Aller au contenu principal
Resource Details
RESSOURCE

Študijski krožki kot prispevek k razvoju lokalne skupnosti

Publikacija Študijski krožki kot prispevek k razvoju lokalne skupnosti je plod sodelovanja in povezovanja med študijskimi krožki, ki pod okriljem Andragoškega centra Slovenije (ACS) letos praznujejo dvajsetletnico delovanja. Primeri dobre prakse v njej sporočajo, da majhna skupina pod določenimi pogoji lahko prispeva k razvoju, čeprav se razvoj danes pričakuje predvsem od države, podjetij ali, recimo, Evrope.

Knjižica je bila izdana v okviru mednarodnega projekta Evropski program za učenje odraslih (EPUO), točneje njegovega dela Parada učenja. Slednji promovira učeče se skupnosti, zato je dal priložnost tudi za srečanje študijskih krožkov. Ob zaključku Parade učenja so srečanje na Magolniku v občini Radeče in izid knjižice organizirali in omogočili Javni zavod Kulturno turistični rekreacijski center Radeče (JZ KTRC Radeče), Zavod za gozdove Slovenije in Pahernikova ustanova, ki je podprla njen tisk.

O čem omenjena publikacija govori? Predstavljenih je dvajset primerov gospodarskega udejstvovanja nekoč in danes. Govor je torej o gospodarski zgodovini in potencialih za razvojni preboj, ki so se jih že lotili študijski krožki v zelo različnih okoljih po vsej Sloveniji.

Majhne skupine so tudi teoretsko utemeljena organizacijska oblika razvoja. Niso torej le prva faza oblikovanja skupnega cilja in mobilizacije zanj zagretih ljudi, ampak so zaradi svojih uspehov in delovanja, skladnega z lokalno kulturo, prejeli že mnogo občinskih, medobčinskih in nacionalnih nagrad za izobraževanje. Eden zadnjih, prejemnik domžalske občinske nagrade, Študijski krožek Slamnikarstvo, je predstavljen v omenjeni knjižici, kjer lahko preberete tudi o krompirju v Šenčurju, o gribeljskem žbulu (čebuli iz Gribelj v Beli krajini), o žagah in mlinih v okolici Vuzenice, o Solčavskem gorskem lesu in Gozdni učni poti v Železnikih, o Topolovški poti na Livku in tamkajšnjih razvojnih prizadevanjih ter mnoge druge zanimive primere. Mnogim bralcem znan bo evropski projekt, s katerim je šest študijskih krožkov, prineslo v Radeče ne le sredstva, ampak tudi nova znanja, kulturo dialoga in razvoj v njegovem najbolj žlahtnem pomenu.

Hvala torej izdajatelju, JZ KTRC Radeče, in sodelujočim, da so poleg izvedbe inovativnih krožkov zmogli tudi nabor opisov v knjižici, ki vsekakor zasluži branje ter bo morda vir idej za prihodnje desetletje.

Knjižica je na voljo v knjižnici ACS ter na JZ KTRC Radeče (E: marija.imperl@ktrc.si).

La source média référencée est manquante et doit être réintégrée.

Mateja Pečar (mateja.pecar@acs.si) in dr. Nevenka Bogataj (nevenka.bogataj@acs.si), ACS

Resource Details
ISBN
978-961-93328-1-8
Resource author
Uredniški odbor: dr. Nevenka Bogataj, Marija Imperl, Jože Prah
Type de ressource
Autre
PAYS
Date de publication
Langue du document
Login (0)

Want to add a resource ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new resource!