző pontjain megrendezett eseményeken. A 442 Crew célja ezekkel a tevékenységekkel az, hogy új perspektívákat kínáljon egymás elfogadására. A különbözőségek hangsúlyozása és a múlt felé fordulás helyett megpróbálhatjuk megtalálni a hasonlóságokat és a jövőbe vezető közös utat.


Aleksa Jovanović a Belgrade Urban Running Team és a 442 Crew társalapítója és egyik kapitánya. PhD-hallgató a Belgrádi Egyetem Pedagógiai és Andragógiai Tanszékén, valamint az „Andragógia tanulmányok” felnőttoktatási folyóirat segédszerkesztője. Aleksa ezenkívül felügyelet mellett konstruktivista pszichoterápiás foglalkozásokat is tart.

Maja Maksimovic (1983) a Belgrádi Egyetem Pedagógiai és Andragógiai Tanszékének tanársegédje és a Pedagógiai és Andragógiai Intézet kutatója. Maja andragógiai diplomát szerzett Belgrádban, Szerbiában, tanácsadásból mesterfokozatot az Egyesült Királyságban a Nottinghami Egyetemen, és andragógiából PhD-fokozatot a Belgrádi Egyetemen. Az „Andragógiai tanulmányok” felnőttoktatási folyóirat helyettes szerkesztője és számos publikáció szerzője. Az oktatás és az írás terén szerzett tapasztalatain felül érdeklődési körébe tartoznak az előadóművészetek és a színház. 2014 óta az Európai Felnőttképzési Szövetség (EAEA) igazgatótanácsának tagja.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

1 - 1 as 1 á dtaispeáint
  • Sebastian Cieślak's picture
    Działania biegowe, o których pisze Aleksa są świetnym przykładem tego jak wspólna pasja może pokonywać uprzedzenia i łamać stereotypy. Niestety najpierw przekonuję się do nich, Ci którzy już tak naprawdę są przekonani i nie lubią podziałów. Z tymi, dla którym podziały na "my" i "oni" są ważniejsze, jest trudniej, ale ... kropla drąży skałę. Wiemy, że najłatwiej przekonać się do osób, do których jesteśmy uprzedzeni kiedy ich lepiej poznamy. Sport świetnie się nadaje jako "narzędzie", dzięki któremu można promować wspólnotowość.