chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - ríomhArdán d’Fhoghlaim Aosach san Eoraip

Féilire

Enajsta šola v knjigarni: Oni smo mi

Postáilte ag Ajda Turk 4 years 9 months ó shin

Dé Máirt 5 Aibreán 2016
Ljubljana
,

Kdo vse so bili pribežniki? Judje, ki so bežali iz Vzhodne Evrope zaradi revolucije, Armenci, ki so bežali pred genocidom, Italijani, ki so bežali pred revščino, Čilenci in Argentinci, ki niso sprejeli diktature, prebivalci Balkana v zadnji vojni? Morda tudi vi in vaša družina?
Kadar moški, ženska ali otrok trpi, kadar jim nekdo ne pomaga, tedaj obmolknemo, ali se, nasprotno, iz nas usuje plaz besed. Slišimo one, ki modrujejo, one, ki naštevajo vzroke, zakaj pomagati ni mogoče, one, ki se opravičujejo. Budi se star in zelo človeški instinkt ohranjanja samega sebe, budi se star in zelo človeški strah pred spremembami. Toda to so instinkti! Moramo jih razumeti.

Izobraževanje za mir, strpnost in solidarnost, za razumevanje preseljevanja in pribežništva, vsebine, ki smo jih na Slovenski univerzi že pred meseci vključili v različne izobraževalne programe, pomagajo razumeti, kaj sili ljudi, da zapustijo dom in ognjišče. Opozori nas na to, da je sprejemanje pribežnikov dolžnost, razpleta predsodke. 5. aprila 2016 ob 11. uri bodo sodelujoči na okrogli mizi v Knjigarni Konzorcij (Slovenska cesta 29, Ljubljana) vprašanje pribežništva in preseljevanja približali z demografskega, geografskega, psihološkega, sociološkega vidika. Morda ga boste kasneje drugim, na podoben način, lahko približali tudi vi.

Na okrogli mizi Enajsta šola v knjigarni: Oni smo mi, programsko partnerstvo Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje in knjigarne Kozorcij, bodo sodelovali izr. prof. dr. Mirjam Milharčič Hladnik, prof. dr. Ana Krajnc in dr. Damir Josipovič, moderirala pa jo bo dr. Dušana Findeisen. Vstop je prost.

 

Dr. Dušana Findeisen, Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje

 

Máthairtheanga:
Cineál imeachta: 
Imeacht um Fhorbairt Ghairmiúil
Táille tinrimh: 
Ní hea
Sprioc-am clárúcháin: 
05/04/2016
Imeacht ar líne: 
Ní hea
Arna eagrú ag: 
Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje in Knjigarna Konzorcij
Líon na dtoscairí: 
< 100
Spriocghrúpa: 
Lucht acadúil, mic léinn, lucht taighde in aindreolaíocht
Líonraí & eagraíochtaí foghlama aosaí
Tionscadail & comhpháirtíochtaí
Gairmithe meán
Téama a bhfuiltear ag díriú air:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email