chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plateforme électronique pour l'éducation et la formation des adultes en Europe

Ressource

ИДЕНТИФИЦИРАНЕ НА ЗАИНТЕРЕСОВАНИТЕ СТРАНИ В СЕКТОРА ЗА УЧЕНЕ НА ВЪЗРАСТНИ И УСТАНОВЯВАНЕ НА НАГЛАСИТЕ И ПОТРЕБНОСТИТЕ ИМ СЪДЪРЖАНИЕ

Langue: BG

Posté par Dimitar Enchev

"Сериозен дефицит се оказва компетентността и взискателността на самите обучаеми, които много рядко успяват да изискват от доставчиците на обучение" е един от основните изводи от  в изследване „Идентифициране на заинтересованите страни в сектора за учене на възрастни и установяване на нагласите и потребностите им от съдържание”,, проведено от „Балкански институт по труда и социалната политика” по поръчка на „Национално звено за подкрепа на Електронната платформа за учене на възрастни в Европа”

Според анализаторите наред със стандартните доставчици на обучение на възрастни като ЦПО, професионални училища и колежи, частни обучителни центрове, НПО и други, на преден план се откроява групата на работодателите, които извършват обучения на работното място, а насочването на усилия за тяхното образоване, подобряване на капацитета им, признаването им като пълноправни доставчици на обучение е бъдещото поле за развитие на този сектор.

В същото време се отбелязва, че не по-малко предизвикателство е и дефицита при учебниците, материалите, помагалата, процесите, отчитащи обучението на възрастни при преподаването на основните специалности, квалификации и компетентности.

Една от основните препоръки касае изграждането на стройна система за непрекъснато поддържане, актуализиране и усъвършенстване на квалификацията, уменията, знанията и компетентностите на преподавателите.

Отбелязва се също, че някои важни подсектори на обучението на възрастни остават незасегнати от политиките, стратегиите и финансирането. Такива са обучението на работното място, което всеки ден десетки хиляди работодатели се опитват да правят. Друг дефицит е липсата на инвестиции в материално-техническа база в частните доставчици на услуги. Трети пример са професионалистите на работното място, които непрекъснато предоставят обучение на свои по-млади колеги и т.н. Тези въпроси също трябва да станат цел на стратегическото управление на системата, а не само „официалното” обучение предлагано от професионални училища, вечерни гимназии и ЦПО-та.

Auteur(s) de la ressource: 
БИТСП
Date de publication:
Mardi, 7 Juillet, 2015
Langue du document
Type de ressource: 
Étude de cas
Pays:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn